Stratford-upon-Avon, Engeland

Stratford-upon-Avon, Engeland Midden tussen Birmingham en de Cotswolds ligt het plaatsje Stratford-upon-Avon. Alle bezienswaardigheden in Stratford vertellen het verhaal van de toneelschrijver, dichter en acteur William Shakespeare, die hier vrijwel zijn hele leven doorbracht. Zijn verhaal begint in het geboortehuis van Shakespeare’s, een oud vakwerkhuis. In het Swan Theatre worden regelmatig toneelstukken van hem opgevoerd. Mary Arden’s Farm is het familiehuis van zijn moeder, dat nu dienst doet als museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Shakespeare’s Birthplace

In dit vakwerkhuis begon het verhaal van William Shakespeare. De schrijver werd hier in 1564 geboren en heeft hier zijn hele kindertijd gewoond. Ook na zijn huwelijk met Anne Hathaway bleven ze hier nog een aantal jaar wonen. Omdat zijn vader John de burgemeester van Stratford was, kon de familie zich dit huis veroorloven en kon William naar school. Toen zijn vader in 1601 stierf, erfde William het huis.

Shakespeare’s Birthplace, Stratford-upon-Avon, Engeland

Anne Hathaway’s Cottage

Dit is de plek waar William Shakespeare zijn latere vrouw het hof maakte. In het 500 jaar oude huisje staan nog de originele meubels, zoals een Hathaway-bed. Het pittoreske huisje vertelt het verhaal van vijf eeuwen en dertien generaties familie die hier woonden.

Anne Hathaway’s Cottage, Stratford-upon-Avon, Engeland

Holy Trinity church

Waarschijnlijk is het een van de meest bezochte parochiekerken van Engeland. De Holy Trinity Church, op de oevers van rivier de Avon, is de laatste rustplaats van de dichter en toneelschrijver William Shakespeare en zijn vrouw. Ben je een liefhebber van Shakespeare of kom je de vele prachtige glas-in-lood ramen van de kerk bekijken? Het is hoe dan ook de moeite waard om naar binnen te stappen.

Kerk Holy Trinity church, Stratford-upon-Avon, Engeland

Mary Arden’s boerderij

Ontdek de plek waar Shakespeare’s moeder Mary opgroeide, samen met haar zeven zussen. Mary’s vader bouwde Mary Arden’s House in 1514 en sindsdien is het verder uitgebreid. Op de Tudor-boerderij krijg je een beeld van het boerenleven, zoals het er destijds uit moet hebben gezien, inclusief demonstraties van oude ambachten. Ook van het naastgelegen zestiende-eeuwse Palmer’s Farmhouse is veel bewaard gebleven.

Mary Arden’s boerderij, Stratford-upon-Avon, Engeland

Swan Theatre

Geniet van een toneelstuk van Shakespeare of een van zijn tijdgenoten in The Swan Theater. Van Romeo & Juliet tot aan Macbeth en King Lear: alle stukken van Shakespeare zijn hier de revue gepasseerd. Het theater van de Royal Shakespeare Company is aan het grotere Royal Shakespeare Theatre gebouwd.

Swan Theatre, Stratford-upon-Avon, Engeland

Shakespeare’s Schoolroom & Guildhall

Bekijk de school waar William Shakespeare zijn schooltijd doorbracht, de plek waar hij theater ontdekte en waar hij inspiratie opdeed voor zijn toneelstukken. Ga in de schoolbanken zitten, waar hij heeft gezeten, dip je veer in de inkt en woon een les in het latijn bij. Ga ook langs bij het museum om meer achtergrondinformatie te krijgen over Shakespeare en zijn jeugd.

Shakespeare’s Schoolroom & Guildhall, Stratford-upon-Avon, Engeland

Omgeving

Cotswolds

Iets ten zuiden van Stratford-upon-Avon begint het landschap van de Cotswolds. Dit gebied tussen Birmingham en Londen is Engeland ten voeten uit. Toer vanuit Stratford naar het zuiden over de B4643 om dit mooie gebied te ontdekken. De kronkelige weggetjes nemen je mee je langs groene weiden en door kneuterige dorpjes. Stap uit voor een mooie wandeling of om de fotogenieke dorpjes op de gevoelige plaat vast te leggen. De route eindigt in Broadway, in het noorden van de Cotswolds.

Cotswolds, Engeland

Compton Verney, Art Gallery & Park

Op twintig minuten rijden van Stratford-upon-Avon ligt dit prachtige herenhuis. Compton Verney werd gebouwd in de achttiende eeuw en heeft een boeiende kunstcollectie, van Engelse tot Chinese kunst. Het ontwerp van het omringende park komt van de hand van landschapsarchitect Lancelot 'Capability' Brown.

Compton Verney, Art Gallery & Park, Engeland

Warwick Castle

Vakwerkhuizen sieren de straten van het historische stadje Warwick. De toeristische attractie hier is het imposante Warwick Castle, aan de rivier de Avon. Vanaf de torens en wallen van het kasteel heb je een panoramisch uitzicht over het platteland van Warwickshire. De tuinen werden ook aangelegd door landschapsarchitect Lancelot (Capability) Brown. Het kasteel kent een aantal attracties, zoals Castle Dungeon, een spookhuis en een serie wassen beelden, waaronder die van de jonge Winston Churchill.

Warwick Castle, Engeland

Landgoederen

Op maximaal een half uur rijden rond Stratford ligt een aantal statige landgoederen. Zoals Charlecote Park bij Wellesbourne, een groots zestiende-eeuws landhuis met een hertenkamp en het driehonderd jaar oude Ragley Hall. Coughton Court is een imposant Tudor-huis te midden van prachtige tuinen. In het huis zelf vind je een familieverzameling aan katholieke schatten.

Landgoederen, Engeland
Ballon!