East Neuk, Schotland

Het kleine centrum van Pittenweem, East Neuk East Neuk of East Neuk of Fife verwijst naar een verzameling pittoreske vissersdorpjes in Schotland. 'Neuk' komt van het woord 'Nook', wat hoek betekent. De naam ‘Oost-Hoek’ verwijst dan dus ook naar de locatie van deze plaatsjes. Hoewel er in de dorpjes allang niet meer zoveel vis wordt gevangen als vroeger, stralen ze deze authentieke sfeer nog wel steeds uit. Dwaal door de sfeervolle straatjes, neem plaats in een van de restaurants om al het lekkers uit de zee te proeven en wandel langs de schitterende kust.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fife kustpad

Langs de kust van Fife loopt meer dan honderd kilometer wandelpad. Alle dorpjes die tot East Neuk behoren zijn via dit wandelpad te bereiken. Ruige kustlijnen en prachtige natuurgebieden wisselen elkaar af. Om het totale pad te bewandelen moet je zo'n tien dagen de tijd nemen. Het is niet zo'n heel erg lastige wandeling, hoewel sommige stukken wat veeleisender zijn dan anderen. De route is duidelijk aangegeven en eenvoudig te navigeren. Een goed paar wandelschoenen is wel aan te raden. Het pad voert langs afwisselend landschap en als je geluk hebt kun je onder andere papegaaiduikers spotten. Een verrekijker is dan ook handig om mee te nemen als je volledig wilt kunnen genieten van de schatten langs het pad. Voor wie zo'n lange wandeltocht iets te hoog gegrepen is, is een deel van het pad bewandelen ook een goede optie. De dorpjes van East Neuk liggen op een klein gedeelte van de route.

Fife kustpad, East Neuk

Elie

Het meest zuidelijke dorpje van East Neuk is het idyllische Elie. Direct aan het strand en de zee liggen de meest pittoreske huizen. De haven uit de zestiende eeuw ligt vaak vol met pleziervaartuigen en de baai is populair bij watersporters. Maak een wandeling door het oude dorpje en kom diverse historische gebouwen tegen. Bezoek bijvoorbeeld The Lady's Tower, een zeventiende eeuws buitenverblijf gebouwd voor Lady Janet Anstruther. Vanaf de toren heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Of neem plaats op een van de bankjes langs de kust en geniet van het rustgevende uitzicht of van een cricket wedstrijd op het strand.

Elie, East Neuk

Elie ketting-wandeling

Avonturiers kunnen zich in Elie wagen aan een heuse ketting-wandeling. Verspreid over rotsen, grotten en kliffen zijn acht lange kettingen bevestigd. Met behulp van deze kettingen kun je een prachtige en unieke wandeling maken. De afstand van de route is ongeveer een halve kilometer en kost je, afhankelijk van je eigen niveau, een uur. Je kunt de wandeling met kinderen vanaf acht jaar maken, maar zorg wel voor geschikte schoenen. Ook is het belangrijk om op de ochtend van de wandeling het niveau van de getijden te controleren. Zonder juiste voorbereiding kan dit een redelijk gevaarlijke uitdaging zijn. Maar laat dit je absoluut niet weerhouden. Bereid je goed voor en ga dit onvergetelijke avontuur aan!

Elie, East Neuk

St, Monans

Als je het Fife kustpad loopt, kom je vanuit Elie in St. Monans terecht. Deze wandeling kost ongeveer een uur. De zigzaggende muur in de haven van St Monans is een echte bezienswaardigheid en een populaire plek om foto’s te maken. De zee en, als je geluk hebt, de zon zorgen voor een indrukwekkend plaatje. Een andere, beetje eigenaardige, bezienswaardigheid is de regenlaarzen tuin. Allerlei felgekleurde regenlaarzen, gevuld met uiteenlopende planten en bloemen, staan hier uitgestald. Als je het Fife kustpad vanuit St. Monans verder volgt, kom je de historische windmolen van St Monans tegen. Gelegen op een heuvel aan het water steekt de statige toren uit 1770 boven het pad uit. Het is de laatst overgebleven windmolen in Fife. Je kunt de molen ook van binnen bekijken, maar de algemene openingstijden zijn beperkt. Wel is het mogelijk om op het nabijgelegen postkantoor de sleutel op te vragen.

Saint Monan, East Neuk

Pittenweem

Vanaf de windmolen van St. Monans is het nog een half uur lopen naar het volgende dorpje. In de pittoreske haven van Pittenweem kun je veel vissersboten zien varen. Bezoek de vismarkten om te zien wat de boten die dag gevangen hebben. De naam van het dorp betekent ‘plaats van de grot’, wat verwijst naar Saint Fillans grot. Deze grot zou zijn gebruikt als kapel door een missionaris uit de zevende eeuw. De grot is niet zomaar te bezoeken, maar een sleutel voor het hek kun je ophalen in het nabijgelegen Cacoa Tree Cafe. Het kleine centrum van Pittenweem herbergt een aantal historische parels. Een daarvan is de Kellie accommodatie, waar in de zestiende eeuw de graven van de plaats woonden. Uit dezelfde periode komt de parochiekerk. In augustus wordt in het dorp elk jaar een bruisend kunstfestival georganiseerd. Niet alleen in galerieën, maar ook in huizen, tuinen en garages zijn dan werken van lokale artiesten te bewonderen. Dwaal door de kleine straatjes en ontdek alle prachtige geheimen van het dorp.

Pittenweem, East Neuk

Anstruther

Loop vanuit Pittenweem in ongeveer een half uur naar de hoofdstad van East Neuk: Anstruther. Deze plaats is een perfecte plek om even uit te rusten met wat lekker eten en schitterend uitzicht. In de drukke haven valt altijd iets te beleven. Kijk naar alle boten die hier aanmeren en snuif de zeelucht op.

Anstruther, East Neuk

May eiland

Vanuit de haven vertrekken boten om je mee te nemen op een excursie naar het prachtige May eiland. Deze tour duurt tussen de vier en vijf uur, waarvan je er tussen de twee en drie doorbrengt op het eiland zelf. Verder vertelt een gids je alles wat je wilt weten over dit fenomenale eiland en heb je vanaf het water het beste uitzicht op de ongerepte natuur. Het eiland is het thuis van veel wilde dieren. Op het eiland nestelen wel 90.000 papegaaiduikers en vooral half augustus kun je deze dieren goed bewonderen. Ook kun je grote kolonies alken, zeekoeten en aalscholvers spotten. Rond de driehonderd zeehonden wonen het gehele jaar op May. Als je een beetje geluk hebt, kun je tijdens je excursie zelfs dolfijnen, bruinvissen of soms zelfs een walvis tegenkomen! Let wel op dat sommige paden op het eiland behoorlijk steil kunnen lopen, dus een goed paar schoenen is aan te raden.

May Eiland, East Neuk

Schots visserijmuseum

In de haven van Anstruther kun je Schotlands visserijmuseum bezoeken. Bekijk veel indrukwekkende boten en ontdek alles over het ontstaan van de Schotse visindustrie. Alle aspecten van de industrie en de cultuur die hier bij horen worden belicht. Het is indrukwekkend om de herdenkingsruimte van het museum te bezoeken. Hier worden nog steeds namen van vissers toegevoegd die helaas nooit meer thuis zijn gekomen van hun werk.

De haven van Anstruther

Crail

Als je vanuit Anstruther verder richting het noorden loopt kom je na een uur en twintig minuten lopen aan in Crail. Onderweg kom je de zestiende-eeuwse haven van Cellardyke nog tegen en loop je langs de grotten van Caiplie. Deze grotten werden gebruikt als vroege plaats voor christelijke erediensten. Een mooie plaats om te bekijken als je toch in de buurt bent. In Crail kun je het pad volgen richting de mooie haven. Klim op een van de muren in de haven en geniet van het prachtige uitzicht. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van dit vissersdorp, bezoek dan het Crail museum en erfgoed centrum. Al sinds de twaalfde eeuw is Crail belangrijk als handels- en vissershaven. Vanuit het museum worden ook tours gegeven door het centrum van het interessante plaatsje. Het museum is gratis te bezoeken, voor de rondleidingen betaal je een kleine bijdrage.

De haven van Crail
Ballon!