Newcastle, Engeland

Newcastle Deze noordelijk gelegen stad in Engeland biedt een mix van erfgoed en stedelijke verfijning. De stad herbergt toffe kunstgalerijen, een prachtig concertgebouw en uitzonderlijke restaurants. Verken het Victoriaanse stadscentrum en loop langs de kade van de rivier de Tyne (Newcastle heet officieel Newcastle upon Tyne). Loop binnen bij de markthal of geniet van het uitzonderlijke uitzicht vanaf de top van het kasteel van Newcastle.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Quayside

De Quayside is een lange strook langs de rivier de Tyne in de wijk Gateshead. Hier kijk je uit op de zeven beroemdste bruggen van de regio. De Tyne Bridge is met zijn groene kleur het pronkstuk. Wie geen zin heeft om te wandelen, kiest voor de fiets. Een andere optie is de Quaylink-bus. Deze bus brengt je naar alle mooie plekken. In de zomer is het strand geweldig om te bezoeken. Verder is de zondagsmarkt ontzettend in trek. Lokale handelaren verkopen streetfood, lekkernijen en allerlei leuke souvenirs. Aan het eind van de wandeling geniet je van een cocktail of ander lekker drankje in een van de vele bars. Voor een hapje eten met uitzicht op de rivier schuif je aan bij een van de restaurants.

Tyne Bridge, Newcastle

Newcastle Castle

Loop vanaf Quayside gemakkelijk binnen twintig minuten naar het kasteel van Newcastle. Hier leer je veel over de geschiedenis van de stad. Vele eeuwen geleden heeft de stad haar naam ontleend aan dit kasteel. De tentoonstellingen vertellen je het imposante verhaal van de kasteelbewoners door de eeuwen heen. Het kasteel bestaat uit Newcastle Black Gate en Castle Keep. Ervaar hoe het leven van de inwoners in het koninklijke fort was, maar bekijk ook de duistere kerkers. Het is bijzonder hoe goed deze middeleeuwse gebouwen bewaard zijn gebleven. Beklim de trappen totdat je op het dak bent. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Newcastle

Grainger Market en China Town

Vanaf het kasteel is het zo'n tien minuten lopen naar Grainger Market in Chinatown. Deze markt werd bijna tweehonderd jaar geleden geopend en speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van veel inwoners. Hier verkopen honderden handelaren allerlei waren. Denk aan eten, bloemen, juwelen en schoenen. Nu je in Chinatown bent, mag je de elf meter hoge toegangspoort van deze wijk niet missen. Loop rustig rond in deze wijk, want na zes straten ben je er alweer uit.

China Town, Newcastle

St. James’ Park

Loop Chinatown uit en je ziet St. James Park liggen. Het is het voetbalstadion van Newcastle United en heeft plek voor 52.387 toeschouwers. Van buiten is het stadion indrukwekkend, maar binnen is het nog mooier. Kies daarom voor een stadiontour. De gidsen zijn gepassioneerd en geven antwoord op al je vragen. Tijdens de tour heb je toegang tot alle ruimtes. Je ziet onder andere de kleedkamers, de persruimte, de spelerstunnel en het veld. Vergeet in de kleedkamer niet even te gaan zitten bij het shirt van je favoriete speler. Elke spelers heeft namelijk zijn eigen plek. Een goed moment voor een foto!

St. James Park is de thuisbasis van Newcastle United

Baltic Museum voor hedendaagse kunst

Dit museum is het paradijs voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Vanaf het centrum is het twintig minuten lopen. Het aanbod is heel wisselend en daardoor blijft het allemaal echt hedendaags. Lokale kunstenaars krijgen hier de kans te laten zien wat ze allemaal maken. Geniet van 2600 vierkante meter aan moderne kunst. De toegang is gratis. Neem een kijkje in de museumshop waar ze artistieke souvenirs verkopen. Voor een lekkere kop koffie ga je naar het dakrestaurant.

Baltic Museum, Newcastle

Omgeving

Muur van Hadrianus

In een uur tijd rijd je vanaf Newcastle naar de Muur van Hadrianus. Deze muur van steen werd gebouwd om Romeinen en de Picts-stammen in Schotland uit elkaar te houden. Romeinse soldaten controleerden op deze manier de beweging van mensen die Romeins Groot-Brittannië binnenkwamen of verlieten. De muur is lang en daarom is het handig een uitvalsbasis te hebben. Begin je wandeling bijvoorbeeld bij Segedunum. Het is het meest oostelijke fort op deze muur. Hier staan een interactief museum en een uitkijktoren van 35 meter hoog.

Newcastle

Vervoer

Metro

Met de metro kom je eenvoudig in alle delen van de regio. De reistijd naar de zeekust is amper een half uur. Voor de shopliefhebbers is de metro een uitkomst. Het is een goede manier om bij grote winkelcentra rond Haymarket en Monument te komen. In alle metrostations staan automaten om kaartjes te halen. Ga je dagelijks een paar ritten maken? Met een DaySaver reis je elke dag onbeperkt met de metro. Houd er rekening mee dat de metro’s tot ongeveer 23.00 rijden. In de nacht is er de keuze uit enkele nachtbussen.

Bus

In Newcastle zijn elektrische bussen die heel regelmatig rijden. Ze zetten je af bij de meest leuke plekken van de stad. Als je dichtbij zijnde steden gaat bezoeken, is de regionale bus een goede optie.

Fiets

Newcastle is goed per fiets te verkennen. Vooral de bezienswaardigheden die iets uit het centrum liggen, zijn zo makkelijk te bereiken. Een fiets huur je eenvoudig bij The Cycle Hub. Bij dit bedrijf zijn ook fietsgidsen aanwezig die dolgraag een fietstour met je maken.

Trein

Het treinstation van Newcastle brengt je gemakkelijk naar steden in de buurt. Denk aan York en Liverpool. Ook de Schotse steden Glasgow en Edinburgh zijn eenvoudig te bereiken. Op het station zelf koop je je kaartjes.

Auto

Voorkom een hoop stress in het verkeer van Newcastle en parkeer de auto in The Gate. Deze parkeergarage heeft een lift die je direct naar het centrum brengt. De parkeertarieven zijn hier heel redelijk.

Geschiedenis

De geschiedenis van deze stad gaat bijna 2000 jaar terug. De naam Newcastle wordt gebruikt sinds de Normandische verovering. Door de toplocatie aan de Tyne ontwikkelde de stad zich tijdens de middeleeuwen gigantisch snel. Newcastle speelde een hele belangrijke rol in de industriële revolutie en kreeg in 1882 de status van stad.

Ballon!