Stonehenge, Engeland

Stonehenge De 5000 jaar oude steencirkel van Stonehenge in het zuiden van Wiltshire is het bekendste Britse monument uit de oertijd. Niet vanwege de omvang van de cirkel, maar dankzij de grootte van de stenen. Samen met de steencirkel uit Avebury behoort het tot UNESCO Werelderfgoed. Hoe de imposante stenen zijn neergezet en wat de functie ervan was, blijft een raadsel. Stonehenge is een bouwkundig meesterwerk van culturele en spirituele betekenis. Het werelderfgoed-terrein bevat diverse bezienswaardigheden waaronder Stonehenge, Woodhenge en Normanton Down Barrow Group.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Visitor Centre

Je eerste kennismaking met Stonehenge begint bij het informatiecentrum. Maak een reis door de tijd door middel van een audiovisuele voorstelling van 360 graden. Ervaar hoe het is in de steencirkel te staan en de seizoenen voorbij te zien glijden en de zon onder te zien gaan. Bijzonder is ook de tentoonstelling van meer dan 250 archeologische vondsten uit de omgeving: van aardewerk en gereedschap tot sieraden. Veel ervan is in bruikleen van het Salisbury Museum en het Wiltshire Museum. Het Visitor Centre ligt zo’n twee kilometer van de steencirkel van Stonehenge. Je kunt hier parkeren en naar de bezienswaardigheden lopen of de pendelbus nemen.

bezoekerscentrum, Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge werd niet in een keer gebouwd. Rond 3100 voor Christus begon men met de aanleg van een aarden ringwal. Later werden de enorme stenen in een cirkel van 35 meter opgesteld. Toch wordt Stonehenge nog steeds omringd met mysteries. Zo is onduidelijk hoe men de stenen op hun plaats kreeg (de zwaarste stenen wegen 20 ton) en wat hun functie was. Rond Stonehenge zijn menselijke resten gevonden, wat mogelijk duidt op ceremonies die hier gehouden werden. Ook de positie van de stenen ten opzichte van de zon is opvallend. Zo wilde men waarschijnlijk astrologische gebeurtenissen en seizoenen aflezen. Op de langste dag verzamelen zich ieder jaar duizenden mensen bij Stonehenge om de zon op te zien komen van achter de Heel Stone.

Stonehenge

Woodhenge

Iets ten noorden van het plaatsje Amesbury ligt Woodhenge. Ook dit behoort tot het UNESCO Werelderfgoed van Stonehenge. Oorspronkelijk bestond Woodhenge uit een cirkel van houten palen, die nu worden gemarkeerd door betonnen exemplaren. Waarschijnlijk werd Woodhenge in de bronstijd gebouwd. De ellipsvormige ringen zijn zo gebouwd dat de lange as wijst in de richting van waar de zon op de langste dag opkomt.

Woodhenge

Normanton Down Barrow Group

Als je vanaf Stonehenge richting het zuiden kijkt, zie je ze liggen: de grafheuvels van Normanton Down Barrows. Dit grafveld wordt gezien als een van de belangrijkste grafheuvels uit de Neolithische- en Bronstijd. De graven stammen uit 2600 tot 1600 voor Christus. Het terrein bestaat uit een mortuarium, drie rechthoekige grafheuvels en bijna veertig ronde grafheuvels, waarvan Bush Barrow een van de bekendste is. Bekijk de gevonden voorwerpen in het Wiltshire Museum. Vooral van boven gezien is Normanton Down spectaculair.

Normanton Down Barrow Group, Stonehenge

Sterren kijken boven Stonehenge

Als je geïnteresseerd bent in sterrenkunde moet je via Skyscape van English Heritage een kijkje nemen op locatie. Je kunt hier de zon zien opkomen boven Stonehenge en de sterrenhemel boven de zware stenen bewonderen.

Sterren kijken boven Stonehenge

Omgeving

Avebury Henge

Samen met Stonehenge behoort Avebury tot Werelderfgoed van UNESCO. Avebury is samen met megalithische steencirkel Avebury Henge een van de bekendste prehistorische vindplaatsen van Groot-Brittannië. De cirkel heeft een ongekende doorsnee van maar liefst 335 meter en loopt dwars door het dorpje Avebury. Ooit bestond de cirkel uit 600 megalieten, nu staan er nog 98. Men denkt dat deze steencirkel ouder is dan Stonehenge en je kunt het, in tegenstelling tot Stonehenge, gratis bezoeken.

Avebury Henge

Salisbury

In het historische stadje Salisbury vind je behalve de kathedraal van Salisbury ook een aantal musea. Duik in de geschiedenis in The Salisbury Museum en leer alles over de infanterie in The Rifles Berkshire and Wiltshire Museum. Tot de militaire collectie Boscombe Down Aviation Collection behoort een reeks vliegtuigen en vliegtuigmotoren. In Salisbury staat ook het monumentale Arundells, waar voormalig premier Edward Heath woonde. Salisbury was in 1995 het filmdecor van Sense and Sensibility. Vanuit de stad rijden er speciale bussen naar Stonehenge.

Salisbury

Langford Lakes Nature Reserve

Op een steenworp afstand van Stonehenge ligt Langford Lakes Nature Reserve. De meren en moerassige gebieden zijn het perfecte leefgebied voor ongeveer 150 verschillende vogelsoorten. Vanuit speciale hutten kijk je uit over het meer, zodat je de ijsvogel, de krakeend en waterral ongezien kunt bespieden.

Langford Lakes Nature Reserve

Cranborne Chase AONB

Iets verder richting het zuidwesten begint ook Cranborne Chase AONB. In het natuurgebied word je verrast door adembenemende uitzichten, huisjes met rieten daken en gezellige pubs. Er zijn volop wandelroutes en fietspaden om het gebied te verkennen.

Cranborne Chase AONB

Stourhead

Het statige landhuis en landgoed Stourhead bevindt zich op 37 kilometer ten westen van Stonehenge. Zowel het landhuis als de tuinen zijn het hele jaar door te bezoeken. Het zijn vooral de achttiende-eeuwse tuinen waar je het gevoel hebt een stap terug in de tijd te doen. Ze waren dan ook te zien in de tv-productie van Pride & Prejudice.

Stourhead
Ballon!