Norfolk Broads National Park, Engeland

Norfolk Broads National Park, Engeland Moerassen, meren en rivieren domineren het uitgestrekte landschap van The Norfolk Broads National Park. Dit park ten oosten van Norwich dat ontstond door het afgraven van turf wordt in de volksmond ook wel 'The Broads' genoemd. Het is een van de belangrijkste wetland-gebieden in Europa die je het beste met de boot kunt verkennen. Dankzij de vele fietspaden die door het vlakke landschap slingeren, is ook de fiets een prima optie. Onderweg word je getrakteerd op een rustiek landschap vol molens, glinsterende waterwegen en huisjes met rieten daken. Als je goed oplet, spot je misschien ijsvogels, uilen of otters.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hoveton

In het westen van Norfolk Broad National Park ligt het plaatsje Hoveton, omgeven door water en de prachtige natuur. Hier kun je allerlei soorten boten huren dus ga het water op om alle mooie plekjes te ontdekken. Ook bevindt zich hier het bezoekerscentrum van het park, prachtig gelegen aan de rivier de Bure. Zoek uit wat de beste plek is om vogels te spotten of lees meer over de achtergrond van dit park.

Hoveton, Norfolk Broads National Park Engeland

Bure Valley Railway

Maak een ritje met een echte stoomtrein vanuit het dorpje Wroxham. De Bure Valley Railway telt in totaal zo’n 25 kilometer en stopt onderweg in de leukste dorpjes van het gebied: Coltishall, Buxton, Brampton met als eindbestemming Aylsham.

Bure Valley Railway, Norfolk Broads National Park Engeland

Blickling Hall

In Aylsham staat het statige Blickling Hall. The Hall werd in 1616 gebouwd op de ruïnes van het huis van Thomas Boleyn. Men vermoedt dan ook dat de vroegere koningin van Engeland Anna Boleyn hier in de zestiende eeuw geboren werd. Je kunt zowel het landhuis met de prachtige hal, tekenkamer en Chinese kamer, als de omringende tuinen bezoeken. In de tuin bevinden zich twee geheime tunnels, de perfecte plek om verstoppertje te spelen of om in het geniep te picknicken bij de zitjes.

Blickling Hall, Norfolk Broads National Park Engeland

Horsey Windpump

Overal in Norfolk Broad National Park vind je windmolens. Ooit waren het er zo’n 200 die werden gebruikt om het gebied leeg te pompen. Horsey Windpump is een van de bekendste windmolens. Het staat bij de kust, iets ten zuiden van Waxham. De bakstenen windmolen werd al eens door de bliksem getroffen en heeft overstromingen en stormen overleefd.Het staat op de fundering van de Horsey Black Mill die tijdens een stom in 1895 omver werd geblazen.

Horsey Windpump, Norfolk Broads National Park Engeland

Boottochten

In de dunbevolkte Broads kun je op diverse plekken een boottocht maken of een bootje huren. Stap aan boord van een heuse Mississippi raderboot in het dorpje Horning aan de rivier de Bure. Maar ook in Hoveton en Horsey Mere geniet je van het landschap vanaf het water. Het meest idyllische is natuurlijk om je vakantie door te brengen op een traditionele Engelse canal narrowboat.

Boottochten, Norfolk Broads National Park Engeland

Flora en fauna

Het moerasland en de rietvelden van The Broads zijn het leefgebied van verschillende vogels, vlinders, insecten en libellen. Ook de Britse otter dartelt rond in de wateren van The Broads. Verder is Norfolk Broads onder de lokale bevolking een geliefde plek om te vissen. Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum voor meer informatie over de beste visplekken, vogelspotplekken en andere bijzondere flora en fauna.

Flora en fauna, Norfolk Broads National Park Engeland

Stranden

Aan de oostkust vind je duinen, heide, strand en badplaatsen. Great Yarmouth is een typisch Engelse badplaats waar je je behalve op het strand ook kunt vermaken in kermisattracties. Rust- en natuurliefhebbers komen aan hun trekken in het natuurreservaat bij Winterton-on-Sea. De ongerepte badplaats is een voormalig vissersdorpje en maakt deel uit van de beschermde Norfolk Coast AONB. Geen amusementshallen of schreeuwerige attracties, maar alleen zandduinen en natuurschoon. In het uiterste zuidoosten van The Broads ligt het beschermde natuurgebied Suffolk Coast AONB met badplaatsen als Southwold en Aldeburgh.

Stranden, Norfolk Broads National Park Engeland

Somerleyton Hall

Op ruim twintig minuten rijden van Great Yarmouth staat het statige Somerleyton Hall. Het staat bekend als een van de mooiste Victoriaanse huizen van het land. Opvallend zijn de twee torens die in Italiaanse stijl gebouwd zijn. De geschiedenis van Somerleyton Hall gaat terug naar 1068 toen de Noren die zich vestigden in Somerledetuna, de Noorse benaming van het huis. In de goed bewaarde kamers en de imposante tuinen krijg je een goed beeld van het leven van de Somerleyton dynastie.

Somerleyton Hall, Norfolk Broads National Park Engeland

Omgeving

Norwich

Waan je in middeleeuws Engeland in Norwich. De stad ligt pal ten westen van Norfolk Broads National Park. Vergaap je aan de Norwich Cathedral; alleen al de prachtige gewelven en indrukwekkende plafonds zijn een bezoek waard. Wandel over klinkersstraatjes als Elm Hill langs de kleurrijke patriciërshuizen en gebouwen met rieten daken. Musea zijn er ook volop in Norwich, zoals het Norwich Castle Museum & Art Gallery met collecties over de Vikingen en Egyptenaren, maar ook schilderijen. Geniet van toneel en muziek in het Norwich Playhouse dat is gevestigd in een oude mouterij of ontspan lekker in het Earlham Park.

Norwich, Norfolk Broads National Park Engeland

Cromer

Ten noorden van Norfolk Broads National Park ligt Cromer. De traditionele badplaats met pier is vooral populair bij gezinnen met kinderen. Het heeft geweldige zandstranden, goede surfgolven, een museum en je kunt er perfect wandelen. Het ligt aan het Norfolk Coast Path, een 133 kilometer lange afstandswandeling tussen Hustanton naar Hopton-on-Sea. Weetje: Jane Austen noemt badplaats Cromer in haar roman Emma.

Cromer, Norfolk Broads National Park Engeland

Felbrigg Hall

Iets ten zuiden van Cromer staat Felbrigg Hall. Dit statige buitenhuis uit 1829 heeft indrukwekkende tuinen. Arthur Conan Doyle zou hier inspiratie hebben opgedaan voor zijn beroemde boek 'The Hound of the Baskervilles'.

Felbrigg Hall, Norfolk Broads National Park Engeland
Ballon!