North York Moors National Park, Noord-Engeland

North York Moors National Park, Noord-Engeland In het graafschap North Yorkshire ligt North York Moors National Park. Hier wisselen groene bossen, glooiende heuvels en uitgestrekte heidevelden elkaar af. Dit is de plek bij uitstek voor rustzoekers en wandelaars. Zo nu en dan komen er dorpjes op je pad zoals Hemsley, Danby en Pickering. Stap aan boord van een stoomtrein, ontdek de steile kliffen en baaien langs de Yorkshire Heritage Coast of breng een bezoek aan het historische stadje Whitby.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cleveland Way National Trail

Over glooiende heuvels, dieppaarse heidevelden en langs steile kliffen loopt de 177 kilometer lange wandelroute Cleveland Way National Trail. Wil je de hele route wandelen, dan ben je meerdere dagen onderweg, maar je kunt ook een deel van de route volgen. De wandeling start in het dorpje Hemsley in het zuidwesten van de North York Moors en eindigt in Finley aan de kust. Omdat het ook een national trail is, is de route overal goed aangegeven met bewegwijzering.

Cleveland Way National Trail, Noord-Engeland

North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast

Tussen Saltburn-by-the-Sea in het noordwesten en Scarborough in het zuidoosten ligt de North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast. Een deel van de Cleveland Way National Trail voert je langs de kustlijn met steile kliffen en pittoreske vissersdorpjes zoals Robin Hood’s Bay, Runswick Bay en Staithes. De fotogenieke straatjes zijn steil, dus je kunt de auto het beste parkeren op de kliffen.

North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast, Noord-Engeland

Roseberry Topping

Helemaal in het noorden, niet ver van Middlesbrough, steekt Roseberry Topping uit het landschap omhoog. De vergelijking met de Matterhorn in Zwitserland is niet vanwege de hoogte, maar door de markante vorm. Door intensieve mijnbouw is een deel van de heuvel ingestort. Ondanks de geringe hoogte van 450 meter heb je op de top een prachtig uitzicht, op heldere dagen zelfs tot aan de Pennines. Je kunt er met een korte wandeling naar toe lopen, of deze uitbreiden tot een langere route via Captain Cook's Monument. Als je de Cleveland Way Trail loopt kun je een omweg maken over de top van deze heuvel.

Roseberry Topping, North York Moors National Park

Goathland Station

Goathland Station zou niet misstaan als achtergronddecor in een film, dat deed het dan ook als het station Zweinsveld in de eerste Harry Potter-film. Het fotogenieke station ligt langs de North Yorkshire Moors Railway wat werd geopend in 1836. De negentien kilometer lange spoorlijn is de op twee na langste spoorlijn van het Verenigd Koninkrijk. Van april tot oktober rijdt er dagelijks een stoomtrein over deze historische treinroute tussen Pickering en Grosmont. Sommige treinen in het reisschema vervolgen hun route naar Whitby. Je kunt ook een deel van de route wandelen en dan met de trein terug.

Goathland Station, North York Moors

Hole of Horcum

Bij The Hole of Horcum ben je getuige van een adembenemend uitzicht over de North York Moors. Het ligt tussen Saltergate en Levisham en maakt deel uit van de Levisham Beck-Vallei in de Tabular Hills. The Hole is 120 meter diep en meer dan 1,2 kilometer breed. Maak een mooie wandeling van ongeveer acht kilometer in totaal. Het start- en eindpunt ligt bij Saltergate. De schilderachtige route brengt je langs archeologische overblijfselen en langs rotsachtige ravijnen. Wijk iets van de route af om bij uitkijkpunt Skelton Tower te genieten van de omgeving.

Hole of Horcum, North York Moors National Park

Robin Hoods Bay

Het vissersstadje Robin Hood’s Bay doet sprookjesachtig aan. Niet alleen is het een plaatje om naar te kijken met de gekleurde Engelse huizen, smalle straatjes en uitzicht op zee, het is ook een stad vol verhalen. Verhalen van geesten, smokkelaars en spoken. Dit stadje was berucht vanwege de Smugglers Trail. Het gerucht gaat dat er onder de huizen een ondergronds gangenstelsel bestaat, waardoor smokkelwaar werd vervoerd.

Robin Hoods Bay, North York Moors

Hutton le Hole

Het is maar een klein dorp, maar typisch Engels met oude cottages, een gezellige pub en verrassend veel te zien en te doen. Je vindt hier namelijk een openluchtmuseum, met zo'n twintig nagebouwde huizen uit diverse tijdperken, van de ijzertijd tot de Tudor-periode. Elke zomer worden hier demonstraties gegeven en evenementen georganiseerd. In het dorp zelf wonen veel kunstenaars die een eigen galerie hebben, bekijk hoe ze keramiek, vloerkleden en chocolade maken. Er lopen meerdere fietsroutes vanuit het dorp over de moors en je kunt hier fietsen huren. Een ander plaatsje, Lastingham ligt op maar twee kilometer afstand, waar de oude Mariakerk een mooie bezienswaardigheid is.

Hutton le Hole, North York Moors

Pickering

Aan de rand van North York Moors ligt het schilderachtige dorpje Pickering. Geniet in de omgeving van de bossen en heidevelden die ongeveer vanaf half augustus in bloei staan. In het dorpje zelf kun je de middeleeuwse ruïne van Pickering Castle bewonderen en Beck Isle Museum bezoeken. In het openluchtmuseum krijg je een beeld van het lokale leven van de afgelopen 200 jaar. Leuk voor de kleintjes is Flamingo Land Resort, een attractie- en dierenpark dat zich op nog geen tien minuten rijden van Pickering bevindt.

Pickeringm North York Moors National Park

Omgeving

Scarborough

Aan de rand van Norh York Moors ligt de Victoriaanse badplaats Scarborough. Neem een kijkje bij de ruïne van het oude kasteel of bezoek een van de musea. Je vindt hier onder andere het Scarborough Maritime Heritage Centre en het Rotunda Museum, een van de oudste gebouwde musea in het Verenigd Koninkrijk. Het monumentale gebouw stamt uit 1829 en herbergt een collectie geologische vondsten. In de buurt bekijk je verder een grote kunstcollecite bij het Scarborough Art Gallery. Voor kinderen is Sea Life een aanrader, waar je kennismaakt met de onderwaterwereld.

Scarborough, Noord-Engeland

Rievaulx Abbey

Iets buiten het park, vlak bij het plaatsje Helmsley, ligt Rievaulx Abbey. De voormalige cisterciënzerabdij was ooit een van de rijkste abdijen in Engeland. Tijdens de ontbinding van de kloosters (Dissolution) onder Hendrik VIII werd het klooster in 1538 gesloten en verwoest. De ruïnes zijn echter indrukwekkend en zeker een bezoek waard.

Rievaulx Abbey, Noord-Engeland

World of James Herriot

Het voormalige woonhuis van James Alfred Wight is omgebouwd tot museum. Krijg hier een kijkje in het leven van de schrijver en dierenarts die onder de pseudoniem James Herriot tal van boeken schreef. Die boeken werden verfilmd en werden tussen 1978 en 1990 uitgezonden als All Creatures Great and Small. In Nederland kreeg de serie de naam James Herriot.

World of James Herriot, Noord-Engeland

Castle Howard

Vijftien kilometer ten noorden van York ligt Castle Howard. Het imposante kasteel is een van de mooiste barokke gebouwen van Engeland en wordt gedomineerd door een grote koepel. Zowel het kasteel met de enorme hal, de koepel en kamers als de omringende tuinen zijn toegankelijk voor publiek. Castle Howard werd bekend door filmopnames voor onder andere 'Lady L' met Sophia Loren, 'Brideshead Revisited' en de tv-serie 'Victoria'.

Castle Howard, Noord-Engeland
Ballon!