Kendal, Engeland

Kendal In Kendal is de natuur nooit ver weg. Niet alleen is het de toegangspoort tot het Lake District, maar de prachtige Yorkshire Dales liggen in het oosten en Forest of Bowland in het zuiden. Omdat veel gebouwen in Kendal van grijze leisteen zijn gemaakt, draagt het de bijnaam ‘The Auld Grey Town’. Toeristen komen naar Kendal voor de lokale producten zoals pijptabak, snuiftabak en de Kendal Mint Cake. Ook de historische bezienswaardigheden, zoals het Museum of Lakeland Life en Kendal Castle, zijn geliefd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kendal Museum

Het museum opende haar deuren in 1796, wat het tot een van de oudste musea van Groot-Brittannië maakt. Je vindt er een aantal bijzondere collecties. In het Kendal Westmorland Gallery maak je een reis door de geschiedenis van de regio, van de Romeinse tijd tot de twintigste eeuw. Of trek, gewapend met een zaklamp, door de World Wildlife Gallery om een 'nachtsafari' te ervaren.

Kendal Museum

Kendal Castle

Bovenop een heuvel, op loopafstand van het centrum, ligt de ruïne van Kendal Castle. Een korte, steile wandeling brengt je naar de top, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over Kendal en de heuvels van het Lake District. Waarschijnlijk werd het kasteel eind twaalfde eeuw gebouwd. Dit was het domein van de baronnen van Kendal, waarvan de bekendste de Parr-familie was. Catherine Parr was de zesde en laatste echtgenote van Henry VIII. Meer over het kasteel en zijn bewoners kom je te weten in het Kendal Museum.

Kendal Castle

Abbot Hall Art Gallery

Op de oevers van de rivier de Kent vind je een van de meest toonaangevende kleine kunstgalerieën in Groot-Brittannië. Het is gehuisvest in een monumentaal Georgiaans huis met uitzicht op de ruïnes van Kendal Castle. De collectie bestaat onder andere uit werken van portretschilders George Romney, Daniel Gardner en John Ruskin.

Abbot Art Gallery Kendal

Kendal Parish Church

Op dezelfde oever ligt de Kendal Parish Church. Deze kerk dateert uit het begin van de 13e eeuw en is de grootste parochiekerk van Cumbri, bestaande uit vijf zijbeuken, een westelijke toren en tien klokken. Aan het begin van de 19e eeuw werden er tijdens herstelwerkzaamheden objecten gevonden uit de 12e eeuw, waaronder een stenen boog en een stuk perkament.

Kerk van Kendal

Museum of Lakeland Life

Het Museum of Lakeland Life is gehuisvest in de stallen van Abbot Hall. De collectie is divers en bestaat uit voorwerpen uit de geneeskunde, industrie, wetenschap en techniek, maar ook kostuums, kunst en landbouwmachines.

Lakeland life museum Kendal

Lakeland Maze Farm Park

Voor de allerkleinsten is Lakeland Maze Farm Park een feest. Op een kwartiertje rijden ten zuiden van Kendal mag je tussen half februari en 1 november op de boerderij rondlopen en meehelpen bij de varkens, schapen en koeien, maar ook lama’s en ezels. Van juli tot september kun je verdwalen in het maïsdoolhof.

Labyrint Kendal

Omgeving

Lake District National Park

Kendal ligt aan de zuidoostelijke rand van het bergachtige Lake District National Park. Dit is niet alleen het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk, maar het heeft ook het grootste meer (Lake Windermere) én de hoogste berg (Scafall Pike van 978 meter) van Engeland. Behalve natuurliefhebbers trekt het park ook kunstenaars die de schoonheid van de natuur vast willen leggen. Het is dan ook niet voor niets dat kinderboekenschrijfster Beatrix Potter juist hier inspiratie op deed voor haar verhalen. Wandelen kun je hier volop langs blauwe meren en over glooiende heuvels. Ook een bezoek aan de historische markt van Keswick is de moeite waard.

Lake District NP

Yorkshire Dales National Park

Groene weides, diepe valleien en prachtige uitkijkpunten sieren het landschap van Yorkshire Dales National Park. Ontdek het op je gemak tijdens een wandeling of met de auto. Onderweg geniet je van de smalle weggetjes, oude kastelen en pittoreske dorpjes. Het is ook een ideale bestemming om op de fiets te verkennen. Naast een uitgebreid wandelnetwerk zijn er ook talloze, langere of kortere fietsroutes. Voor de echte liefhebber is er de Dales Cycle Way van maar liefst 210 kilometer, daarmee zie je ook echt het hele park.

Yorkshire Dales NP

Sizergh Castle

Op zo’n 6,5 kilometer ten zuiden van Kendal ligt een prachtig stukje erfgoed. Het historische landhuis is al meer dan 750 jaar in handen van de familie Strickland. Sizergh Castle ligt op een landgoed dat samen met de tuinen wordt onderhouden door de National Trust. Een deel van het kasteel is toegankelijk voor publiek, net als de tuinen.

Sizergh Castle

Levens Hall

Acht kilometer ten zuiden van Kendal ligt Levens Hall. Ook dit kasteel is al meer dan 400 jaar privébezit. De familie Bagots is de eigenaar van dit Elizabethaanse herenhuis uit de dertiende eeuw. Het heeft een intrigerende geschiedenis en heeft banden met de Duke of Wellington, bekend van de slag bij Waterloo. Je kunt een deel van het kasteel en de tuinen bekijken. Vergaap je aan de Jacobijnse meubels, schilderingen en Engels patchwork. Een wandeling door de tuinen is de moeite waard: deze behoren tot 's werelds oudste vormsnoei-tuinen. De familie heeft een aantal stoomvoertuigen die ze op zon- en feestdagen laten rijden.

Levens Hal

Lake Windermere

Het grootste meer van Engeland staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verken de omgeving te voet, per auto of vanuit een boot. Verspreid langs de oevers liggen gezellige dorpjes als Bowness-on-Windermere en Ambleside. In Brockhole-on-Windermere kun je het Lake District informatiecentrum bezoeken. Richting Grasmere kun je Rydal Mount bewonderen, het voormalige woonhuis van schrijver William Wordsworth. Ook Beatrix Potter woonde bij Lake Windermere. Het voormalige woonhuis van de schrijfster en illustratrice, Hill Top Farm, staat iets buiten Hawkshead. In het dorpje zelf vind je de Beatrix Potter Gallery.

Lake Windermere
Ballon!