Gairloch, Schotland

Gairloch Een prachtig klein dorpje met witte huisjes aan een schitterende baai; Gairloch lijkt wel uit een sprookjesboek te komen. Dit kleine dorpje aan de kust van Noordwest-Schotland is dan ook een genot om te bezoeken. Ga je urenlang wandelen in de natuur, genieten aan het water of meer leren over de geschiedenis van de regio in een museum? Of boek je een boottochtje in de hoop om dolfijnen of zelfs walvissen te spotten? Gairloch is de perfecte uitvalsbasis voor veel bijzondere ervaringen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het GALE centrum

Het Gairloch en Loch Ewe Action Forum is een door de gemeenschap beheerde liefdadigheidsorganisatie. Zij zetten zich in om de omgeving een fantastische plek te maken voor iedereen. Onder het genot van een kopje thee en zelfgemaakte cake in het café, helpt de lokale bevolking je graag met het ontdekken van alle bezienswaardigheden in de omgeving.

Uitzicht vanaf de haven van Gairloch

Gairloch museum

Het relatief nieuwe Gairloch museum, geopend in juli 2019, geeft een inkijkje in het plaatselijke leven in Gairloch. Het vertelt de verhalen van de lokale bevolking en leert je alles over de geologie van de omgeving. Ook is er genoeg ruimte voor de roerige geschiedenis van de regio. In delen van het museum zijn er interactieve activiteiten, zodat ook de jongste bezoekers geboeid zullen blijven. Tijdens je bezoek aan Gairloch mag een bezoek aan dit museum dus zeker niet ontbreken.

Bezoek het Gairloch museum

Solas Galerie

Deze kunstgalerie biedt een schitterende collectie kunst geïnspireerd op de Schotse Hooglanden. Prints, schilderijen en keramiek worden hier uitgestald. De collectie bestaat uit werk van twee kunstenaars. Rob Howard schildert voornamelijk in aquarel en maakt hier de mooiste interpretaties van de Schotse natuur mee. Lyn Beckett’s schilderijen zijn gedurfd en bestaan voornamelijk uit abstracte en semi-abstracte landschappen. Speciaal voor de Solas Galerie hebben de twee artiesten samen een unieke collectie keramiek ontworpen. De galerie is niet elke dag open, maar de openingstijden kunnen verschillen. Als je de schitterende werken wilt komen bewonderen, kijk dan van tevoren of ze open zijn.

De Solas Galerie biedt een schitterende collectie kunst aan

Walvissen en dolfijnen spotten

Vanuit Gairloch kun je met meerdere boottochten mee om de indrukwekkende schepsels van de oceaan te ontdekken. Stap op een boot en kijk uit over de schitterende zee en idyllische omgeving. Met een beetje geluk kun je haaien, dolfijnen en zelfs walvissen tegenkomen. Maar ook zeehonden, otters en steenarenden worden regelmatig gezien.

Dolfijnen spotten

Omgeving

Victoria watervallen

De natuur rondom Gairloch is werkelijk wonderschoon. Op ongeveer een kwartier rijden vanaf Gairloch vind je de Victoria watervallen. Deze indrukwekkende watervallen liggen vlak bij het mooi Loch Maree. Vanaf de parkeerplaats heb je al een schitterend uitzicht over de ongerepte natuur. Niet alleen de watervallen zijn het bezoeken waard, ook de wandeling er naartoe en het omliggende Nationaal Natuurreservaat zijn indrukwekkend. Loop tussen de eeuwenoude bomen en geniet van de rust.

Victoria watervallen

Gruinard baai

De kust bij Gairloch is prachtig om te zien, maar de iets verder gelegen Gruinard baai is ook zeker spectaculair. De stranden aan deze baai worden gekenmerkt door rotsachtige inhammen en roze zand. In de buurt van de rotsen en de kustlijn kun je veel speciale stenen vinden. Je kunt vanuit de baai uitkijken over het water en de vele eilandjes die daar liggen. De bergachtige omgeving, gecombineerd met de schitterende vergezichten over het water en het strand maken dit een onvergetelijke locatie.

Gruinard baai

Russisch Noordpool Konvooi Museum

Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog is dit museum zeker een aanrader. Op twintig minuten vanuit Gairloch kun je alles leren over een van de meest gewaagde operaties van de geallieerden. Bekijk scheepsinstrumenten en vliegtuigmodellen, speel een klassiek spel en ontdek alles over deze belangrijke historische gebeurtenis. Kinderen kunnen gasmaskers passen en alles leren over speelgoed en rantsoenering uit die tijd. Zeker een interessant en leerzaam uitje als je in de omgeving bent.

Bezoek het Russisch Noordpool Konvooi Museum

Shieldaig Valkerij

In een Victoriaans jachtslot, op tien minuten rijden vanaf Gairloch, is deze prachtige valkerij gevestigd. Hier wonen uilen, valken, buizerds, haviken en arenden, waarmee diverse vliegdemonstraties worden gegeven. Ook is er de mogelijkheid om de vogels zelf vast te houden. Er is voor iedereen, jong en oud, wel een ervaring te vinden die bij je past. Ook kun je op het terrein boogschieten. Let op dat je van tevoren wel moet reserveren.

Shieldaig Valkerij

Vervoer

Gairloch ligt in een prachtige omgeving om te wandelen. Vergeet niet stevige schoenen aan te trekken om het heuvelachtige gebied te trotseren. Bezienswaardigheden buiten Gairloch kun je het best met de auto ontdekken. Er is overal meer dan genoeg parkeerplaats. Er varen boten voor idyllische boottochtjes, zowel over zee als over de meren in de omgeving.

Ballon!