Plymouth, Engeland

Hoe park, Plymouth Plymouth is een gezellige havenstad in de regio Devon. Zeg je Devon, dan zeg je Cream Tea. Duik beslist 's middags een café in voor deze lekkernij. Je krijgt dan een pot thee geserveerd met scones, jam en room. Dompel je onder in de geschiedenis van de stad in het Mayflower museum en de oude havenwijk Barbican. Met gemak breng je hier meerdere dagen door en ontdek je vanaf Plymouth het nabijgelegen Dartmoor National Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Barbican

In de oude haven van Plymouth zie je de eeuwenlange geschiedenis van ontdekkingsreizigers, de handel en pelgrims terug. De smalle, met keien geplaveide straten nemen je mee de wijk in achter de haven. Wandel door een bonte verzameling van Elizabethaanse pakhuizen, authentieke winkeltjes, ateliers, cafés en restaurants. Hier staat ook het Merchants House, letterlijk het huis van een handelaar. Dit was in de zeventiende eeuw echter het huis van een aantal burgemeesters van de stad. Het Elizabethan House and Gardens herinnert ook aan de oude handelstijd. Het huis is omgetoverd tot een museum en ingericht zoals een kapiteinshuis er in de zestiende eeuw uit zag. De tuinen zijn een heerlijk rustig plekje om even doorheen te lopen.

Barbican, Plymouth

Hoe Park en Smeaton's vuurtoren

Locals noemen het park 'The Hoe' en ze gaan hier in hun vrije tijd graag naar toe. Als bezoeker van Plymouth ga je hier vooral naar toe vanwege de rood-witte Smeaton's Vuurtoren. De twee voorgangers stonden op de gevaarlijke Eddystone rotsen in zee. Na brand en aantasting door het zeewater staat de vuurtoren nu op land. Ga omhoog via een wenteltrap voor het beste uitzicht. Niet ver van de toren staat een standbeeld van Sir Francis Drake, de burgemeester van Plymouth. De vuurtoren kijkt richting zee uit over een mooi zwembad net achter de rotsen. Wandel in het park ook zeker even langs de andere standbeelden en het mariniers monument. Langs het water staan diverse kraampjes die koffie, ijs en andere snacks verkopen.

Hoe park, Plymouth

Royal Citadel

Naast Hoe Park staat dit fort, destijds gebouwd om de haven en de stad (voornamelijk tegen de Nederlanders) te verdedigen. Boek een rondleiding in het fort, deze is niet dagelijks beschikbaar en vooraf reserveren is aan te raden. Tijdens de tour hoor je veel over de 350 jarige geschiedenis van het fort. Plymouth heeft een grote mariniersbasis en het fort is dan ook deels door hen in gebruik. Dat neemt niet weg dat je ook op andere dagen zeker een kijkje moet nemen bij het indrukwekkende bouwwerk, al is het alleen van buitenaf. De barokke poort is een prachtig staaltje architectuur. Vanaf Smeaton's vuurtoren, het water en Mount Batten (een uitzichtpunt aan de andere kant van het water), kun je het fort mooi zien liggen.

Royal Citadel, Plymouth

National Marine Aquarium

Via een brug steek je de haven over naar het dit grote aquarium. In verschillende tanks zijn de wereldzeeën nagebootst. Het ene moment neem je een kijkje bij het Great Barrier Reef, het volgende moment sta je oog in oog met haaien uit de Atlantische Oceaan. Ook het Eddystone Rif, dat voor de kust van Plymouth ligt, is hier nagebouwd. In de tropische wateren kun je Nemo en Dora zien zwemmen. Bekijk ook de vele inktvissen, zeeschildpadden, zeepaardjes en kwallen. Sommigen zwemmen gewoon over je heen als je door de glazen tunnel onder de tank loopt.

marine aquarium, Plymouth

Plymouth Gin Distillery

Een veel besteld drankje in een Engelse pub is Gin T, een gin en tonic. In de Plymouth Gin distilleerderij zie je hoe de alcoholische component hiervan gemaakt wordt. Boek een korte rondleiding, waarbij je aan het einde een Gin T mag proeven. Er zijn ook langere rondleidingen waarbij je meer soorten Gin met elkaar gaat vergelijken. De distilleerderij zit in een van de oudste gebouwen van Plymouth. In de middeleeuwse hal zie je de geschiedenis van het pand: van een klooster in de vijftiende eeuw tot gevangenis en sinds 1793 de huidige Gin Distillery.

Plymouth gin

Mayflower Museum

Ruim 400 jaar geleden vertrokken de Pilgrim Fathers met hun families naar het plaatsje Plymouth in Massachusetts in Amerika. Een indrukwekkende reis, want zij verlieten Europa (Plymouth om precies te zijn) om een nieuw leven te beginnen in de Nieuwe Wereld. In de haven herinneren de oude trappen aan deze reis: via deze treden gingen alle passagiers aan boord. In de wijk Barbican staat het Mayflower Museum. Duik hier in de geschiedenis van het schip en de missie. Een nieuw museum in Plymouth is The Box, speciaal gebouwd voor het 400 jarig jubileum van het vertrek van de Mayflower. Ook hier is een tentoonstelling over dit schip en de reis naar Amerika.

mayflower museum, Plymouth

Devonport

Aan de andere kant van de haven, ten westen van Plymouth, ligt de wijk Devonport. Al vanaf de zeventiende eeuw een belangrijke aanlegplaats voor schepen en de overslag van goederen. Uit deze periode stammen het stadhuis, een zuil, de bibliotheek en de Guildhall. Door de Devonport Heritage Trail te lopen kom je langs alle bezienswaardigheden. De wijk is de laatste jaren enorm in opkomst. Het is een levendige woonwijk met winkels en restaurants. Net achter de haven liggen de marinebasis en het Naval Base Museum. Mount Wise is het hoogste punt met een uitkijktoren.

Devonport, wijk, Plymouth

Omgeving

Saltram House en Mount Batten

Dit landgoed met het achttiende-eeuwse Saltram House ligt net ten oosten van de stad. Het is ingericht als museum. Neem een kijkje in de fraai ingerichte salon en wandel door het park en de tuin. Wist je dat het landhuis als decor voor de film Sense en Sensibility gebruikt is? Je kunt een bezoek aan het huis (en de tea room) goed combineren met een bezoek aan Mount Batten. Dit is een groen park aan de overkant van de Plymouth Sound. Op de heuvel staat een oude toren met prachtig uitzicht over de baai en de stad.

Saltram House en Mount Batten, Plymouth

Mount Edgecumbe

Ten westen van Plymouth ligt het groene park Mount Edgecumbe. Een hoogtepunt van dit park is het gelijknamige landhuis, deze bereik je makkelijk lopend vanaf de ferry van Devonport. Het landhuis en de indrukwekkende tuinen zijn zeker een bezoek waard. Aan de voet van de heuvel huur je een segway om de rest van het zeven kilometer lange park te ontdekken. In het park liggen verder Picklecombe Fort, ruïnes van oude kastelen, een kerk en een aantal herdershutten. Heb je tijd over, dan wil je misschien gaan boogschieten of midgetgolfen. Of ga het water op met een kajak of een SUP.

Mount Edgecumbe

Rame Head Peninsula

In het verlengde van Mount Edgecumbe Park ligt het schiereiland Rame Head, met pittoreske dorpjes zoals Cawsand en Kingsand. Er loopt een wandelpad langs de kust van de Michaels Kapel naar de kunstmatige grot Queen Adelaide. Dit is onderdeel van de South West Coast Path. Er zijn ook kortere wandelingen te maken vanaf de parkeerplaatsen. De dorpen Cawsand en Kingsand liggen in feite tegen elkaar aan. Een leuke lunchplek of om gewoon even rond te snuffelen in de winkeltjes voor je naar het strand gaat.

Rame head, plymouth

Plym Valley Railway

Deze authentieke route loopt tussen Marsh Mills en Plym Bridge. Het tracé is maar zo'n 2,5 kilometer lang, je kunt er dan ook voor kiezen om terug te wandelen. Op de route rijdt een stoomtrein en een dieseltrein, ze hebben verschillende locomotieven. Uniek aan deze spoorbaan is dat je hier zelf kunt ervaren hoe het is om machinist te zijn. Na uitleg over de locomotief en de spoorregels bestuur je de dieseltrein een kwartier lang. Voor de echte liefhebber is er het complete pakket waarbij je zelfs de hele weg terug zelf mag rijden.

Plym Valley Railway

Tamar Valley

De vallei van de rivier Tamar staat vooral bekend om de oude kopermijnen. Het is hier uitstekend wandelen en fietsen. Wil je gewoon achterover zitten en genieten, dan is er de bijna 25 kilometer lange Tamar Valley spoorlijn. Deze gaat ook over de hoge boogbrug bij Calstock. Het vijftiende-eeuwse tudorhuis Cotehele House en de mooie omringende tuin is een aanrader. Een mooie manier om hier te komen is door hier vanuit Calstock naar toe te wandelen. Aan de andere kant van de rivier ligt het mijnstadje Morwellham. Bezoek hier het openluchtmuseum en de mijn. Je gaat de mijn in met een oud treintje. Volgende stop is de brouwerij. Ook hier kun je een rondleiding krijgen en natuurlijk bier proeven.

Tamar Valley

Dartmoor National Park

Wist je dat dit nationale park zijn eigen paardenras heeft? De Dartmoor pony loopt vrij door het park dus grote kans dat je er eentje spot tijdens een wandeling. Vanuit Plymouth is het bezoekerscentrum in Princetown of Postbridge een goede eerste stop. Hoor van alles over de geschiedenis van het park, bekijk een video met informatie en pik hier je wandelkaart op. De wandelpaden nemen je mee over de heide en langs rotsblokken. De Lydford Gorge is ook een mooie wandeling. Je loopt door de kloof naar de White Lady Waterval. Goed te combineren met Lydford Castle. Het park herbergt overigens meerdere kastelen en kloosters, er is dus van alles te zien en te doen.

Dartmoor National Park

Crownhill Fort

Ten noorden van Plymouth ligt dit Victoriaanse verdedigingswerk. Het is uitstekend bewaard gebleven en dan ook zeker een bezoek waard. Echter moet je dit wel goed plannen, want het is alleen de laatste vrijdag van de maand toegankelijk. Op deze dagen kun je niet alleen de tentoonstelling over de geschiedenis van het fort bezoeken, er worden ook demonstraties met de kanonnen gegeven. Bezichtig ook de ondergrondse ruimtes.

Crownhill Fort
Ballon!