Torquay, Engeland

Torquay Er wordt wel gezegd dat Torquay in een van de mooiste baaien van Engeland ligt. Het is de plek om van zon, zee en strand te genieten, maar ook van heerlijke visgerechten in een van de restaurants. Voor een culturele noot breng je een bezoek aan het museum van de beroemde schrijfster Agatha Christie en de historische Torre Abbey. Vanaf het uitzichtpunt Rock Walk kijk je weids uit over Tor Bay.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stranden

Een van de mooiste en daardoor meest bezochte stranden is Oddicombe Beach. Dit fotogenieke strand heeft bijzonder rood zand, een traditionele strandwinkel en kleurrijke strandhuisjes. Vanaf de boulevard bereik je het via wat trappetjes. Een ander prachtig baaitje vlakbij Torquay is Anstey's Cove. Er loopt een pad door de bossen naar beneden. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de kliffen en rotsen. Als je even wilt ontsnappen aan de drukte dan is dit de uitgelezen plek. Ook Meadfoot Beach is een strand dat goed te bereiken is vanuit Torquay. Naast zonnebaden is het een populaire plek om te vissen tussen de grote rotsen.

Stranden, Torquay

Babbacombe Model Village

Bij Torquay igt het Madurodam van Engeland: Babbacombe Model Village. Wandel langs meer dan vierhonderd miniaturen. Je ziet fabrieken, winkels, huizen en restaurants in verschillende soorten en maten, samen vormen ze een heel dorp. Er rijdt een trein langs allerlei bezienswaardigheden, zoals Stonehenge en verschillende kastelen. Ook de echte Engelse humor is terug te vinden in dit dorp en onder andere verwerkt in de namen van winkels.

Babbacombe Model Village, Torquay

Cockington Court

In dit zeventiende-eeuwse herenhuis kun je allemaal bijzondere schilderijen, objecten en creaties van verschillende kunstenaars en ambachtslieden kopen. Zo is er een glasblazerij, smederij en een chocolaterie te vinden. Er zijn ook verschillende tentoonstellingen van gerenommeerde kunstenaars te zien. Niet alleen de binnenkant is een bezoek waard, neem ook een kijkje in de tuin en ga even zitten bij het theehuis.

Cockington Court, Torquay

Torre Abbey Historic House and Gardens

Tijdens je bezoek aan dit museum kom je van alles te weten over het katholieke geloof tussen de twaalfde en de twintigste eeuw. Bekijk de prachtige schilderijen en de standbeelden in dit historische huis. Er zijn interactieve displays die meer vertellen over de historie van het geloof. Naast het museum is ook de tuin, met bijzondere exotische planten, de moeite waard om te bezoeken. Geniet van de rust en wandel over de prachtige tuinpaden van het museum. Voor kinderen zijn er leuke ontdekkingsrugzakken om de tuin te verkennen.

Torre Abbey Historic House and Gardens, Torquay

Agatha Christie

De beroemde misdaadschrijfster Agatha Christie is in Torquay geboren en getogen. Ze wordt ook wel de 'Queen of Crime' genoemd. Er zijn meer dan twee miljard van haar boeken verkocht, in meer dan honderd talen. Ze heeft hier niet alleen een groot deel van haar leven gewoond, later kocht ze hier een vakantiehuis. Veel van haar boeken zijn geïnspireerd door het landschap van Devon. Er zijn veel plekken in Torquay die met haar te maken hebben. Als je de Agatha Christie Mile gaat lopen, een wandeling van ongeveer anderhalve kilometer, dan kom je langs de bekendste plekken. Bij elke stop is een informatiebord te vinden en zie je waar je naar toe moet.

Beroemde bewoonster Agatha Christie, Torquay

Torquay Museum

Ga op ontdekkingsreis door de tijd in het Torquay Museum, deze reis duurt in totaal 400 miljoen jaar. Wandel langs de prehistorische voorwerpen, die zijn opgegraven vlakbij Kent's Cavern en loop verder door naar het plattelandsleven van de negentiende eeuw. In dit museum mag een galerie van Agatha Christie met het verhaal van de wereldberoemde schrijfster, natuurlijk niet ontbreken. Dit museum wordt ook wel gezien als een van de mooiste musea van Zuidwest Engeland. Kinderen voelen zich een echte ontdekkingsreiziger door de interactieve programma's en de speciale kinderactiviteiten, die voor hen zijn opgezet.

Torquay Museum, Torquay

Omgeving

Dartmouth

Op ongeveer drie kwartier rijden ligt het prachtige kustplaatsje Dartmouth. Bezoek hier het voormalige vakantiehuis van de schrijfster Agatha Christie of bekijk het kasteel net ten zuiden van het dorp. Maak ook en ritje met de oude stoomtrein vanuit Kingswear naar Paignton, twee plaatsjes die net aan de andere kant van de rivier de Dart liggen. Deze treinrit voert je langs de prachtige kustlijn van de Engelse Rivièra en door historische plaatsjes. Zij organiseren ook boottochten vanuit Dartmouth. Wie weet spot je nog zeehonden en dolfijnen.

Dartmouth, Torquay

Kents Cavern

Net buiten Torquay kun je een bezoek brengen aan de grotten: Kents Cavern. Onder leiding van een gids zie je hoe deze grotten miljoenen jaren geleden zijn gevormd. In de vroege Steentijd zijn ze zelfs bewoond geweest. Het is dan ook geen verrassing dat hier het oudste menselijke fossiel van Noordwest Europa gevonden is. Er heerst een constante temperatuur van veertien graden, dus neem in de zomermaanden even een jas mee naar binnen.

Grotten Kents Cavern, Torquay

Cockington Country park

Pak de auto en rijd in ongeveer tien minuten het dorpje Cockington. Vrijwel het hele dorp wordt omringd door het Cockington Country Park. Dit is een prachtig groot park van ruim 450 hectare, met bijzondere tuinen, huizen met rieten daken en een historisch landhuis. Wandel door het glooiende landschap en breng een bezoek aan het ambachtscentrum. Hier zie je hoe men potten bakt en glas blaast. Neem ook een kijkje in de Cockington kerk uit de elfde eeuw en sluit af met een high tea bij de Wever's Cottage.

Cockington Country park, Torquay

Brixham

Dit is een echt havenstadje op een klein half uurtje rijden. De geschiedenis van Brixham gaat terug naar de tijd waarin de Nederlandse marine in 1688 voor het eerst aan land ging. Het leger van Willem van Oranje heeft veel veroverd en er staat een standbeeld van hem in deze stad. In het lokale museum kun je een replica zien van het historische schip de Gouden Hinde, waarmee hij Brixham bereikte.

Brixham, Torquay

Totnes

Ongeveer twintig minuten ten oosten van Torquay ligt een klein plaatsje met veel bezienswaardigheden: Totnes. Zo zijn er twee prachtige musea te bezoeken. In het historische Elizabethan House is een museum over de geschiedenis rondom Totnes. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan het Fashion en Textiles Museum, waar je meer te weten komt over de kleding in de periode van de achttiende eeuw tot nu. Wandel ook naar de kasteelmuren van Totnes Castle, dat prachtig uitsteekt boven het plaatsje.

Totnes, Torquay

Dartmoor Nationaal Park

Het grote, ruige Dartmoor National Park is ook een aanrader om te bezoeken. De heidevelden (de Moors) waar dit gebied naar vernoemd is, zijn het thuis van de Dartmoor pony, deze zul je dan ook in het park tegenkomen. Een ander unicum hier zijn de 'Tors', grote rotsblokken die veelal op de heuvels liggen. Het is een waar wandelparadijs, maar je kunt ook de historische dorpjes rondom het park bezoeken. Wandel naar de White Lady Waterval in de Lydford Gorge en neem een kijkje bij de imposante abdij Buckfast Abbey. In de bezoekerscentra krijg je alle informatie voor een fantastische dag in dit mooie park.

Dartmoor Nationaal Park, Torquay
Ballon!