Belfast, Noord-Ierland

Belfast Het Noord-Ierse Belfast kent een rumoerige geschiedenis. Hier werd de Titanic gebouwd, kom alles te weten over het 'onzinkbare schip in het interactieve Titanic museum. Ook was Belfast lange tijd het hevige strijdtoneel van conflicten tussen katholieken en protestanten. Bekijk de Vredesmuur, de vele muurschilderingen en laat je rondrijden in een typisch zwarte taxi door een chauffeur die de geschiedenis op zijn duimpje kent. Maar het levendige Belfast heeft nog veel meer te bieden. Denk hierbij aan het indrukwekkende stadhuis en ga schatten zoeken in het Ulster museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Titanic museum

Bij een stedentrip Belfast hoort absoluut een bezoek aan het Titanic museum. Het wereldberoemde 'onzinkbare schip' werd begin 1900 namelijk in Belfast gebouwd. Op de vroegere bouwplaats staat nu een museum, dat van buiten al indruk maakt door zijn bijzondere vorm. In negen zalen ontdek je de geschiedenis van het roemruchte schip, van de bouw tot de zoektocht naar het wrak. Daarbij kom je ook meer te weten over de geschiedenis van Belfast als industriestad. Het Titanic museum is heel interactief. Kijk binnen in de nagebouwde kamertjes van het schip, bekijk spullen van de passagiers en luister naar stemmen van de overlevenden.

Titanic museum, Belfast

Belfast City Hall

De Belfast City Hall is een indrukwekkend en prachtig gebouw in de stad. Het staat centraal in de stad en daardoor kun je het tijdens een stedentrip eigenlijk niet missen. Ga mee met de gratis rondleiding binnen in het gebouw, een aanrader! Op het terrein rondom het stadhuis vind je de Titanic Memorial Gardens. Hier staat een gedenkteken met daarop alle namen van de opvarenden die het zinken van het gigantische schip niet hebben overleefd.

Belfast City Hall

Muurschilderingen en Vredesmuur

Belfast was lange tijd het strijdtoneel van conflicten tussen de katholieken en protestanten. Na gewelddadige rellen in 1969 werd daarom de Vredesmuur geplaatst, nu een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. Aan de ene kant zie je een hoge muur vol muurschilderingen en graffiti en aan de andere kant een hoog hek. Bekijk bijvoorbeeld de muurschilderingen in Shankhill Road (de straat van de protestantse loyalisten) en Falls Road (de katholieke pro-Ierse bewoners). Tegenwoordig kun je de muren zonder controle passeren. Een bijzondere excursie is een ‘Black Cab Tour’. Je wordt dan in een zwarte taxi langs de muren en buitenwijken gereden, terwijl de chauffeur vertelt over The Troubles.

Muurschilderingen Belfast

Crumlin Road Gaol

Deze gevangenis behoort tot de meest interessante bezienswaardigheden van Belfast. Het Victoriaanse gebouw werd meer dan 150 jaar lang als gevangenis gebruikt. De beste manier om het te verkennen is tijdens een rondleiding met een gids. Je loopt dan door de tunnel die het gerechtsgebouw met de gevangenis verbindt en volgt daarmee de voetstappen van meer dan 25.000 gevangenen die dezelfde route hebben afgelegd. Bezoek vervolgens de kamer van de gevangenisdirecteur en het cellencomplex. Aan het eind van de rondleiding is een bezoek aan de executiekamer optioneel. De galg zit verstopt in de kamer en kwam pas op het laatste moment tevoorschijn.

Crumlin Road Gaoll Belfast

HMS Caroline

Dit gevechtsschip werd door de Royal Navy gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is het enige overgebleven schip van de zeeslag bij Jutland in 1916. Tot 2011 is het schip in gebruik geweest en het was toen het een na oudste schip in dienst van de Royal Navy. Het Nationaal Museum van de Marine heeft het schip tegenwoordig in beheer en laat bezoekers een kijkje nemen. Tijdens een bezoek leer je meer over deze zeeslag en het leven dat de 300 opvarenden aan boord leidden. Bezoek bijvoorbeeld de machinekamer, de kombuis van de scheepskok, de ziekenboeg en de hut van de kapitein.

HMC Caroline Belfast

Ulster museum

Ook wel 'de schatkamer van Noord-Ierland' genoemd. Het museum heeft een interessante en gevarieerde collectie. Bekijk hier bijvoorbeeld een echte mummie, restanten van dinosaurussen, oude relikwieën, een stuk meteoriet maar ook moderne fototentoonstellingen. Een bijzonder interessant deel is dat over de geschiedenis van Noord-Ierland en Belfast, waaronder de roemruchte periode die bekend staat als 'The Troubles'.

Ulster museum Belfast

Sint Anne kathedraal

Net zoals veel andere kathedralen, is ook de kathedraal van Belfast indrukwekkend. In 1899 is begonnen met de bouw van de kerk, maar pas met het plaatsen van de spits op de toren in 2007 was de kerk volledig af. De spits die bovenop de toren staat wordt 's nachts verlicht. De kathedraal is ook zeker de moeite waard om van binnen te bekijken met de mozaïeken, gebrandschilderde ramen en andere prachtige versieringen.

Sint Anne kathedraal Belfast

Big Fish of Salmon

Aan de rand van de Lagan rivier kun je niet om dit grote kunstwerk van een vis heen. Deze tien meter lange vis is ontworpen door John Kindness. De vis bestaat uit keramische, mozaïek tegels die allemaal zijn versierd met afbeeldingen en teksten die wat vertellen over de geschiedenis van Belfast. Een leuk feitje over de vis is dat er aan de binnenkant een een tijdscapsule zit waarin informatie en afbeeldingen over de stad worden opgeslagen.

Big Fish of Salmon Belfast

Albert Memorial Clock

Als je op Queen's Square staat is het bijna alsof je naar de Big Ben in Londen kijkt maar het is de Albert Memorial Clock. De klok is net als de Royal Albert Hall in Londen, vernoemd naar Prins Albert, de man van Koningin Victoria. De klok is sierlijk gedecoreerd met bloemen, leeuwen en er staat een standbeeld van Prins Albert. Als je goed naar het bouwwerk kijkt, zie je dat deze niet helemaal recht staat. Het is gebouwd op zachte, modderige grond waardoor de zware toren scheef is gaan staan.

Albert Memorial Clock Belfast

Botanische tuinen

Heb je tijdens je bezoek aan Belfast even behoefte aan een groene oase? Ga dan langs bij de botanische tuinen, vlak bij Queens University. De tuinen omvatten zo’n 110.000 vierkante meter en zijn sinds 1895 open voor het publiek. Bezoek zeker het palmenhuis, een enorme serre in Victoriaanse stijl vol tropische planten. Als je geluk hebt kun je hier zelfs een concert bijwonen, er worden regelmatig concerten in de tuinen gehouden.

Botanische tuinen Belfast

St. George's markt

Neem ook een kijkje bij deze plek waar geregeld veel leven in de brouwerij is. De St. George's markt is tussen 1890 en 1896 gebouwd en behoort bij de oudste attracties van Belfast. Op vrijdag, zaterdag en zondag is de markt geopend en kun je hier een bezoekje aan brengen. Je kunt hier bijna niet met lege handen naar huis gaan, er is heerlijk eten te koop maar ook bijvoorbeeld handwerk en antiek. Een leuke extra is dat er soms op de markt muziekconcerten gegeven worden.

St. Georges markt Belfast

Omgeving

Cave Hill

Wil je tijdens je Belfast stedentrip even de natuur in? Ga dan naar het Cave Hill Country Park ten noorden van de stad. In dit groene, rotsachtige gebied halen de inwoners van Belfast graag een frisse neus. Er zijn diverse wandelpaden die je kunt volgen en vergeet onderweg ook niet van het prachtige uitzicht over de stad te genieten. Tegen de heuvel is het kasteel van Belfast uit 1870 gebouwd. In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over de geschiedenis, de bewoners en de omgeving van het kasteel. Bovenop de heuvel kom je bij een oud stenen fort, McArt's fort. Verder vind je op de heuvel meerdere grotten, waar de naam Cave Hill vandaan komt. Of bezoek de Belfast Zoo en voor de kinderen is er een mooi park, Cave Hill Adventurous Playground.

Cave Hill

Kasteel Hillsborough

Wanneer de Britse koninklijke familie in Noord-Ierland is, is het kasteel Hillsborough hun officiële verblijfplaats. Ook andere leden van de koninklijke familie, politici van binnen- en buitenland hebben hier verbleven, zoals de Dalai Lama en George W. Bush. Door middel van een tour kun je het kasteel van binnen bekijken. Vergeet tijdens een bezoek ook niet om door de tuinen te wandelen, want ook die zijn erg mooi.

Kasteel Hillsborough

Mount Stewart House

Even ten oosten van Belfast vind je het huis van de markiezen van Londonderry. Het achttiende-eeuwse herenhuis stelt meer dan 2.500 historische voorwerpen en kunstwerken ten toon. Tijdens een rondleiding hoor je meer over de geschiedenis achter deze collectie. De mooie tuinen zijn door middel van heggen in verschillende ‘kamers’ verdeeld en is een leuke plek om te wandelen. Bij het nabijgelegen meer Strangford Lough heb je kans om zeehonden te spotten!

Mount Stewart House, Belfast

Game of Thrones™ Studio Tour

Op 4 februari 2022 opent de Game of Thrones™ Studio Tour haar deuren voor bezoekers. Meerdere scenes van de beroemde serie zijn geschoten in Noord-Ierland en de studio brengt fans naar het hart van Westeros voor een adembenemende fantasiewereld, originele sets, props en kostuums en nog veel meer onderdelen van achter de schermen. De studio ligt op een half uur rijden van Belfast maar tickets zijn ook te boeken met een transfer vanaf de stad.

Game of Thrones™ Studio Tour, Banbridge
Ballon!