Liverpool, Engeland

Liverpool Wie Liverpool zegt, zegt The Beatles en voetbal! Dit is de geboorteplaats van John, Paul, George en Ringo. Waar je ook loopt in Liverpool, je ontkomt niet aan bezienswaardigheden die herinneren aan de invloedrijkste band uit de popmuziek. Wat dacht je Strawberry Field, Penny Lane of de Cavern Club? De Royal Albert Dock is de oude scheepswerf met zijn historische pakhuizen. Stap binnen bij het Merseyside Maritime Museum of het Internationale Slavernijmuseum, beiden nemen je mee in de boeiende geschiedenis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

In de voetsporen van The Beatles

Echte Beatles-fans willen uiteraard een kijkje nemen bij het park Strawberry Field en het plaatsje Penny Lane (zeven km ten zuidoosten van Liverpool). Ook de Cavern Club, waar The Beatles hun eerste optreden gaven, mag hierin niet ontbreken. Daarnaast kun je ook de huizen bekijken waar de mannen opgroeiden. Je kunt een wandeltocht onder leiding van een gids maken, deze neemt je mee langs de bekendste Beatles locaties en je hoort natuurlijk alle verhalen.

In de voetsporen van The Beatles

Muziek- en uitgaansscene

Liverpool is nog steeds een echte muziekstad: van underground techno tot pop en dance. Bekende poppodia zijn de Echo Arena en Echo Two, gevestigd in de voormalige scheepswerf van Liverpool aan de oevers van de rivier de Mersey. In het prachtige Royal Liverpool Philharmonic mag je een optreden van het oudste orkest van Groot-Brittannië eigenlijk niet missen. Wil je een bezoekje brengen aan John Lennon’s favoriete bar, neem dan een kijkje bij Ye Cracke of proef de beste bieren van Liverpool in The Dispensary.

Muziek- en uitgaansscene

The Beatles Experience

Wandel door dit interactieve museum dat je meeneemt door het leven van The Beatles. Van de beginjaren, hun eerste optreden in de Cavern Club tot hun solo carrières. In het museum hebben ze zelfs de Cavern Club en de Abbey Road Studios nagebouwd.

The Beatles Experience

Liverpool F.C. en Everton F.C.

Voetbal leeft in Liverpool. Daarom telt de stad maar liefst twee teams die in de Premier League spelen. Tijdens een wedstrijd van Liverpool F.C. in het stadion aan Anfield Road klinkt ‘You never walk alone’ uit 54.000 monden. Everton F.C. speelt haar thuiswedstrijden in Goodison Park, dat praktisch tegenover het Anfield Station ligt. Wil je van een zinderende voetbalwedstrijd genieten, boek je tickets voor de wedstrijd dan op tijd.

Liverpool F.C. en Everton

Liverpool Museum

Verken de fascinerende geschiedenis van Liverpool in dit prachtige museum aan het water. De focus ligt vooral op de manier waarop de haven, maar ook sport en creativiteit de stad gevormd hebben. Het museum is voor jong en oud, toegang is gratis, maar je moet je wel vooraf aanmelden.

Liverpool Museum

Royal Albert Dock

Het complex van industriële gebouwen, historische pakhuizen en de scheepswerf van Liverpool staat bekend als Albert Dock en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Pas in 2018 werd ‘Royal’ aan de naam toegevoegd. Het werd ontworpen door Jesse Hartley en Philip Hardwick en geopend in 1846. De constructies van staal en steen waren vernieuwend voor die tijd. Tegenwoordig kun je er terecht voor een hapje, drankje, cocktails en vind je er allerlei winkeltjes. Binnen Albert Dock vind je een aantal gratis musea: Merseyside Maritime Museum, International Slavery Museum en Tate Liverpool.

Royal Albert Dock

Merseyside Maritime Museum

Ontdek het zeevaardersverleden van Liverpool in het Merseyside Maritime Museum. De expositie ‘Life on board’ gaat in op het leven op zee. Daarnaast werpt de expositie Titanic & Liverpool een nieuw licht op de rol die Liverpool speelde in het verhaal van de Titanic. Toegang tot het museum is gratis.

Merseyside Maritime Museum

International Slavery Museum

In de achttiende eeuw speelde Liverpool een belangrijke rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Het museum werd in 2007 geopend en is een eerbetoon aan de vele Afrikaanse slaven die vanuit de haven van Liverpool werden verhandeld, om te gaan werken op de plantages in Amerika. Het museum is gevestigd in de Royal Albert Dock en is gratis toegankelijk.

International Slavery Museum

Tate Liverpool

Ook dit museum vind je in de Royal Albert Dock. Het zit in het voormalige negentiende-eeuwse pakhuis en je kunt hier genieten van een collectie moderne kunstwerken uit de periode van de zestiende eeuw tot de moderne tijd. Tot de vaste collectie behoren werken van onder andere Picasso, Kandinsky, Warhol en de Lobster Telephone van Salvador Dalí. Ook hier is de toegang gratis.

Tate Liverpool

Boottocht over de Mersey

Bekijk Liverpool eens van een heel andere kant. Stap bijvoorbeeld aan boord van de River Explorer Cruise en geniet 50 minuten lang van het uitzicht over de stad. Combineer dit met de hop-on-hop-off bus en je krijgt een goed beeld van de stad.

Boottocht Mersey Liverpool

Omgeving

Birkenhead

Aan de andere kant van de Mersey ligt Birkenhead. Door middel van de Mersey Railway Tunnel en de Queensway Tunnel is het verbonden met Liverpool, maar je kunt ook de ferry nemen naar de overkant. In het Wirral Transport Museum & Heritage Tramway stap je terug in de tijd, maar een ritje maken in de nostalgische dubbeldekkertram is nog veel leuker. Andere bezienswaardigheden in Birkenhead zijn de Lady Lever Art Gallery en Birkenhead Park.

Birkenhead

Port Sunlight

Vanaf Liverpool Lime Station brengt een treintje je in een half uur naar Port Sunlight. Dit fotogenieke dorpje werd gebouwd rond de zeepfabriek van de broers Lever, deze fabriek ging later samen met de Nederlandse Margarine Unie. Zo werd Unilever geboren. Het modeldorp met haar brede boulevards en charmante huisjes is een toeristische trekpleister. Dit was bovendien een van de filmlocaties van de serie Peaky Blinders.

Port Sunlight

Aintree Grand National Race Course

Een half uurtje rijden ten noorden van Liverpool ligt de paardenracebaan van Aintree. Hier wordt ieder jaar begin april de beroemde Grand National gehouden. De paardenrace vormt het hoogtepunt van een driedaags paardensportevenement dat al sinds 1836 gehouden wordt. Dag twee is het Ladies Day, waarop dames hun meest kleurrijke outfits showen met de paardenraces als achtergronddecor.

Aintree Grand National Race Course
Ballon!