Cairngorms National Park

Cairngorms National Park Cairngorms National Park is een gigantisch National Park in Schotland. Het is zelfs het grootste park binnen het Verenigd Koninkrijk en bevindt zich in het hart van de Schotse Hooglanden. Het uitgestrekte gebied bestaat uit hoge bergen, romantische bospaden, de mooiste fauna en gezellige dorpjes. Een bezoek aan Cairngorms National Park brengt je naar een totaal andere wereld. Kom volledig tot rust tijdens een lange wandeling of zoek juist het avontuur op tijdens een bergbeklimming. In het park liggen maar liefst vijf van de zes hoogste bergen van het Verenigd Koninkrijk. Toeristen voelen zich aangetrokken tot de eeuwenoude bossen en watervallen, maar ook tot de spectaculaire skipistes. Het park is zo groot, dat je tijdens elk bezoek weer iets nieuws kunt ontdekken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Bezoekerscentra en informatiepunten

Gezien de omvang van het Cairngorms National Park is, liggen er heel wat verschillende bezoekerscentra en informatiepunten in het gebied om je de weg te wijzen. In Pitlochry, Ballater en Aviemore vind je informatiecentra van Visit Scotland. In deze informatiecentra krijg je meer informatie over de omliggende omgeving en kun je kaartjes kopen voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden die in het gebied te bezoeken zijn. Ook kunnen ze je in het informatiecentrum helpen bij het verder plannen van jouw reis en weten ze alles over bijvoorbeeld visvergunningen. Verder zijn er nog het Nethy Bridge, NTS Killiecrankie Loch an Eilein, Glenshee Pottery en Glenmore bezoekerscentrum. In sommige van deze bezoekerscentra kun je naast informatie over het National Park, ook leuke en interessante tentoonstellingen bezoeken. Daarnaast vind je ook nog wat kleine bezoekers- en informatiepunten verspreid over het park. Kijk dus goed in welk gedeelte van het park je bent, zodat je weet welk informatiepunt voor jou het nuttigst is. Tijdens je bezoek aan het park kun je ook Ranger punten tegenkomen. Rangers helpen je hier bij het ontdekken van alle geheimen van de schitterende natuur van Cairngorms.

Bezoek een van de bezoekerscentra in Cairngorms National Park

Actieve sporten

Cairngorms National Park is bij uitstek de plaats voor een actieve vakantie. Je kunt hier diverse watersporten beoefenen op een van de Lochs (meren). Ook wintersportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, op een van de besneeuwde bergen van het gebied. Of kies een van de vele wandel- of fietsroutes om het gebied verder te ontdekken. Door de grootte van het National Park zul je elke keer weer een nieuw pad kunnen ontdekken. Maar het park heeft ook twaalf golfbanen en huisvest zelfs het enige sledehonden centrum van het Verenigd Koninkrijk. Een ding is zeker, tijdens een bezoek aan Cairngorms National Park hoef je nooit stil te zitten.

Wandelen in Cairngorms National Park

Musea

Als je meer wil weten over de cultuur en geschiedenis van het National Park is een bezoek aan een van de musea van het park aan te raden. Verspreid over het park liggen maar liefst negen verschillende musea, dus er is er altijd wel eentje in de buurt. Wat dacht je van het Hooglanden Volksmuseum. In dit interactieve museum laten ze je kennis maken met hoe de mensen in de Hooglanden leefden vanaf ongeveer 1700 tot aan de jaren 50 van de vorige eeuw. Je bent zo een halve dag kwijt in dit museum en het is een ware beleving voor het hele gezin. Of leer meer over de levende traditie van de Highland Games in het speciaal ingerichte Braemar Highland Games Centre. Dompel je hier volledig onder in deze echte Schotse traditie.

Het Hooglanden Volksmuseum in Cairngorms National Park

Kastelen

Niet alleen musea kunnen je meer leren over de geschiedenis en cultuur van het gebied. Ook de vele (ruïnes van) kastelen die in het National Park liggen vertellen veel over het verleden. Laat je door een gids door het Breamar kasteel leiden. In maar liefst twaalf volledig gemeubileerde kamers maak je een reis door de geschiedenis van dit indrukwekkende zeventiende-eeuwse kasteel. Ook het Ballindalloch kasteel is zeker het bezoeken waard. Het kasteel, met haar schattige ronde torentjes, maakt een sprookjesachtige indruk en de omliggende tuinen zijn minstens net zo mooi. Bij het adembenemend mooie Loch an Eilein vind je de ruïnes van een dertiende-eeuws kasteel. Deze plek is gemaakt voor schitterende wandelingen, met uitzicht over de eeuwenoude bossen, bergen en uiteraard het meer en kasteel zelf.

Cairngorms National Park heeft meerdere kastelen

Distilleerderijen

Als je aan Schotland denkt, kan het bijna niet anders dan dat je ook aan Schotse whisky denkt. Het land staat vol met whisky distilleerderijen en in National Park Cairngorms is dit niet anders. Er zijn genoeg distilleerderijen in het park om er een of meerdere te bezoeken. Veel van deze distilleerderijen bieden speciale tours met proeverijen aan. Zo kun je de lekkerste whisky proeven, op de mooiste plaatsen.

Ook in Cairngorms National Park zijn genoeg distilleerderijen aanwezig

Autoroutes

Aangezien Cairngorms National Park erg groot is, is het aan te raden om met de auto door het park te reizen. Zo kun je het makkelijkst veel van de mooie en interessante bezienswaardigheden bezoeken. Onderweg stoppen voor een wandeling door de schitterende natuur is uiteraard een aanrader. Er zijn meerdere autoroutes door het park uitgestippeld, maar het is ook eenvoudig om aan de hand van een kaart je eigen route samen te stellen. Als je voor een van de vastgestelde routes kiest, heb je de keuze uit vier verschillende routes die elk hun eigen karakter en charme hebben. Deze routes zijn allemaal gemaakt om in een dag af te leggen.

De eerst route gaat langs Badenoch en Strathspey, in het westen van het park. Stop onder andere bij de prachtige Pattack watervallen en het intrigerende Frank Bruce beeldenpad. De tweede route loopt door het noordoosten van het nationaal park en is een deel van een sneeuwroute, waarbij je gedeeltes langs bergen rijd waarop altijd sneeuw te zien is. Begin je reis bij het interessante Tomintoul Ontdekkingscentrum, waar je alles zult leren over het gebied. Daarna rijd je over een spectaculaire weg over de Lecht om het Corgarff kasteel te bezoeken. Ook kun je onderweg het Muir of Dinnet Nationaal Natuurreservaat bezoeken, om nog meer van de schitterende natuur van het gebied te zien. De derde route maakt ook deel uit van de sneeuwroute, maar loopt zuidelijker van Grantown-on-Spey tot Blairgowrie. De wegen die je tijdens deze tocht zult berijden behoren tot de hoogste van Brittannië. Je begint de route met een bezoek aan de imposante Schotse Dennenbossen. Vervolgens rijd je door de heuvels, langs een mooi kerkje, naar het Braemar kasteel. Ook kun je onderweg nog prachtig wandelen bij het idyllische Linn of Dee.

De vierde route loopt door het mooie zuidelijke gebied via Glenshee door het Cateran-gebied. De Caterans waren veerovers die vooral stalen van rijke glens. Ontdek dit mysterieuze gebied en de prachtigste landerijen tijdens een mooie tocht door dit deel van het park. Stop ook zeker om het indrukwekkende Blair kasteel te bezoeken. Dit imposante witte kasteel steekt prachtig af tegen de groene heuvels die het omringen. Het interieur en de tuinen van het kasteel vertellen veel over de geschiedenis en zijn mooi en leerzaam om te bekijken.

Er is in Cairngorms National Park zoveel te zien en te beleven dat het onmogelijk is om dit allemaal tijdens een bezoek te doen. Maak dus bewust de keuze in welk gebied jouw voorkeur ligt en stippel daar jouw reis uit. Welk deel van het park je ook kiest, je zult er altijd schitterende natuur, leuke dorpjes en een interessante geschiedenis en cultuur tegenkomen. Zowel liefhebbers van sneeuw als strandliefhebbers kunnen in dit park aan hun trekken komen. Bereid je reis dus goed voor en bepaal van tevoren welke bezienswaardigheden voor jou de hoogste prioriteit hebben. Ter plaatse kun je je natuurlijk altijd laten adviseren in een van de vele bezoekerscentra. Zo haal jij het meeste uit jouw bezoek aan het nationaal park.

Het is aan te raden om met de auto door Cairngorms National Park te rijden Sommige routes door Cairngorms National Park zijn deels een sneeuwroute

Vervoer

Cairngorms National Park is erg groot en een camper of auto is dus ook zeker handig. Het is wel ook mogelijk om met het openbaar vervoer door het park te reizen en ook te voet of te fiets kun je schitterende routes afleggen. Er rijdt zelfs een oude stoomtrein een stukje door het park heen. Gezien de omvang van het park is het verstandig om jouw route van tevoren goed uit te stippelen. Bij de meeste bezienswaardigheden zijn parkeerplaatsen, wat het bezoeken van deze plekken redelijk eenvoudig maakt.

Ballon!