Manchester, Engeland

Manchester Gezellige pubs, musea en architectuur, de levendige stad Manchester heeft het allemaal. Deze muzikale stad bracht ook veel artiesten voort. Bands als The Smiths, Stone Roses, New Order, Oasis en Joy Division komen allemaal hier vandaan. Bezoek de Manchester Town Hall, een van de meest prominente bezienswaardigheden van de stad of struin door de fotogenieke wijk Castlefield. In dit hart van Manchester gaan industriële architectuur, oude fabriekspanden en streetart hand in hand.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castlefield

In de wijk Castlefield begon het allemaal. Hier liggen de ruïnes van het Romeinse fort Mamucium, waar de stad haar naam aan dankt. Wandel langs kanalen, bars en fabriekspanden die je een kijkje geven in het verleden van de stad. Castlefield Bowl is een evenementenlocatie in de open lucht waar regelmatig klassieke optredens en popconcerten plaatsvinden. In kunstcentrum HOME worden films vertoond en exposities gehouden.

Castelfield

Albert Square

Zowel toeristen als bewoners komen graag naar Albert Square. Rond het grootste plein van de stad staan Victoriaanse gebouwen en de Manchester Town Hall. Dit bruisende hart van Manchester is regelmatig het toneel voor concerten en evenementen. Rond de kerstdagen wordt het plein omgetoverd tot een grote kerstmarkt waar je kunt genieten van glühwein en kraampjes met kerstspulletjes.

Albert Square

Manchester Town Hall

Aan Albert Square staat ook het gemeentehuis. Manchester Town Hall werd in 1877 in Victoriaanse, neo-gotische stijl gebouwd. Van binnen is het gebouw even indrukwekkend als van buiten. Je mag hier gratis naar binnen om de gewelfde plafonds met kroonluchters en mozaïekvloeren te bewonderen. Deze locatie zou niet misstaan in een Harry Potter-film. In de hal kun je bovendien genieten van een afternoon tea. De Manchester Town Hall wordt momenteel gerestaureerd en zal naar verwachting in 2024 haar deuren weer openen voor publiek.

Manchester Town Hall

Kathedraal van Manchester

Heel groot is de middeleeuwse kathedraal niet, toch is het leuk om binnen een kijkje te nemen. Opvallend zijn de gotische bouw van de kathedraal en de kleurrijke, gebrandschilderde ramen. De kerk werd meerdere malen gebombardeerd: zowel in de Tweede Wereldoorlog als door de IRA, waarbij delen van de kerk verloren gingen. Van maandag tot zaterdag geeft een gids (gratis) rondleidingen.

Kathedraal van Manchester

Museum of Science and Industry

Van alle musea die Manchester telt, is het Museum of Science and Industry een absolute aanrader. Manchester was de eerste industriële stad ter wereld. Met de bouw van molens en pakhuizen ontstond hier een nieuwe manier van werken en leven die ook impact had op de rest van de wereld. De interactieve tentoonstellingen leren je over de industriële revolutie en de textielindustrie van Manchester. Je kunt je hier makkelijk een paar uur vermaken.

Museum of Science

John Rylands Library

Zelfs als je niet zo van lezen houdt, kijk je in deze fantastische bibliotheek je ogen uit. Op 1 januari 1900 werd het gotische gebouw geopend voor publiek. Het maakt deel uit van de Universiteit van Manchester en het herbergt meer dan 250.000 boeken. Vooral de leeszaal met de hoge plafonds en nissen vol met boeken geven je het gevoel dat je in een film bent beland. De bibliotheek is zeven dagen per week geopend en de toegang is gratis.

John Rylands Library

Manchester Music Tours

Manchester heeft muzikaal bloed. Van Joy Division en The Smiths tot New Order, The Stone Roses en Oasis, het is zomaar een greep uit de vele artiesten en bands die de stad heeft voortgebracht. Manchester Music Tours organiseert verschillende muziektours door de stad. Zo kun je kiezen uit een Oasis tour, The Smiths Tour of Joy Division tour. Leuk weetje: de tours zijn opgezet door Craig Gill, drummer van Inspiral Carpets, ook een uit Manchester afkomstige band.

Music Tour Manchester

Manchester City & Manchester United

Deze stad is de thuisbasis voor twee van de beste voetbalteams ter wereld. Dus scoor een kaartje voor een zinderende voetbalwedstrijd van Manchester City of Manchester United. Of betreed de heilige grond van de stadions Old Trafford (Manchester United) of Etihad Stadium (Manchester City) tijdens een rondleiding. Je neemt dan een kijkje op de grasmat, in de kleedkamers en catacomben. Bezoek ook het National Football Museum, dat voornamelijk is gewijd aan de geschiedenis van het Engelse voetbal.

Manchester United

Omgeving

Dunham Massey

Op een half uur rijden ten zuidwesten van Manchester ligt het historische landgoed Dunham Massey. Het zeventiende-eeuwse buitenhuis zit vol kunstwerken en verhalen. Een wandeling door het park is ook de moeite waard. Niet alleen heeft Dunham een van de mooiste wintertuinen van Groot-Brittannië, dit is ook het leefgebied van een groep van 150 herten. Het Stables Restaurant trakteert je op traditionele, zelfgemaakte gerechten.

Dunham Massey

Bramall Hall

Bij het plaatsje Bramall, een half uur rijden naar het zuidoosten, staat Bramall Hall. Dit prachtige landhuis in Tudorstijl heeft Victoriaanse keukens en muurschilderingen uit de zestiende eeuw. De bedienden-verblijven geven je een beeld hoe de welgestelde families en hun personeel hier leefden. Het huis ligt middenin een park, dat is ontworpen in Victoriaanse, romantische stijl. Tijdens een boswandeling door het park kom je langs beekjes en meren.

Bramall Hall
Ballon!