Fort William, Schotland

Fort William Aan de voet van Ben Nevis – de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk – ligt Fort William. Het stadje staat vooral bekend om de prachtige omliggende natuur: niet voor niets wordt het ook wel de 'Outdoor Capital of the UK' genoemd. Omringd door hoge bergtoppen, spectaculaire valleien en prachtige meren is de omgeving een waar walhalla voor natuurliefhebbers. Wandel naar de top van Ben Nevis, bezoek de Glencoe-vulkaanvallei, maak een boottocht over Loch Shiel of struin over het witte strand van Morar. Een rit met de stoomtrein over het beroemde viaduct uit de Harry Potter-films mag natuurlijk ook niet ontbreken! Net alsof je zelf in de Zweinsteinexpress zit.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Inverlochy

Aan de oevers van de rivier de Lochy bezoek je de ruïnes van het dertiende-eeuwse Kasteel Inverlochy. Het slot was eigendom van Clan Cumming. Door de eeuwen heen heeft er een aantal bloedige strijden plaatsgevonden. In de zeventiende eeuw werd het kasteel definitief verlaten. Hoewel het er op het eerste gezicht wellicht niet zo uitziet, is dit een van de best bewaarde dertiende-eeuwse kastelen in Schotland.

Kasteel Inverlochy

West Highland Museum

Leer meer over de historie en cultuur van de Schotse Hooglanden en de omliggende eilanden in het West Highland Museum. Het museum is een van de bekendste bezienswaardigheden in Fort William en wordt geprezen om een aantal interessante exposities over de Jacobieten. Daarnaast worden er archeologische vondsten uit de omgeving tentoongesteld. Het museum ligt in het stadscentrum van Fort William en is gratis toegankelijk.

Bezoek het West Highland Museum

Sint Andrewskerk

Midden in het stadscentrum bezoek je de Sint Andrewskerk, ook wel bekend als 'Koningin van de Hooglandkerken'. Dit negentiende-eeuwse bouwwerk was de eerste bisschoppelijke kerk in Fort Williamn Bewonder het prachtige interieur en de bijzondere mozaïekvloer, ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Salviati. De kerk ligt aan de High Street: een voetgangersstraat vol met voornamelijk buitensportwinkels en gezellige horecagelegenheden.

Sint Andrewskerk, Fort William

Ben Nevis-distilleerderij

Al sinds 1825 wordt er in de distilleerderij whisky gestookt met water uit een bron die wordt gevuld met smeltwater van de top van Ben Nevis. Er is een bezoekerscentrum waar je alles leert over de geschiedenis van de distilleerderij. Tevens kun je een rondleiding met proeverij doen. Vooral in de zomermaanden is het verstandig van tevoren te reserveren.

Ben Nevis distilleerderij

Jacobite-stoomtrein

Je mag de beroemde Jacobite-stoomtrein beslist niet overslaan wanneer je in Fort Williams bent. De rit van Fort William naar Mallaig is een van de mooiste treinroutes ter wereld. De trein voert je over het Glenfinnan-viaduct, dat je misschien wel kent van de Zweinsteinexpress uit de beroemde Harry Potter-films. De trein doet er circa twee uur over. Vervolgens heb je zo'n anderhalf uur de tijd om Mallaig te ontdekken, voordat de trein weer terugrijdt naar Fort William. Reserveer in het hoogseizoen van tevoren een plekje.

Jacobite Stoomtrein

Loch Linnhe

Fort William ligt aan de oevers van Loch Linnhe: de langste zee-inham van Schotland met een lengte van vijftig kilometer. Je kunt hier onder andere zeevissen, varen en zeilen.

Loch Linnhe

Omgeving

Ben Nevis

Ben Nevis is de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk met een hoogte van 1.345 meter. De sportieve wandelaar kan op eigen houtje een tocht maken naar de top van de berg. Het pad is goed begaanbaar, maar bereid je wel voor op een pittige klim. De route start vanaf het Ben Nevis-bezoekerscentrum. Heen en terug duurt de wandeling circa zeven tot negen uur. Op de top word je getrakteerd op geweldige uitzichten over de Schotse Hooglanden en de omliggende meren en bergen. Vergeet niet om een kijkje te nemen aan de noordzijde, waar metershoge kliffen voor een adembenemend uitzicht zorgen. Je vindt het Ben Nevis-bezoekerscentrum net buiten het centrum van Fort William, op circa vijf minuten rijden. Laat je goed informeren voordat je aan de tocht begint. Of kies voor de optie hieronder:

Ben Nevis

Nevis Range Mountain Gondola

Wil je geen lange wandeling maken maar wel van de prachtige uitzichten over de Schotse Hooglanden genieten? Dat kan! De gondel brengt je naar 650 meter, naar de berg Aonach Mor. Vanaf hier kun je twee relatief gemakkelijke wandelingen maken: de Sgurr Finnisgaig-route van circa 45 minuten en de Meall Beag van een uur. Beide routes beginnen en eindigen bij de gondel. Het benedenstation van de Nevis Range Mountain Gondola bevindt zich op een kwartiertje rijden van het stadscentrum van Fort William.

Nevis Range Mountain Gondola

Steall Waterfall

De prachtige Steall Waterfall – ook wel bekend als An Steall Bàn – is de op een na hoogste waterval van Schotland met een enkele val van wel 120 meter. De waterval is te zien in de film Harry Potter en de Vuurbeker. Via een wandeling door de Nevis Gorge bereik je de plek. Loop de route niet wanneer het regent, aangezien het pad langs flinke afgronden gaat. Je loopt dezelfde weg heen en terug en de gehele wandeling duurt anderhalf tot twee uur. De route begint bij de Glen Nevis-parkeerplaats net buiten Fort William.

Steall Waterval

Neptune's Staircase

Vlak bij Fort William bezoek je de grootste sluizentrap van het Verenigd Koninkrijk: Neptune's Staircase. Het stelsel van acht sluizen, dat deel uitmaakt van het Caledonisch Kanaal, werd begin negentiende eeuw ontworpen door de Schotse architect Thomas Telford. De trap is bedoeld om schepen bijna twintig meter naar boven of beneden te laten varen. De Trap ligt bij Banavie, op een kleine tien minuten rijden van Fort William.

Trap van Neptunes

Glenfinnanviaduct

Wie de Harry Potter-films heeft gezien, zal deze plek ongetwijfeld herkennen: over het inmiddels wereldberoemde viaduct rijdt namelijk de Zweinsteinexpress. Vanaf Fort William start een schilderachtige stoomtreinroute naar Mallaig die tevens over het viaduct heen gaat. Ga je niet met de trein? Dan kun je alsnog de stoomtrein zien passeren. Dicht bij het viaduct liggen een aantal uitkijkpunten. De trein rijdt slechts een aantal keer per dag langs, dus laat je van tevoren op het treinstation van Fort William informeren over de exacte tijden. Vanaf de parkeerplaatsen rondom het viaduct starten ook enkele mooie wandelingen. Het viaduct ligt op ongeveer een half uur rijden van Fort William, naast de A830.

Glenfinnanviaduct

Boottocht over Loch Shiel

Vlak bij het Glenfinnan-viaduct ligt het prachtige meer Loch Shiel. Maak een ontspannen boottocht over het meer en laat je betoveren door de prachtige natuur en imposante bergen rondom het water. Boten vertrekken vanuit Glenfinnan, op een half uur rijden van Fort William.

Loch Shiel

Glencoe-vulkaanvallei

Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Fort William. Een prachtige plek om te wandelen is de Glencoe-vulkaanvallei. De vallei werd in de ijstijd door een gletsjer uitgesleten en heeft een brede U-vorm. Een mooie wandelroute is de An Torr Walk. De 2,5 kilometer lange wandeling duurt circa een uur en start vanaf de Signal Rock-parkeerplaats aan de A82, ten zuiden van Glencoe. Vanaf de Glencoe Lochan-parkeerplaats starten tevens enkele bewegwijzerde routes. Rijd ook de prachtige autoroute van dertig kilometer rondom het meer Loch Leven en stop onderweg in het charmante Kinlochleven en bezoek er de Grey Mares Tail-waterval. Informatie over het gebied verkrijg je bij het Glencoe-bezoekerscentrum.

Glencoe vulkaanvallei

Morar

Zin in een dagje aan het strand? Ook dat kan in de omgeving van Fort William. Op een klein uurtje rijden van de stad ligt het kustdorp Morar, dat bekend staat om zijn witte stranden. De locatie is zelfs gebruikt in een aantal films, waaronder Local Hero en Breaking the Waves van Lars von Trier.

Morar

Vervoer

Te voet

Het stadscentrum van Fort William is goed te voet te verkennen, aangezien het niet heel groot is.

Openbaar vervoer

Fort William beschikt over een busnetwerk. Veel omliggende steden en bezienswaardigheden zijn goed bereikbaar met de trein of bus. In tien minuten loop je van het treinstation naar het stadscentrum.

Geschiedenis

Halverwege de zeventiende eeuw bouwde Clan Cumming een houten fort op de plek die nu de naam Fort William draagt, met als doel de rivaliserende clans in de Schotse Hooglanden te beteugelen. Eind zeventiende eeuw werd in opdracht van koning Willem III – in Schotland beter bekend als Willem II en informeel als King Billy – een groter stenen fort gebouwd. Het fort werd flink op de proef gesteld tijdens de aanval van het Jacobitische leger halverwege de achttiende eeuw. Naarmate de dreiging van de Jacobieten en de clans uit de Schotse Hooglanden afnam, nam het belang van het fort ook af. Tegenwoordig is er niet veel meer over van het ooit zo machtige fort: op de plek van het vroegere bouwwerk bevindt zich nu het treinstation van Fort William.

Ballon!