St Ives, Engeland

St Ives Het gemoedelijke vissersdorpje St Ives ligt prachtig aan de kust van Cornwall. In de zomer is het hier heerlijk genieten van zon, zee en strand. De haven is het bruisende middelpunt, maar ook veel kunstenaars hebben in deze plaats een galerie. Wandel door de smalle straatjes met oude vissershuisjes en neem een kijkje in een van de vele galerieën in het dorp.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Haven

Dit is de plek waar het nog steeds om draait, de haven, het middelpunt van de stad. Er is hier dan ook genoeg te zien en te doen. Het strand ligt er pal naast, met op de boulevard veel winkels en restaurants. Bekijk de vele kleine bootjes die in het het heldere water van de haven dobberen. Wandel naar de historische pier van Smeaton en vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over de stad.

De Haven, St Ives

Stranden

In de omgeving zijn diverse stranden te vinden, van uitgestrekte zandstranden tot kleine beschutte baaien, wel meer dan driehonderd in totaal. De stranden rondom St Ives worden ook wel de beste stranden van Cornwall genoemd. Midden in het centrum ligt Harbour Beach, een prachtige plek en ideaal voor kleine kinderen. Aan de oostkant van St Ives ligt Porthmeor Beach, het bekendste en grootste strand van de regio. Als je met het openbaar vervoer naar het strand wilt dan is Portminster een goede optie. Dit strand ligt gunstig ten opzichte van het station en bushaltes. Porthgwidden Beach ligt helemaal in het noorden, prachtig midden in de natuur en je kunt hier een strandhutje huren.

Stranden, St Ives

Man's Head and the Island

Bij Porthgwidden Beach aan de noordkant van St Ives ligt Man's Head and the Island. Het is geen eiland, maar een glooiend, met gras begroeid schiereiland, dat verbonden is met St Ives. Op deze plek kun je goed vogels spotten. Met name in de herfst zijn hier veel soorten zeevogels te zien, waaronder ook altijd een aantal zeldzame vogels. Loop naar het uitkijkpunt, waar je een prachtig uitzicht hebt over de baai. Soms kun je vanaf hier dolfijnen spotten. Op het eiland staat een middeleeuwse kapel.

Schiereiland, Mans Head and the Island, St Ives

Tate St Ives Galerie

De galerie werd in 1993 gebouwd om het werk van een groot aantal kunstenaars in de stad te vieren. De galerie en het gebouw zelf waren destijds erg bijzonder. Het gebouw dat diep verzonken ligt in de kliffen is een bijzonder kunstwerk op zich en biedt een prachtig uitzicht over het strand. Bekijk de hedendaagse en de moderne kunst. Op deze mooie plek is ook een school voor kunst gevestigd.

Galerie Tate St Ives, St Ives

Barbara Hepworth Beeldentuin

De meest invloedrijke kunstenaar van St Ives was Barbara Hepworth. Ze leefde met haar gezin in het vissersplaatsje en na haar dood is het museum opgericht, dit was haar wens. De beeldentuin heeft zij zelf opgezet en de beelden staan nog steeds in de posities die zij gekozen heeft. Maak een mooie wandeling door de beeldentuin en geniet naast de bijzondere beelden ook van de vele subtropische planten die er staan.

Barbara Hepworth Beeldentuin, St Ives

Boottocht naar Seal Island

Op ongeveer vijf kilometer van St Ives ligt Seal Island, een echt rotsachtig eiland, waar vele Atlantische grijze zeehonden leven. Dit eiland is het grootste eiland van de eilandengroep 'The Carracks. Naast zeehonden kun je daar ook een eeuwenoud scheepswrak zien liggen. Ga op excursie naar Seal Island en spot de prachtige zeehonden en wellicht nog meer mooie zeedieren, zoals de reuzenhaai, een dolfijn of bruinvis. Heel soms worden hier zelfs bultruggen gezien. Ook vaar je prachtig langs de kust met uitzicht op de lange zandstranden van St Ives en de mooie natuur in deze omgeving.

Boottocht naar Seal Island, St Ives

Treinrit met de St Ives Bay Line

Men noemt het een van de mooiste treinroutes van Engeland, de route van St Erth naar St Ives. Het is een route van ongeveer een kwartier door de prachtige natuur van Cornwall. Ga zitten en geniet van het schitterende uitzicht over de baai, het heldere blauwe water en de mooie zandstranden. Als je start bij St Erth kun je het beste aan de rechterkant van de trein gaan zitten voor het mooiste uitzicht.

Treinrit, St Ives Bay Line, St Ives
Ballon!