Lancaster, Engeland

Lancaster De historische stad Lancaster ligt in het noordwesten van Engeland, in het graafschap Lancashire. Je vindt er tal van musea en oude gebouwen. In de Witches' Tower van Lancaster Castle vonden in vroeger tijden de heksenprocessen plaats. Toch is het kasteel, ondanks de deze geschiedenis een mooie bezienswaardigheid. Letterlijk hoogtepunt van Lancaster is Williamson Park dat boven de stad uittorent.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lancaster Castle

Het meest imposante bouwwerk is Lancaster Castle, dat in 1150 werd gebouwd en in de loop der tijd werd uitgebreid. De Well Tower stamt uit 1325, bijnaam van deze toren is Witches' Tower. De kelder werd namelijk gebruikt om de twaalf verdachten van de Pendle Witches Trial in 1612 op te sluiten. De indrukwekkende poort met twee torens dateert uit het begin van de veertiende eeuw. Je kunt het kasteel alleen bezichtigen met een georganiseerde rondleiding. Het wordt namelijk nog steeds gebruikt door de Crown Court, de rechtbank van het Verenigd Koninkrijk.

Lancaster Castle

Lancaster Priory Church

Pal naast Lancaster Castle staat de fraaie Lancaster Priory Church. Deze parochiekerk stamt uit 1094 en werd tijdens de middeleeuwen grondig verbouwd. Sinds 1953 is het een monumentaal pand dat je kunt bezoeken. Het interieur is grotendeels middeleeuws en heeft prachtige wandtapijten, koorstoelen uit de 14e eeuw.

Lancaster Priory Church

Williamson Park & Tropical Butterfly House

Hoog boven Lancaster ligt dit prachtige park, met als letterlijk hoogtepunt de tropische vlindertuin (Tropical Butterfly House). Je vindt er tal van exotische vlinders. Ook staat hier het Ashton Memorial, een 67 meter hoog monument dat Lord Ashton bouwde voor zijn vrouw. De eerste verdieping heeft een buitengalerij, waar je prachtig uitzicht op de omgeving hebt.

Williamson Park & Tropical Butterfly House

Musea

Lancaster barst van de musea. In het stijlvolle, voormalige herenhuis Judges' Lodgings is tegenwoordig het Kindermuseum gevestigd. Van daaruit is het een korte wandeling richting het Cottage Museum, waar je een blik werpt in het Victoriaanse leven van de achttiende eeuw. Daarnaast heeft Lancaster ook een Stedelijk Museum en een Maritiem Museum. In deze laatste kun je verschillende goed bewaard gebleven schepen bewonderen, waaronder de 'Sir William Priestley'. In de stad zijn ook restanten van een Romeins badhuis te vinden.

Lancaster City Museum

Lancaster Music Festival

Ieder jaar vindt er in de herfst het Lancaster Music Festival plaats. Verspreid over vijftig locaties in de stad kun je dan genieten van gratis optredens. Dat kan zijn in cafés of boekwinkels, maar ook in het historische kasteel.

Lancaster Music Festival

Omgeving

Arnside & Silverdale AONB

Aan de kust, een half uur rijden ten noorden van Lancaster, ligt Arnside & Silverdale. Dit natuurgebied is benoemd tot Area of Outstanding Natural Beauty (AONB). Het zit vol prachtige flora en fauna en je kunt hier wandelen door oude bossen, langs de ruige kust en door weilanden.

Arnside & Silverdale AONB

Forest of Bowland AONB

Ook Forest of Bowland is een Aria of Outstanding Natural Beauty. Dit natuurgebied ligt op een uur rijden ten oosten van Lancaster. Glooiende heuvels, diepe valleien, eenzame boerderijen en veenmoerassen kenmerken het ruige landschap. Bezoek Hornby Castle met de bijbehorende tuinen in het noorden of rijd naar het pittoreske Dunsop Bridge. Dit plaatsje in het hart van de Forest of Bowland werd meerdere malen door Queen Elizabeth II met een bezoekje vereerd. Dunsop Bridge is bovendien het geografische centrum van Engeland. Het leukste is om de omgeving door middel van een van de vele wandelingen te verkennen.

Forest of Bowland

Blackpool

Dé badplaats aan deze kust is Blackpool. Het brede zandstrand ligt op ongeveer een uur rijden ten zuiden van Lancaster. Neem een kijkje bij de Blackpool Tower, een miniversie van de Eiffeltoren. Dit is ook waar de mooiste ballroom van Engeland ligt, Strictly Come Dancing werd hier opgenomen. Attractiepark Blackpool Pleasure Beach is een begrip in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten. In het meest bezochte pretpark van Europa is het gillen geblazen in een van de spectaculaire achtbanen. Big Dipper is een echte klassieker: deze houten achtbaan uit 1923 zorgt nog steeds voor hartkloppingen.

Blackpool
Ballon!