Muur van Hadrianus, Noord-Engeland

Muur van Hadrianus, Noord-Engeland Het is een van ’s werelds meest imposante Romeinse bouwwerken: de Muur van Hadrianus. In 122 na Christus liet Keizer Hadrianus de 117 kilometer lange muur bouwen als verdedigingswal tussen het noorden en het zuiden om daarmee de noordelijke grens van het Romeinse rijk af te bakenen. Verspreid langs de Muur van Hadrianus vind je tal van bezienswaardigheden: van middeleeuwse kastelen en Romeinse forten tot moderne steden als Newcastle en Carlisle.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Carlisle

De Muur van Hadrianus begint ten westen van de stad Carlisle. Dit is bovendien de toegangspoort tot het Engelse Lake District. De bruisende stad telt een aantal historische bezienswaardigheden zoals het Carlisle Castle uit de twaalfde eeuw en de Anglicaanse kathedraal. Breng vooral een bezoek aan het Tullie House Museum and Art Gallery waar de geschiedenis van Carlisle en Cumbria van de afgelopen 125 jaar is verzameld. Je leert er hoe de mensen er leefden, werkten en stierven.

Carlisle, Noord-Engeland

Hadrian’s Wall Path

Deze bekende lange afstandswandeling in Engeland neemt je mee van zee tot zee, van het huidige Solway tot Newcastle of omgekeerd. De in totaal 134 km lange route gaat langs en over de oude muur. Al staat de muur niet overal meer en is het op veel plekken lager dan oorspronkelijk, toch is het een indrukwekkende ervaring. Er is ook een kortere route langs het meest spectaculaire deel van de muur, deze is ongeveer 74 kilometer van Corbridge naar Carlisle. Langs de route staan nog de zogenaamde ‘mile castles’ om de Romeinse mijl (± 1,5 kilometer) aan te geven. Onderweg kom je langs natuurgebieden en opgravingen van nederzettingen, zoals Housesteads Roman Fort, Chester, het Romeinse Fort Birdoswald en Vindolanda.

Hadrians Wall Path, Noord-Engeland

Haltwhistle

Naar eigen zeggen is Haltwhistle het middelpunt van Engeland en een levendig dorp met gezellige pubs en leuke winkeltjes. Er lopen veel rondwandelingen vanaf het dorp en één daarvan gaat richting de Muur van Hadrianus,waar je de mooiste delen van de muur vindt. In de omgeving bevinden zich ook de bekendste opgravingen als Vindolanda en de Romeinse forten: Housesteads en Birdoswald.

Haltwhistle, Noord-Engeland

Vindolanda

De voormalige Romeinse nederzetting Vindolanda is een absoluut hoogtepunt langs de Muur van Hadrianus. Vindolanda lag aan de militaire weg langs de muur. In het dorp zie je restanten van woningen, een badhuis en een fort. Je krijgt een aardig kijkje in het leven van de Romeinen destijds. Bijzonder zijn de houten plankjes met tekst erop, die zijn gevonden tijdens opgravingen. Deze tabletten kun je bewonderen in het bijbehorende museum van Vindolanda over het Romeinse Leger.

Vindolanda, Noord-Engeland

Tempel van Mithras

Niet ver van Chollerford ligt de Tempel van Mithras bij het Romeinse fort Carrawburgh. Het werd waarschijnlijk rond 200 gebouwd door soldaten, die de tempel aan de god Mithras wijdden. Bij de opgravingen werden drie altaren gevonden (de drie in de ruïne zijn een replica).

Tempel van Mithras, Noord-Engeland

Battlesteads Dark Sky Observatory

Bij het plaatsje Wark, op de grens van Northumberland Nationaal Park ligt dit observatorium met een bar en restaurant. Daar waar de hemel ’s nachts nog echt donker is en er geen omgevingslicht is kan je je blik op ons sterrenstelsel richten. Heb je hier geen ervaring mee? Geen probleem, er worden meerdere avonden georganiseerd waar je van alles over astronomie te weten kunt komen. Je hebt alleen een telefoon nodig.

Battlesteads Dark Sky Observatory, Noord-Engeland

Omgeving

Senhouse Romeins Museum

In het plaatsje Maryport ligt dit prachtige museum met de oudste collectie Romeinse overblijfselen in Groot-Brittannië. Alleen al de locatie is geweldig: met een spectaculair uitzicht over zee.

Senhouse Romeins Museum, Noord-Engeland

Newcastle

In Newcastle, of Newcastle upon Tyne, gaan geschiedenis en architectonische hoogstandjes hand in hand. De stad biedt fijne restaurants, hippe uitgaansgelegenheden, maar ook een Victoriaans centrum én zeven bruggen over de rivier de Tyne die de beide stadsdelen met elkaar verbinden. Ook als je niet van muziek houdt, moet je vooral een kijkje nemen bij The Sage, het concertgebouw van Newcastle.

Newcastle, Noord-Engeland
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!