Yorkshire Dales National Park, Engeland

Yorkshire Dales National Park De Yorkshire Dales staan synoniem voor groene weides, diepe valleien en prachtige uitzichtpunten. De combinatie van rust en natuur maakt het landschap een populaire bestemming binnen het Verenigd Koninkrijk. Maak mooie toerritten via smalle weggetjes en ontdek onaangetaste landschappen met hier en daar een eeuwenoud kasteel en sfeervol dorp. Het maakt niet uit of je de Yorkshire Dales per auto, per fiets of te voet verkent, je wordt keer op keer getrakteerd op een adembenemend mooi landschap.

Activiteiten & bezienswaardigheden

Wandelen

De Yorkshire Dales beschikken over een perfect wandelnetwerk. Lange afstandswandelingen doorkruisen dit natuurgebied in Noord-Engeland, maar vanzelfsprekend is er ook in korte(re) routes voorzien. Houd er rekening mee dat de omgeving zeer heuvelachtig is en sommige stukken zijn wellicht steiler dan je denkt. Trek voldoende tijd uit voor je route, zodat je geen blessures oploopt en genoeg tijd hebt om van de omgeving te genieten.

Wandelen in Yorkshire Dales National Park

Fietsen

Het Yorkshire Dales National Park is ook een prima bestemming om per fiets te verkennen. Naast uitgebreide wandelmogelijkheden is er ook een rijk fietsnetwerk. Variërend van meerdaagse tochten tot een route van een paar uur. Ben je een echte fietsliefhebber? Kies dan eens voor de 210 kilometer lange 'Dales Cycle Way' die het gebied doorkruist. Soms zal het heuvelachtig landschap je wellicht parten spelen, maar de lieflijke dorpjes, de adembenemend mooie dalen en vele bezienswaardigheden doen je de inspanningen snel vergeten.

Fietsen in Yorkshire Dales National Park

Malham Cove

De 70 meter hoge gebogen kalksteenformatie, de Malham Cove, ligt een kilometer buiten het gelijknamige plaatsje. Niet minder dan 12.000 jaar geleden smolt hier een gletsjer die eeuw na eeuw de rotsen uitsleet. Maak de veters van je schoenen stevig vast en loop vanuit Malham naar de steile inham. De 400 treden bedwingen is de moeite waard: zo'n uitzicht zie je geen tweede keer.

Malham Cove, Yorkshire Dales National Park

Ribblehead viaduct

Neem even de scene in gedachten waar Harry Potter per trein over een viaduct naar Zweinstein reist. Dat bouwwerk uit de bioscoop kaskraker is een van de beroemdste viaducten in het land. Het bouwwerk dateert uit 1870 en is 32 meter hoog en 402 meter lang. Dit imposante bouwwerk ligt aan de voet van de berg van Whernside. Rijd, fiets of wandel langs het monument of koop een treinkaartje en reis van Settle naar Carlisle.

Ribblehead viaduct, Yorkshire Dales National Park

Bolton Abbey

In Yorkshire Dales struikel je bijna over de ruïnes. Mocht je krap in je tijd zitten en slechts een ruïne kunnen bezoeken, kies dan voor de overblijfselen van Bolton Abbey, een voormalige klooster in Bolton. Het houten dak heeft de tand des tijds niet doorstaan, maar de zuilengangen, de gewelven en het schip staan nog altijd fier overeind.

Bolton Abbey, Yorkshire Dales National Park

Buttertubs Pass

Tussen de plaatsen Hawes en Swaledale ligt de zogeheten Buttertubs pas. Een route vol indrukwekkende kalksteenformaties, scherpe haarspeldbochten en steile kliffen. De legende wil dat deze rotsformaties zijn vernoemd naar het gebruik van lokale boeren. Zij plaatsten – op weg naar de markt – de boter onderaan de kalkstenen pilaren zodat deze in de schaduw heerlijk koel bleef en niet smolt.

Buttertubs Pass, Yorkshire Dales National Park

Wensleydale Creamery

In de plaats Hawes tref je een grote kaasboerderij waar de Wensleydale kaas wordt geproduceerd. Tijdens een rondleiding vertelt het personeel enthousiast over het proces van melk tot kaas. Geen tijd voor tekst en uitleg? Geen nood, de bijbehorende winkel is ook zonder excursie te bezoeken. Je koopt er de lekkerste kazen van heel het Verenigd Koninkrijk. Oh, en proeven voor aanschaf is toegestaan.

Kaas van Wensleydale
Ballon!