Oxford, Engeland

Oxford, Engeland 'De stad der dromerige spitsen', zo noemde een dichter Oxford ooit. Deze titel dankt de stad aan haar wereldberoemde universiteit, die de oudste van heel Engeland is. De tientallen colleges van de illustere universiteit liggen verspreid door het centrum van Oxford. Om de prachtige architectuur van deze gebouwen kan je absoluut niet heen, maar dat zul je ook zeker niet willen! Bezoek ook het indrukwekkende gebouw Radcliffe Camera, maak een foto bij de Brug der Zuchten en ontdek de schatten van het Pitt Rivers Natural History Museum. De stad schitterde al vaak op het witte doek, bijvoorbeeld in de Harry Potter films.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Universiteit van Oxford

Dat Oxford de oudste universiteit van Engeland heeft, heeft de stad wereldberoemd gemaakt. Toch zul je in het centrum van Oxford tevergeefs de weg naar 'de universiteit' vragen. De universiteit is namelijk een verzamelnaam voor maar liefst 38 verschillende colleges. Deze liggen verspreid door de stad. Het toelatingsproces voor nieuwe studenten is enorm streng. Tot de afgestudeerden behoren ministers, topambtenaren, diplomaten en beroemde acteurs. Onder andere J.R.R. Tolkien, Rowan Atkinson en Hugh Grant haalden hier hun diploma. Om de studenten niet te storen, kun je niet elk college zomaar betreden. Dit kan vaak alleen op bepaalde tijden of tijdens een rondleiding met een gids. Zo kun je toch een glimp opvangen van het studentenleven.

Universiteit van Oxford, Engeland

Radcliffe Square

Wandel je over dit fotogenieke plein in Oxford, dan kun je niet om de Radcliffe Camera heen. Dit ronde gebouw uit 1749 staat namelijk midden op het plein. Het was vroeger een zelfstandige bibliotheek, maar werd later samengevoegd met de aan hetzelfde plein gelegen Bodleian bibliotheek. Snuffel tussen de boeken en bewonder de binnenkant met een rondleiding. Door de vele statige gebouwen is het Radcliffe Square zeker een plek waar je even wil langs lopen tijdens een bezoek aan Oxford.

Radcliffe Square, Oxford, Engeland

Christ Church College en kathedraal

Veel colleges van de universiteit van Oxford hebben hun eigen kapel, maar Christ Church College heeft zelfs een complete kathedraal. Mede hierdoor is Christ Church een van de bekendste colleges van Oxford. Maar liefst dertien Engelse ministers-presidenten hebben hier gestudeerd. Harry Potter fans kunnen Christ Church bovendien herkennen uit de beroemde films over de tovenaarsleerling. Het college werd namelijk gebruikt als inspiratiebron voor de grote hal van kasteel Zweinstein.

Christ Church College en kathedraal, Oxford, Engeland

Trinity College

Dit is een van de tientallen colleges van de universiteit van Oxford. Trinity College stamt uit de zestiende eeuw en is een bezoek zeker waard. Om een glimp op te vangen van het illustere studentenleven struin je door de gebouwen en tuinen van Trinity College. Dit kan tegen een kleine betaling en op vaste openingstijden. Tijdens een bezoek zie je ook de fraaie kapel, die tot een van de mooiste universiteitskapellen van Oxford wordt gerekend.

Trinity College, Oxford, Engeland

Magdalen College

Magdalen College behoort tot de rijkste en mooiste colleges van de universiteit van Oxford. Het werd al in 1458 opgericht. Net als de andere colleges in Oxford, maakt de architectuur van het complex veel indruk. Het heeft een prachtige kloostergang en een grote tuin met een hertenpark. Je kunt Magdalen College tegen betaling bezoeken op vaste openingstijden.

Magdalen College, Oxford, Engeland

Ashmolean Museum

In het jaar 1677 werd er een rariteitenkabinet aan spullen aan de universiteit van Oxford gedoneerd. Om deze collectie vol eigenaardigheden, waaronder 'een menselijk bot van negentien kilo' en 'een hand van een zeemeermin' tentoon te stellen, werd het Ashmolean museum opgericht. Daarmee ontstond het eerste universiteitsmuseum ter wereld en het oudste museum van het Verenigd Koninkrijk. Sinds de oprichting is de collectie enorm uitgebreid, met kunst en archeologische vondsten vanuit de hele wereld. Behalve de collectie zelf mag ook het historische gebouw waarin het museum is gevestigd er zijn. De toegang tot het Ashmolean museum is gratis.

Ashmolean Museum, Oxford, Engeland

Pitt Rivers Natural History Museum

Dit museum werd in 1844 opgericht om de collectie van archeologische en antropologische objecten van de universiteit van Oxford tentoon te stellen. De complete collectie van Pitt Rivers omvat maar liefst een half miljoen objecten. Deze zijn verzameld door missionarissen, onderzoekers en reizigers vanuit de hele wereld. In het museum wandel je langs rijen en rijen vol bijzondere vondsten zoals mummies, schedels, wapens, juwelen, gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten.

Pitt Rivers Natural History Museum, Oxford, Engeland

Bodleian bibliotheek

Dit is de oudste openbare bibliotheek van Europa, behorende bij de universiteit van Oxford. Vroeger hadden de studenten op deze plek hun mondelinge examens. De collectie van de bibliotheek omvat een onvoorstelbaar aantal boeken: meer dan twaalf miljoen! Fans van de populaire films over tovenaarsleerling Harry Potter wanen zich hier bovendien even in de bibliotheek van kasteel Zweinstein. De Bodleian bibliotheek werd namelijk gebruikt als filmlocatie. Ook als je geen Harry Potter fan bent, is het gebouw indrukwekkend om te zien. Bezoek het gebouw van binnen tijdens tijdens een rondleiding.

Bodleian bibliotheek, Oxford, Engeland

Brug der zuchten

Een bekende fotostop in Oxford is de 'brug der zuchten'. Deze overdekte brug verbindt twee delen van het Hertford College (een onderdeel van de Universiteit van Oxford) met elkaar. Je vindt dit opvallende stuk architectuur, met veel ramen en een wapenschild, in een klein straatje vlak bij de Bodleian bibliotheek.

Brug der zuchten, Oxford, Engeland

Kasteel van Oxford

Het woord 'kasteel' is misschien enigszins misleidend, want de laatste bewoners van dit gebouw werden alles behalve koninklijk behandeld! Tot 1996 werd deze bezienswaardigheid namelijk gebruikt als gevangenis. Je kunt er een rondleiding volgen waarbij een gids je meeneemt door de gevangenis en je alles over de geschiedenis vertelt. Vanuit de historische toren heb je een prachtig uitzicht over geheel Oxford.

kasteel, Oxford

Covered Market Oxford

Op zoek naar een eetbaar souvenir of lokale snack? Wandel dan even door het overdekte marktcomplex middenin het centrum van Oxford. De marktkraampjes met (vooral veel) etenswaren zijn gevestigd in een gebouw uit 1770. Het dak heeft een klassieke bouwstijl en op deze locatie zijn ook afleveringen van verschillende detectiveseries opgenomen.

The Covered Market, Oxford

Punteren

Wil je tijdens je verblijf in Oxford een typisch Engelse activiteit doen? Ga dan punteren! Dit doe je in een speciaal type boot, die smal en plat is. Je kunt je laten rondvaren door een bootsman die achterop de boot staat en deze met een lange stok voortbeweegt. Of huur een bootje en probeer zelf je stuurmanskunsten uit! In Oxford is de Cherwell rivier hiervoor de aangewezen plek.

Punteren, Oxford

Omgeving

Blenheim Palace

Dit woonpaleis uit de achttiende eeuw ligt even buiten Oxford. Het paleis is eigendom van de hertog van Marlborough, maar is vooral bekend geworden als de geboorteplaats van Sir Winston Churchill. Deze beroemde Engelsman bracht hier zijn jeugd door. Zowel van binnen als buiten is Blenheim Palace prachtig om te zien. Binnen trekt vooral de grote hal de aandacht, door een gigantische plafondschildering. Bekijk in de kamers van het paleis originele, goed bewaard gebleven meubels. Loop na een bezoek aan het interieur ook zeker even door de paleistuinen. Het enorme tuincomplex omvat maar liefst drie verschillende meren.

Blenheim Palace, Oxford, Engeland
Ballon!