Whitehead, Noord-Ierland

Whitehead Aan de oostkust van Noord-Ierland ligt het kleine badplaatsje Whitehead, met de kenmerkende gekleurde huizen langs de promenade. Toen de spoorlijn het stadje aandeed, werd Whitehead al snel een populaire zonbestemming voor de inwoners van Belfast. Ontdek meer over deze geschiedenis in het spoorwegmuseum. Trek erop uit in de omgeving en wandel langs de kust en over hoge kliffen via het Blackhead Coastal Path of Gobbins Cliff Walk.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Spoorwegmuseum

Het Railway Preservation Society of Ireland heeft het hoofdkantoor in Whitehead, de plek waar het spoorwegennetwerk de ontwikkeling van het dorp enorm gestimuleerd heeft. Het grote en interessante spoorwegmuseum heeft meerdere hallen. Er staan meerdere (stoom)treinen tentoongesteld. Ga mee aan boord van een stoomtrein, bekijk de werkplaats waar de oude treinen gerestaureerd worden en laat je met een rondleiding meenemen naar de geschiedenis. Het museum biedt ook een audio-guide op je eigen telefoon.

Spoorwegmuseum, Whitehead

Blackhead kustwandeling

Wandel een prachtig rondje van ongeveer vijf kilometer vanaf Whitehouse over het Blackhead Coastal Path. Het eerste gedeelte gaat over de weg, maar daarna loop je prachtig langs de rotsachtige kust. Je wordt omringd door de prachtige natuur: aan je ene kant zie je de zee en aan de andere kant kliffen. Na een stukje klimmen bereik je de Blackhead vuurtoren, vanaf hier heb je een nog mooier uitzicht over de kustlijn. Wie weet zie je zelfs nog dolfijnen of zeehonden.

Blackhead Path, Whitehead

Omgeving

Gobbins klifpad

Deze wandelroute is ontworpen door een ingenieur die bij de spoorwegen werkte om meer toerisme naar het gebied te trekken. Dat is zeker gelukt en hoe. Deze spectaculaire klifwandeling brengt je wel heel dichtbij de ruige Ierse kust. Wandel over bruggen die tussen de kliffen hangen, neem een kijkje in een grot en klauter langs de steile basaltrotsen. Je kunt de vissen in de zee onder je zien zwemmen en verschillende vogels die tegen de rotswanden rusten van dichtbij bekijken. Deze rotsen worden zelfs gebruikt door de bijzondere papegaaiduiker. De wandeling is ongeveer drie kilometer lang en is onder begeleiding van een gids.

Gobbins Path, Whitehead

Glenoe waterval

Op ongeveer vijftien kilometer ten noorden van Whitehead vind je de Glenoe waterval. Deze is gemakkelijk te bereiken via een korte wandeling van ongeveer 100 meter. Via trappen en een wandelpad loop je door de bossen en om de hoek zie je de waterval tevoorschijn komen. Neem je badkleding mee want op een zomerse dag kun je in het water onder de waterval zwemmen.

Glenoe waterval, Whitehead
Ballon!