Newquay, Engeland

Newquay, Engeland Newquay is een gezellige badplaats aan de kust van Cornwall waar een gemoedelijk sfeertje hangt. Het is tot een van de leukste en leefbare kustplaatsen van Engeland benoemd en wordt ook vaak aangeduid als een paradijs voor surfers. Dit is niet moeilijk te geloven want langs de kust van Newquay liggen tal van kleine baaitjes, goudgele zandstranden en zie je geregeld surfers in de branding op zoek naar de perfecte golf. Vooral Fistral Beach is geliefd bij de surfcrowd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Towan Beach

Hoewel je langs de kust van Newquay talloze kleine baaien vindt die tussen de kliffen verstopt liggen, ga je voor een groter stuk strand naar Towan Beach. Dit goudgele zandstrand ligt het dichtst bij de stad en is zeker in de zomermaanden een geliefde plek voor strandgangers, families en surfers. Bijzonder is de grote rotspartij met een huisje erop; het staat los van het vasteland en is alleen verbonden door een brug. Direct aan het strand heb je de mogelijkheid om het Blue Reef aquarium te bezoeken. Het is een klein gebouw met ongeveer 40 watertanks en een onderwatertunnel waar haaien en allerlei vissen om je heen zwemmen.

Towan strand, Newquay

Fistral Beach

Aan de westkant van Newquay ligt dit heerlijke zandstrand, waar je op ieder moment van de dag wel surfers in de weer ziet. De combinatie van een goede branding en wind maken dat dit stuk zee enorm populair is bij surfers en velen komen hier dan ook om die perfecte golf te pakken. Verder worden hier internationale surfwedstrijden georganiseerd, wat surfers van over de hele wereld aantrekt. In het stadje zijn meerdere surfscholen waar je surflessen kunt krijgen of een nieuwe outfit kunt scoren.

Fistral strand, Newquay

Haven

Een leuke plek om te bezoeken is de kleine haven van Newquay, waar kleurrijke bootjes in het water dobberen. Er liggen ook veel gezellige pubs en restaurants met uitzicht op de haven. De haven wordt voornamelijk gebruikt door een aantal lokale vissers die de restaurants in de omgeving van verse vis voorzien. Je kunt ook je eigen avondeten vangen door met een excursie mee te gaan op een van die houten vissersbootjes. Vanaf hier gaan ook andere excursies de zee op om op zoek te gaan naar dolfijnen, zeehonden en ander leven in de zee.

Haven, Newquay

South West Coast Path

Wandel een deel van de spectaculaire lange afstandsroute South West Coast Path, een wandelpad van meer dan 1000 kilometer langs de grillige kust van Zuid-Engeland. Newquay ligt aan deze route en er zijn verschillende wandelmogelijkheden vanuit de stad om een deel van het wandelpad te beleven. Wandel zo vanuit de stad, langs de haven richting Pentire Headland. Dit is het westelijke puntje van Newquay waar je een prachtig uitzicht over de oceaan hebt. Onderweg word je getrakteerd op het indrukwekkende kustlandschap en kom je langs Huer’s Hut. Dit is een wit vervallen huisje waar in de veertiende eeuw iemand op de uitkijk stond om scholen vis in het water te spotten, zodat hij de vissers kon alarmeren om het water op te gaan voor een goede vangst.

South West Coast wandeling, Newquay

Omgeving

Cornwall Aviation Heritage Centre

Voor iedereen die gek is van (gevechts)vliegtuigen en ooit al eens in een RAF-toestel (Royal Air Force) heeft willen zitten en geïnteresseerd is in de geschiedenis van de luchtvaart. Wil je meer weten over de achtergrond van deze toestellen, neem dan een kijkje in dit museum dat in 2015 opgezet is door een team van vrijwilligers. Zij wilden een plek creëren voor historische vliegtuigen om zo bezoekers op een interactieve manier kennis te laten maken met deze oude toestellen. In tegenstelling tot andere musea mag je hier heel dichtbij de toestellen komen en mag je bij meerdere toestellen in de cockpit plaatsnemen en je even piloot voelen van een gevechtsvliegtuig. Een leuke ervaring voor jong en oud.

Cornwall Aviation Heritage Centre, Newquay

Gannel Estuary

Het Gannel Estuary is een indrukwekkende lange inham in de zee ten zuiden van Newquay. Het is de plek waar de Gannel rivier in zee uitmondt. In de vroegere tijden werd deze doorgang gebruikt door binnenschepen om handel, zoals hout en kolen, vanaf zee over te laden naar treinen en voertuigen voor het verdere transport over land. Tegenwoordig is het een leefgebied van broedvogels en kun je hier goed wandelen, fietsen en kajakken. De getijden spelen hier een grote rol, waardoor het met vloed vol staat met ondiep water en je met eb over de rivierbedding kunt wandelen. Laat je ter plaatse goed informeren wanneer het veilig is.

Gannel Estuary, Newquay
Ballon!