Jurassic Coast, Engeland

Jurassic Coast, Engeland Ontdek de zuidkust van Engeland, de Jurassic Coast! Prachtige stranden, hoge kliffen en gezellige stadjes wisselen elkaar af. Bijzonder zijn de vele fossielen die je aan deze kust kunt vinden. Ga zelf op zoek of ga mee met een georganiseerde fossielentocht. Naast van de zon, zee en het strand genieten, kan je hier ook heerlijk de natuur in trekken. Het is een veelzijdige vakantiebestemming.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Swanage

Swanage is een leuk dorpje op het schiereiland Purbeck, midden in de natuur. De Swanage Pier met gezellige cafés gaat naadloos over in het mooie zandstrand. In de omgeving ontdek je Old Harry Rocks, de helderblauwe Blue Pool en de afgelegen zwemplek en rots Dancing Ledge. Ten noorden van Swanage ligt Brownsea Island, het thuis van de rode eekhoorn en talloze vogelsoorten. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet en in de zomer worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd. Neem de veerboot vanuit Poole Harbour, de plek waar je uitstekend kunt zeilen, windsurfen en kiten. Of verken het waterrijke gebied met een boot of kajak of maak een ritje met de nostalgische stoomtrein.

Jurassic Coast, Swanage

Lulworth Cove

Aan de hoofdweg in Lulworth staan traditionele Engelse cottages met rieten daken. Neem een kijkje bij Lulworth Castle, een prachtig bewaard gebleven zeventiende-eeuws kasteel. De echte highlight hier is echter Lulworth Cove, een pittoreske en beschutte baai net buiten het dorp. Uiteraard is deze plek genieten op een warme zomerse dag, maar je moet ook zeker wandelen. Start op het South West Coast Path, naar de Stair Hole inham. Iets verder liggen het uitzichtpunt Dungy Head en de zandstranden van St. Oswalds Bay en Man O'War Beach. Blijf niet hangen, want het mooiste komt nog. De natuurlijk gevormde poort in de rotsen Durdle Door ligt net aan de andere kant van de landtong.

Jurassic Coast, Lulworth Cove

Weymouth

Het strand van Weymouth, gewaardeerd met de blauwe vlag, is zeker een hoogtepunt. Maar er is nog veel meer in het stadje. Slenter door de jachthaven, snuffel rond in de vele leuke winkeltjes en strijk neer op een terrasje. Aanraders hier zijn het Tudor House Museum, het SeaLife Centre en Sandworld. De ruïnes van Fort Nothe en Sandsfoot Castle vlak bij de zee bieden een prachtige aanblik. Net ten zuiden van het stadje begint het oneindig lijkende strand Chesil Beach. Door de kiezels ga je hier niet lekker liggen, maar het leent zich zeer voor een mooie wandeling.

Jurassic Coast, Weymouth

Isle of Portland

Voor de kust bij Weymouth ligt het schiereiland Isle of Port, een echte must-see! Het eerste dat je tegenkomt bij aankomst op het eiland zijn Portland Castle, het D-Day Museum en de East Weare bunkers. Langs de oostkust van het eiland vind je meer overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog en de ruïne van Rufus Castle en het Portland Museum. Rijd je aan de westkant, dan kom je langs Blacknor Fort om in het puntje Pulpit Rock en de vuurtoren en bezoekerscentrum Portland Bill Lighthouse te vinden. Naast deze greep uit de bezienswaardigheden kun je hier ook uitstekend wandelen over de rotsen, in de lente en zomer een plek vol wilde bloemen en vlinders. Vogels spotten doe je bij Portland Bill Observatory.

Jurassic Coast, Isle of Portland

Golden Cap

Het is eigenlijk gewoon een heuvel, maar door de ligging zo dicht bij de kust en de hoogte van ruim 190 meter is het een van de mooiste plekken aan de Jurassic Coast. Het laatste stuk is even klimmen, maar daarna heb je een 360 graden uitzicht. Op heldere dagen zie je de Isle of Portland zelfs liggen. Voor echte wandelliefhebbers begint de langere route in het stadje Seatown. Wandel door de velden en bossen naar de top.

Jurassic Coast, Golden Cap

Lyme Regis

Ook deze badplaats is een goede plek om de Jurassic Coast te ontdekken. Bij dit koninklijke stadje zijn namelijk bijzonder veel fossielen gevonden. Op Monmouth Beach heb je kans om fossielen te vinden, of ga mee met een tour. Dan weet je zeker dat je op het juiste moment het strand op gaat en op de beste plekken zoekt. Bekijk ook de vondsten in het Dinosaur Fossil Museum.

Jurassic Coast, Lyme Regis

Seaton

Seaton is een gezellig badplaatsje, met ook hier een heerlijk strand. Toch zijn er een paar bezienswaardigheden die ook dit stadje weer net even anders maken. De oude, elektrische tram neemt je mee naar het nabijgelegen Colyford, deze rijdt dwars door het moerasgebied Seaton Wetlands. Je kunt er ook voor kiezen om dwars door dit prachtige natuurgebied terug te wandelen. Kijk dan goed om je heen naar de vele vogels die hier leven. Het pittoreske, naastgelegen vissersdorpje Beer is ook een echte aanrader. Het is een korte, erg mooie wandeling. Loop verder over het strand naar in de rotsen uitgehouwen grotten of beklim de spectaculaire kliffen.

Jurassic Coast, Seaton

East Devon

Ten noorden van Seaton ligt dit uitgestrekte natuurgebied, waar bossen en heidevelden elkaar afwisselen. Het is een Area of Outstanding Natural Beauty. Op je wandeltochten kom je oude forten en begraafplaatsen tegen, evenals groene dalen en slaperige dorpjes. Stop onderweg bij een gezellige pub voor de lunch. De East Devon Way loopt dwars door dit gebied. Uiteraard kan je prima een deel van de route lopen, maar er zijn ook ruiterpaden en fietspaden genoeg. In Wildwood Escot maak je kennis met wilde dieren die (ooit) in Europa in het wild leefden zoals wolven, lynxen, wilde katten, maar ook wilde zwijnen en rode eekhoorns.

Jurassic Coast, East Devon

Exmouth

De Jurassic Coast eindigt (of begint) bij Exmouth. Dit is een redelijk grote badplaats met uiteraard een mooi groot zandstrand, het met de blauwe vlag gewaardeerde Sandy Bay. Het behoort ook tot de beste plekken om te kiten, kajakken en windsurfen. Het zandstrand is ideaal voor zwemmen, zonnebaden en zandkastelen bouwen. Het stadje ligt aan de monding van de rivier de Exe, wat ook meteen een mooi natuurgebied heeft gecreëerd. Exmouth is een leuke, levendige stad om je ontdekkingstocht langs de Jurassic Coast te starten of te eindigen. Bovendien ligt de grote stad Exeter op steenworp afstand.

Jurassic Coast, Exmouth
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!