Gibraltar

Gibraltar Gibraltar ('The Rock') is een leuke afwisseling op de vele witte dorpjes in de regio. Je waant je even in Engeland, inclusief typische rode telefooncellen en fish & chips. Gibraltar ligt op een hoge kalkstenen klif die zich vijf kilometer uitstrekt in zee. Een van de attracties is de grote kolonie berberapen. Je komt ze zeker tegen bij de Skywalk op het hoogste punt van de rots. Hier ligt ook een 50 meter hoge en 71 meter lange hangbrug met uitzicht over de straat van Gibraltar. Grappig detail: om er te komen moet je soms even stoppen voor een landend vliegtuig.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Upper Rock Nature Reserve

Het is een echte uitdaging om via de Mediterrane trappen de rots van Gibraltar te beklimmen. Vanaf de Joodse Poort brengen ze je bijna 250 meter omhoog naar O'Hara's Battery. Hier begeef je je in het Upper Rock Nature Reserve, waar grote kanonnen het hoogste punt van de rots markeren. Je hoeft overigens niet met de trap: er gaat ook een kabelbaan. Op de top vind je onder andere een Skywalk en een hangbrug, de vijftig meter lange en zeventig meter hoge Windsor Suspension Bridge. Het beroemdst aan het Nature Reserve zijn echter de apen. De uitdrukking 'brutale aap' bestaat niet voor niets. In het Reserve is het niet de vraag of je apen tegenkomt, maar hoeveel. Bij aankomst zitten de eerste apen al op je te wachten. Zo lang je geen eten hebt, zullen ze je snel met rust laten, maar ga niet te veel in je tas rommelen. Ter plaatse koop je een toegangsbewijs voor het Nature Reserve. Bij de toegangsprijs zijn onder andere inbegrepen: St. Michael's Cave, the Apes' Den, de Great Siege Tunnels, het kasteel, de hangbrug en de Skywalk. Het is eveneens mogelijk om de tunnels te bezoeken waar de geallieerde invasie in Noord-Afrika werd gepland. Dit moet je wel vooraf reserveren.

Apenrots op Gibraltar

Kazematten en grotten

Het Grand Casemates Square is één van de gezelligste plekken van Gibraltar met vele restaurants en pubs, in typisch Engelse sfeer. Het is ook de plek waar de oude verdedigingswerken, de kazematten, te vinden zijn. Deze oude tunnels zijn gebruikt om snel van de ene naar de andere kant van het eiland te komen en deze te verdedigen. Ook de Gorham-grotten zijn van historisch belang, dit waren 30.000 jaar geleden nederzettingen van de Neanderthalers en er zijn oude rotstekeningen gevonden. De nederzettingen staan dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De St. Michael's Cave is een andere interessante grot (inbegrepen bij toegangsticket Upper Rock Nature Reserve). De akoestiek is hier bijzonder en er worden indrukwekkende licht- en geluidshows gehouden.

Kazematten op Gibraltar

Gibraltar Museum

Wil je meer weten over de geschiedenis van Gibraltar en hoe het onderdeel is geworden van Groot-Brittannië, dan is het Gibraltar Museum een goede stop.

Breng een bezoek aan het Gibraltar Museum

Stranden

Gibraltar is niet groot, toch vind je hier een aantal stranden. Sandy Bay in het oosten is het populairste strand. Het is kunstmatig vergroot en er zijn golfbrekers aangelegd, waardoor het een goede plek is om te zwemmen. Eastern Bay is het andere grote strand, voor wat afwisseling van zon, zee en strand heb je hier zicht op de vliegtuigen die hier vlakbij opstijgen en landen. Andere stranden zijn de voornamelijk rotsachtige stranden van Camp Bay en Little Bay.

Strand Gibraltar
Ballon!