Londonderry, Noord-Ierland

Londonderry De stad Londonderry ligt aan weerszijden van de rivier de Foyle en ademt geschiedenis. De stad die door de locals vaak Derry genoemd wordt, was eeuwenlang het toneel van de strijd om de macht. De stadsmuren, muurschilderingen en standbeelden herinneren hier aan. Laat je meenemen door de ongelofelijke verhalen van Derry, bezoek de mooie monumenten en wandel over de oude stadsmuur die de stad volledig omringt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Peace Bridge

De Peace Bridge verbindt de beide stadsdelen met elkaar over de rivier de Foyle. Door zijn bijzondere vorm en architectuur heeft de brug al meerdere prijzen gewonnen. Voor de lokale bevolking vertegenwoordigt de brug een symbool van vrede en de verbintenis van de beide oevers van de rivier.

The Peace Bridge

De oude stadsmuur

De oude stadsmuur omringt de stad volledig en is tussen 1613 en 1618 gebouwd om de stad te beschermen tegen de Engelsen en de Schotten. De negen meter dikke en zes meter hoge stadswallen geven de stad de bijnaam van "Walled City". Ga mee met een rondleiding langs de vier originele poorten, wachttorens en grote kanonnen en luister naar de verhalen over de strijd in de 17e eeuw. Langs de stadsmuur bevinden zich op meerdere plekken, maar merendeels bij de poorten, trappetjes om de muur op te gaan.

De oude stadsmuur

De Sint Columb’s kathedraal

Deze kathedraal is gebouwd met dezelfde stenen als de stadsmuur welke afkomstig zijn uit de plaatselijke steengroeven. De huidige toren en het hoofdgebouw vormen de basis van de kathedraal. De torenspits werd pas in 1821 toegevoegd. De glas-in-loodramen en het plafond uit 1887 en de kraagstenen zijn bijzondere elementen uit de geschiedenis van de kathedraal. Aan de overzijde van de rivier ligt het gelijknamige stadspark St. Columbs. Een prachtig park met wandelmogelijkheden, speeltuinen en een gezellig parkcafé.

De Sint Columb's Kathedraal

De Guildhall

In Londonderry is dit neo-gotische gebouw, opgetrokken uit rode baksteen, het opvallendste herkenningspunt. Sinds 1890 staat de Guildhall al centraal in het stadsleven. Tegenwoordig is dit het stadhuis van Londonderry. Binnen geven de glas-in-loodramen en het reusachtige orgel inzicht in de geschiedenis van het bijzondere gebouw.

De Guildhall

Het Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt binnen de historische stadsmuren op Union Hall Place. Naast permanente tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad biedt het museum ook een moderne audiovisuele tour langs het verhaal van Londonderry. Vanaf de bovenste verdieping heb je prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Foyle.

Het Torenmuseum

Het Museum Free Derry

Dit museum is mede tot stand gekomen vanuit Bloody Sunday Trust. Het vertelt het verhaal van de jarenlange burgeroorlog in Noord-Ierland, waaronder de Battle of the Bogside, de oprichting van Free Derry en Bloody Sunday. Veel items van de historische collectie zijn geschonken door de lokale bevolking. Vlak bij het museum staat het Bloody Sunday monument. De granieten obelisk is een herdenkingsmonument aan de de veertien katholieke jongens en mannen die op Bloody Sunday omkwamen.

Het Museum Free Derry

De muurschilderingen

Op de muren van de huizen vlak bij het Museum Free Derry bevinden zich muurschilderingen gemaakt door 'the Bogside Artists'. De muurschilderingen herdenken de gebeurtenissen van 'The Troubles'; de slag bij Bogside, Bloody Sunday, Operatie Motorman en de hongerstaking van 1981. De laatste muurschildering is de Vredesmuur, waarbij het symbool van de vrede, een duif, omhoog vliegt op weg naar een zonnige en vreedzame toekomst.

De muurschilderingen

Winkelen

Het is niet alleen de grootste stad in de omgeving, het is ook nog eens de beste plek om uitgebreid te winkelen. Naast straten vol winkels zijn er ook meerdere grote shopping malls. Maar liefst drie aan het water: Quayside, Lisnagelvin en Crescent Link Retail Park. In het centrum vind je er nog twee: Foyleside en Richmond Shopping Centers. Naast bekende merken zul je hier ook leuke boetieks tegenkomen, kleine handwerkwinkels, cadeaushops met souvenirs en zelfs de plaatselijke Muff gin en wodka, die van aardappels worden gestookt.

Winkelen Londonderry

Omgeving

Het Glenveagh National Park

Dit is een prachtig nationaal park, met kuddes edelherten en een groen heuvellandschap dat afsteekt tegen het helderblauw van Lough Veagh. Op de oever van het meer staat Glenveagh Castle omringd door een prachtige tuin. Er liggen hier kilometers wandelpaden en als je geluk hebt zie je de imposante steenarend vliegen.

Het Glenveagh Nationaal Park

De Antrim kustroute

Deze kustweg staat in de top tien van de mooiste autoroutes ter wereld. Langs deze route heb je een prachtig uitzicht op de kust. Als eerste is een stop bij de Giant's Causeway een must. Wandel naar deze unieke rotsformaties langs de kust. Maak een wandeling over de Carrick-a-rede touwbrug, bezoek Dunluce kasteel en schiet wat foto’s bij de Dark Hedges, bekend als de Kings Road in de televisieserie Game of Thrones.

De Antrim Kustroute
Ballon!