Giant's Causeway, Noord-Ierland

Giants Causeway De Giant's Causeway, ruim 40.000 zeshoekige basaltrotsen die langs de kust van Noord-Ierland liggen. Gebouwd door een reus of is het toch een natuurfenomeen? In het avondlicht lijken ze rood te glinsteren, in de felle zon steken ze prachtig af tegen de blauwe zee. De Giant's Causeway is schitterend, of je hier een snelle stop maakt of dagenlang in de natuur gaat wandelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Causeway Coastal Route

De hele route langs de noordkust van Londonderry naar Belfast heet de Causeway Coast. Dit is vernoemd naar het meest imposante stuk kust net ten noorden van Dunluce Castle: de Giant's Causeway. Van deze intrigerende rotsformaties wordt gezegd dat de reus Finn McCool een pad wilde bouwen naar Schotland. In werkelijkheid zijn het ruim 40.000 zeshoekige basaltrotsen die hier voor de kust liggen en als puzzelstukjes in elkaar passen. Het is geen wonder dat deze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Je moet wel van te voren je toegangskaartje boeken om de rotsen te bezoeken.

Giant's Causeway, coastal route

Bezoekerscentrum en uitkijkpunten

De Giant's Causeway wordt beheerd door de National Trust en het bezoekerscentrum is hier je eerste stop, vlak bij de afslag naar de rotsen zelf. Je kunt hier informatie krijgen over de verschillende delen van de Giant's Causeway en de wandelpaden er naar toe. Vanaf de paden boven op de kliffen heb je een mooi uitzicht over de lager gelegen rotspartijen. De trails nemen je mee naar verschillende uitkijkpunten. De Grand Causeway is de bekendste plek om zelf op de rotsen te staan, maar er zijn nog andere plekken waar je de formaties kunt bezoeken, zoals de Giant's Boot (laars) en Wishing Chair (de wensstoel).

visitor centre, Giant's Causeway

Wandelen bij de Giant's Causeway

De meeste paden lopen direct naar de Giant's Causeway en zijn goed te doen voor de meeste bezoekers. Voor de echte wandelaar is er de Causeway Coast Way, een route van ruim 50 kilometer die je meeneemt van Portsteward Strand naar Ballycastle. Wil je wel de hele route lopen, dat kan prima, er zijn meerdere B&B's onderweg. Voor het meest spectaculaire deel van de wandeling loop je over de Carrick-a-Rede hangbrug of vanaf Portballintrae naar Ballintoy.

wandelen, Giant's Causeway

Giant's Causeway & Bushmills Heritage Railway

In het weekend kun je een leuke uitstapje maken in de historische trein die rijdt tussen Bushmills en de Giant's Causeway. Het authentieke stoom- of dieseltrammetje neemt je mee naar de Giant's Causeway, wandel hier naar de rotsen om vervolgens weer terug te rijden. Je kunt er ook voor kiezen om de route terug te wandelen, het is ongeveer 3,5 kilometer en er loopt een voetpad vrijwel evenwijdig aan de rails, dit is een deel van de Heritage Railway Path en deze kan verlengd worden naar onder andere Runkerry Beach.

Giant's Causeway

Bushmills en Portballintrae

Bushmills en Portballintrae zijn twee pittoreske dorpjes die allebei als goede uitvalsbasis van de Giant's Causeway dienen. Naast het oude trammetje vind je in Bushmills een whiskey distilleerderij, waar je een rondleiding kunt krijgen en de whiskey kunt proeven. Bushfoot Beach en Runkerry Beach zijn twee fijne zandstranden om in de zomer van de zon te genieten. Via een wandelpad kun je naar Runkerry Head, een rustiger deel van de Giant's Causeway. In de baai spot je misschien zelfs schildpadden of dolfijnen.

Bushmills en Portballintrae, Giant's Causeway

Dunluce Castle

Ten zuidwesten van Bushmills ligt Dunluce Castle. Vandaag de dag zijn alleen de ruïnes nog overgebleven. Laat je daar niet door tegenhouden want de kasteelmuren lijken bijna uit de rotsen te groeien. Bezoek de ruïnes, alleen al vanwege de indrukwekkende ligging en het prachtige uitzicht. De kasteelruïne stamt uit de dertiende eeuw en heeft sindsdien aan meerdere clans toebehoord, waarvan de McDonells er het langst gewoond hebben. Als je er bent word je mee terug genomen in de tijd. Tegen een kleine betaling wandel je over de hoge brug naar het kasteel en sta je zelf op de oude binnenplaats. Naast het kasteel ligt ook nog een oud landhuis. Voor de Game of Thrones fans, dit is het House Greyjoy of Pike (Huis Grauwvreugd).

Dunluce Castle, Giants Causeway

Omgeving

Ballycastle

Ballycastle is een ideale plek om de Causeway Coast te ontdekken. Het is een klein kustplaatsje met een zandstrand (met de blauwe vlag gewaardeerd). In het stadje zelf liggen een aantal mooie oude panden, gezellige cafés, een museum en ruïnes van een oud klooster. Vanaf het strand en de haven heb je hier uitzicht op Rathlin Island, een eiland dat je vanaf hier ook per (veer)boot kunt ontdekken. Het eiland is een paradijs voor vogelliefhebbers en een leuk daguitstapje vanwege de wandelmogelijkheden.

Ballycastle

Carrick-a-Rede Hangbrug

Vanuit Ballycastle rijd je naar het noorden. Eerst kom je langs de ruïne van Kinbane Castle en iets verder op bij de spectaculaire touwbrug van Carrick-a-Rede. Deze hangbrug neemt je mee naar het gelijknamige eiland, waarbij je 30 meter boven het water loopt. De touwbrug is het meest spectaculair, maar je kunt het kleine visserseilandje ook verder verkennen. De groene kust rond deze brug en het eiland is meerdere keren gebruikt bij de opnames van Game of Thrones, evenals de haven van het iets verderop gelegen dorpje Ballintoy, dit is in de serie het fictieve havenplaatsje Lordsport.

Carrick-a-Rede hangbrug

Coleraine

Het pittoreske stadje Coleraine ligt op de oever van de rivier Bann, die hier al een indrukwekkende 50 meter breed is. Het hart van het centrum is het plein dat The Diamond heet. Rondom vind je meerdere authentieke gebouwen, zoals het oude stadhuis en de Sint-Patrickskerk. In het Andersonpark kun je een rozentuin en de feniksfontein bekijken. De pilaar van de fontein bestaat uit zeshoekige stenen, zoals die van de Giant's Causeway, en bovenop prijkt een feniks, een vuurvogel. Op de oever van de rivier ligt Mountsandel Wood, een uitgestrekt bosrijk park met een heuvel waarop ooit het gelijknamige fort lag.

Coleraine, Noord-Ierland
Ballon!