Lavenham, Engeland

Lavenham , Engeland Werkelijk niets in het middeleeuwse stadje Lavenham staat recht. De kleurige, scheefgegroeide vakwerkhuisjes geven het dorpje een magische sfeer. Dat vonden de filmmakers van Harry Potter ook. Want dit bleek de perfecte filmlocatie om de scènes in Godric’s Hollow op te nemen. Lavenham is met haar 'crooked houses' een attractie op zich. Slenter door de straatjes, neem een kijkje in de oude Guildhall en in het Little Hall Museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lavenham Guildhall & Lavenham Blue

Het oude Lavenham Guildhall is een van de meest spectaculaire gildehuizen van Engeland. In de middeleeuwen huisde hier het wolgilde van het stadje. Lavenham was beroemd vanwege de productie van blauw geverfde wollen stof, Lavenham Blue. De wol en stoffen werden tot aan Rusland, geëxporteerd. Dat leverde de wolhandelaren en kledingmakers niet alleen bekendheid, maar ook grote rijkdom op. Van het geld bouwden zij de prachtige vakwerkhuizen die het stadje sieren.

Lavenham Guildhall, Lavenham Blue, Engeland

Little Hall Museum

Ooit werd het veertiende-eeuwse huis gebouwd als gezinswoning en werkplaats. De tweelingbroers Gayer-Anderson kochten en restaureerden het huis rond 1920. Ze waren zelf kunstenaars en ze verzamelden ook nog eens veel antiek, boeken en porselein. In de jaren zestig en zeventig maakte het huis deel uit van de Kingston College of Art. Tegenwoordig is het een museum en kun je in Little Hall Museum de verzameling van de broers bekijken.

Little Hall Museum, Lavenham, Engeland

De Vere House

Op het eerste oog ziet het 'De Vere House' aan Water Street er uit als een van de vele, scheve vakwerkhuizen in het dorp, maar het heeft een magisch reputatie. Dit is het huis dat doorgaat voor Godric’s Hollow (Goderics Eind) in de film Harry Potter en de Relieken van de Dood deel één. Verschillende opnames van dit vijftiende-eeuwse huis zijn samengevoegd om het hele dorp op het witte doek te creëren. Lavenham werd trouwens voor meerdere films als filmlocatie gebruikt. Meer informatie daarover vind je bij het informatiecentrum.

De Vere House, Lavenham, Engeland

Sint-Pieter en Paulus kerk

Net buiten het centrum staat de grote middeleeuwse kerk: Church of St. Peter and St. Paul, met een enkele toren. De kerk stamt uit 1525 en is de stille getuige van de rijkdom van Lavenham toen het een centrum van de wolhandel was. De buitenkant is al indrukwekkend, maar de binnenkant is ook een lust voor het oog, met mooie gebrandschilderde ramen, de houten constructie in het dak en een tweedehands boekwinkeltje.

St. Peter and St. Paul kerk, Engeland

Omgeving

Melford Hall

Rond Lavenham vind je een aantal fraaie historische huizen. Melford Hall is daar een van. Het ligt op zo’n tien minuten rijden richting het zuidwesten. In de middeleeuwen werd Melford Hall bewoond door monniken, maar het is nu al eeuwenlang in bezit van de familie Hyde-Parker. In het huis vind je een bonte verzameling kunst: van schetsen van Beatrix Potter (een nicht van de familie) tot Chinees porselein.

Melford Hall, Engeland

Kentwall Hall

Kentwall Hall ligt op een steenworp afstand van Melford Hall. Het is een van de mooiste Engelse Tudor-huizen met een gracht. Je kunt zowel de kleurrijke kamers in het huis als de bijgebouwen en tuinen bezoeken. Kentwall Hall diende als achtergronddecor voor verschillende filmproducties, waaronder de klassieker Witchfinder General, de BBC-serie The Woman in White en de remake van Wind in the Willows. Nog zo’n pareltje is Ickworth House, 22 kilometer ten noordwesten van Lavenham. Het neoklassieke landhuis heeft een klassieke rotunda en staat op een groot landgoed. Je kunt zowel het huis als het omringende park bezoeken.

Kentwall Hall, Engeland

Dedham Vale AONB

Niet ver van Lavenham ligt Dedham Vale. Dit natuurgebied is een zogeheten Area of Outstanding and Natural Beauty dat op de grens van Essex en Suffolk ligt. Je vindt hier niets anders dan meanderende riviertjes, groene weiden en huizen met rieten daken. Het is alsof je een schilderij van John Constable binnenstapt. En dat kan kloppen, want de landschapsschilder schilderde veel in deze omgeving, met name in het dorpje Flatford.

Dedham Vale, Engeland

Sudbury

Het plaatsje Sudbury ligt op tien kilometer rijden ten zuidwesten van Lavenham. Dit is de geboorteplaats van de schilder Thomas Gainsborough. Zijn geboortehuis is nu een museum. Je vindt er een permanente collectie kunstwerken van de schilder. Van vroege portretten tot landschappen die hij schilderde in Suffolk, Bath en Londen, maar er hangen ook kunstwerken van zijn tijdgenoten.

Sudbury, Engeland
Ballon!