Whitby, Engeland

Whitby, Engeland Het wordt ook wel het Volendam van Engeland genoemd: Whitby in North Yorkshire. Het historische stadje ligt aan de Yorkshire Heritage Coast en was ooit een belangrijke zee- en vissershaven. Met de kleurige boten, kronkelige straten en oude huisjes is dit idyllische plaatsje een populaire trekpleister. Whitby is ook een plek vol mythes en legenden. Zo is het onlosmakelijk verbonden met Dracula en Kapitein James Cook.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Whitby Abbey

Dat Whitby een mythologische plek is, is zeker. Bram Stoker werd voor zijn verhalen over Dracula geïnspireerd door de benedictijner abdij Whitby Abbey, toen hij een tijdlang in Whitby verbleef. Je kunt de ruïnes van de abdij nog steeds bezoeken. Ook de kerk en het kerkhof komen voor in zijn boek. Tijdens een wandeltocht van Whitby Walks ga je op spokenjacht of op zoek naar Dracula, maar de gids vertelt ook over smokkelroutes, piraten en walvissen. Tours vertrekken doorgaans in de avond.

Whitby Abbey, Engeland

Captain Cook Memorial Museum

In het Captain Cook Memorial Museum kom je alles te weten over het leven van zeevaarder James Cook. Het museum is gevestigd in Walker’s House, een historisch gebouw aan de haven, waar James Cook als 17-jarige jongen rondliep toen hij in de leer ging bij kapitein John Walker. De collectie bestaat uit brieven en zeekaarten, maar ook uit schilderijen gerelateerd aan zijn reizen.

Captain Cook Memorial Museum, Engeland

North Yorkshire Moors Railway

Whitby is een van de stations langs de North Yorkshire Moors Railway. Deze historische spoorlijn is de op twee na langste van het Verenigd Koninkrijk en werd geopend in 1836. Van april tot oktober rijdt de stoomtrein dagelijks en stopt onder andere in Pickering, Goathland en Grosmont.

North Yorkshire Moors Railway, Engeland

Strand en klippen

Niet alleen heeft Whitby de hoogste kliffen van Engeland, het heeft bovendien een mooi strand. Vanaf West Cliff gaat er een lift naar Whitby Beach. De kust bij Whitby wordt ook wel eens Dinosaur Coast, niet zonder reden want het kan zomaar zijn, dat je tijdens een wandeling fossielen vindt op of tussen de rotsen. Er worden ook speciale tochten georganiseerd om fossielen te zoeken. Je gaat dan onder leiding van een gids (met speciaal gereedschap) op pad.

Strand en kliffen bij Whitby, Engeland

Boottochten

Vanuit de haven van Whitby vertrekken verschillende boottochten. Je kunt kiezen uit korte tochten van twintig minuten tot langere van twee uur. Van eind juli tot eind november varen ook boten van Whitby Whale Watching uit om op zoek te gaan naar walvissen en/of dolfijnen. De Bark Endeavour is een replica van het schip van Captain Cook waarmee je een rondvaart van een klein half uur kunt maken.

Boottochten bij Whitby, Engeland

Omgeving

Staithes

Het voormalige vissersdorpje Staithes ligt op zo’n twintig minuten rijden ten noordwesten van Whitby. Je vindt er kliffen, baaien en tal van wandelpaden. In het binnenland kun je Captain Cook & Staithes Heritage Center bezoeken. James Cook heeft hier in een kruidenierszaakje gewerkt dat in oude staat is hersteld.

Staithes, Engeland

Robin Hoods Bay

Robin Hood’s Bay is vanuit Whitby een kwartiertje rijden richting het zuidoosten. Het vissersdorpje ziet er sprookjesachtig uit met de smalle straatjes en gekleurde huizen. Net als Whitby barst het hier van de verhalen. Over spoken en geesten, maar vooral over de smokkelaars. Er werd heel wat smokkelwaar vervoerd via de Smugglers Trail. Er wordt zelfs gefluisterd dat er een heel ondergronds gangenstelsel bestaat onder de huizen.

Robin Hoods Bay, Engeland

Scarborough

Rijd je nog iets verder richting het zuiden dan kom je in de Victoriaanse badplaats Scarborough. Bezoek hier de ruïne van het oude kasteel of neem een kijkje bij een van de musea, zoals het Scarborough Maritime Heritage Centre, het Rotunda Museum of Scarborough Art Gallery. Kinderen kunnen hun hart ophalen bij de onderwaterwereld van Sea Life.

Scarborough, Engeland

North York Moors National Park

Whitby wordt omringd door het North York Moors National Park. De glooiende heuvels, spectaculaire kliffen en diep-paarse heidevelden maken het tot een geliefde plek voor natuurliefhebbers en wandelaars. Populaire wandelroutes zijn de Cleveland Way National Trail en de korte wandeling door The Hole of Horcum.

North Moors National Park, Engeland
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!