Lake District National Park, Engeland

Lake District National Park Het Lake District, in het graafschap Cumbria, is het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast ligt in dit prachtige natuurgebied niet alleen de hoogste Engelse berg, maar ook nog eens het grootste meer van het land. De schoonheid trekt behalve vele nationale en internationale bezoekers ook talloze kunstenaars aan, die maar al te graag de betoverende natuur in een werk willen vangen. Het Lake District heeft een afwisselend landschap, maar niet alleen natuurliefhebbers komen in deze regio aan hun trekken. Het culturele verleden van het Nationale Park is minstens zo interessant.

Activiteiten & bezienswaardigheden

Kendal

Aan de zuidoostelijke rand van het Lake District National Park ligt de plaats Kendal, de 'toegangspoort' tot het natuurgebied. Veel reizigers starten hier het avontuur in het nationale park. Naast een museum tref je er ook de restanten van een oud kasteel en is deze plaats het ideale startpunt voor de meerdaagse wandelroute genaamd ‘Dales Way’.

Restanten van een oud kasteel nabij Kendal, Lake District National Park

Keswick

De historische marktplaats van Keswick is een prima vertrekpunt voor een verkenning van de noordelijke meren in het Lake District. Is het wat minder weer, bezoek dan het potloodmuseum, dat een ode brengt aan dit eenvoudige schrijfgerei. Dat dit unieke museum in deze plaats staat, komt door het feit dat nabij Keswick grafiet werd gevonden. Naast hout, is dit het belangrijkste bestanddeel van een potlood.

Verken de meren van Lake District National Park

Borrowdale

Ten oosten van Keswick ligt de plaats Borrowdale. Middenin het schitterende heuvellandschap staan de achtendertig prehistorische stenen van Castlerigg. De rechtopstaande stenen lijken op de cirkel van Stonehenge.

Castlerigg nabij Borrowdale, Lake District National Park

Hill Top Farm

Wie kent het geesteskind van Beatrix Potter niet? Peter Konijn beleefde in de natuur van het Lake District vele avonturen. Het landschap waar de schrijfster haar iconische verhalen creëerde, ademt een en al nostalgie uit. Toen Beatrix goed geld verdiende met haar boeken, kocht ze grote stukken land op en dwong af dat deze – ook na haar overlijden – zo onaangetast mogelijk zouden blijven.

Hill Top Farm in Lake District National Park

Lake Windermere

Lake Windermere is niet alleen het grootste meer in de regio, maar ook van het land. Stap aan boord van de stoomboot die over het water tuft en geniet van het uitzicht op de groene oevers. Liever zelf het water op? Dat kan, want er zijn meerdere havens met huurbootjes. Neem je eigen fiets mee of huur er een, want langs de westkant van het meer loopt een fraaie fietstocht (6 kilometer). Voor de adrenalinezoekers onder ons zijn er verschillende ruige mountainbikeroutes te volgen. Ook vraagt het afwisselende landschap er om bewandeld te worden. Rondom Windermere is de natuur wat lieflijker en minder ruig en steil dan in andere delen van het natuurgebied. Ideaal voor een (meerdaagse) tocht.

Windermere meer, Lake District National Park

Grasmere

Dichter William Wordsworth (1770-1850) beschreef als geen ander de schoonheid van het Lake District. Bezoek in Grasmere zijn graf, zijn voormalige woning en zijn oude school (nu in gebruik als winkel).

Grasmere, Lake District National Park

Go Ape Thetford

Laat de aap in jezelf los en vlieg hoog boven de boomtoppen in het Lake District. Bij Go Ape Thetford waan je jezelf even Tarzan als je het zipline parcours aflegt. Een unieke manier om de omgeving te aanschouwen.

Go Ape Thetford, Lake District National Park
Ballon!