Glasgow, Schotland

Glasgow De levendige stad Glasgow is een van de meest intrigerende metropolen van het Verenigd Koninkrijk. Loop over Ashton Lane en geniet van de typisch Schotse bars en uitzonderlijke restaurants. Bezoek de botanische tuinen, leer in het Volkspaleis op een interactieve manier alles over de stad en bezoek de eeuwenoude kathedraal. Ontdek de Schotse voetbalcultuur en breng een bezoek aan Celtic Park en Ibrox Stadium.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Volkspaleis van Glasgow

Wie alles wil weten over de historie van de stad is hier aan het juiste adres. Dit paleis ligt in het historische Glasgow Green. Het paleis vertelt het verhaal van Glasgow en de inwoners vanaf 1750 tot nu. Bekijk de historische artefacten, foto’s, films, schilderijen en interactieve computerschermen. Zo krijg je een goed beeld van hoe de inwoners van deze Schotse stad vroeger leefden, werkten en speelden. Buiten staat de prachtig gerestaureerde Doulton-fontein. Toegang is gratis.

Volkspaleis, Glasgow

Ashton Lane

Ashton Lane is niet voor niets een plek waar de plaatselijke bevolking van de stad graag komt. Het is een charmant straatje in het West End van Glasgow. De straat zit vol met gezellige bars en goede restaurants. De vibe is hier uiterst gemoedelijk te noemen. In de avond is het er sprookjesachtig verlicht. Wie zin heeft in een film stapt binnen bij de Grosvenor bioscoop. Bijzonder aan de bioscoop is de drankvergunning.

Ashton Lane, Glasgow Credit: Visit Scotland

Kelvingrove kunstgalerij en museum

Vanaf Ashton Lane loop je in tien minuten naar dit beroemde museum. Met 22 galerijen is het een van de meest populaire attracties van het land. De architectuur is verbluffend en het museum is leuk voor het hele gezin. Leer alles over het oude Egypte, dompel je onder in de dierenwereld of kijk je ogen uit bij de kunststukken. Het museum is gratis te bezoeken. Vergeet vooral niet mee te doen aan de rondleiding. Ook worden er op feestdagen en in de weekenden gezinsactiviteiten georganiseerd. Het is verstandig om bij een bezoek aan dit museum die dag verder geen al te intensieve activiteiten meer in te plannen. Je slentert hier namelijk makkelijk uren rond en doet veel indrukken op.

Kelvingrove kunstgalerij en museum, Glasgow

Kathedraal van Glasgow

Dit religieuze gotische bouwwerk werd al in de twaalfde eeuw gebouwd en werd in 1187 ingewijd als kathedraal. De sfeervolle kathedraal heeft een mysterieuze sfeer met hoge ramen en eeuwenoude panelen. Achter deze middeleeuwse kerk ligt het Victoriaanse Necropolis. Deze indrukwekkende begraafplaats lijkt op de de beroemde begraafplaats van Parijs, Père-Lachaise, en heeft meer dan 50.000 graven en 3.500 graftombes.

Glasgow, kathedraal

George Square

Een belangrijkste centrale plein in Glasgow is George Square. Het plein is gebouwd is 1781 en wordt geflankeerd door statige standbeelden van bekende Schotten zoals Sir Walter Scott. Rondom het plein staan veel historische gebouwen met prachtige façades en er zijn veel gezellige cafés en restaurants. Om het plein liggen de belangrijkste winkelstraten van de stad.

Glasgow

De botanische tuinen van Glasgow

Vanaf het museum is het ongeveer anderhalve kilometer lopen naar deze botanische tuinen. Ook wanneer je niet van het museum komt, zijn de tuinen vanaf het centrum makkelijk te bereiken. Geniet van de plantencollecties en uitgestrekte boslandschappen. Wandel langs de rivier, de Kelvin, en vergeet niet te stoppen bij Kibble Palace. Deze kas zit vol met, uit de nationale collectie afkomstige, boomvarens. Kijk goed rond in het palmhuis. Hier groeien allerlei planten uit het tropische regenwoud. De kinderen leven zich uit in de speeltuin. De openingstijden van de tuinen wisselen. Kijk op de website voor actuele informatie.

De botanische tuinen, Glasgow

Riverside Museum

Pak vanaf de botanische tuinen het openbaar vervoer of wandel een half uurtje stevig door. Het bekroonde transportmuseum van Glasgow is het zeker waard. Skateboards, locomotieven, schilderijen, kinderwagens, auto’s en zelfs een heuse Stormtrooper zijn hier te zien. Meer dan negentig grote touchscreenpanelen met herinneringen, films en foto’s vertellen de verhalen achter de meer dan 3000 objecten. Aangemeerd bij het museum ligt een indrukwekkend schip. Loop hier heen en stap aan boord. Voor kinderen onder de vijf jaar is het een aanrader om naar het vrachtruim te gaan. Hier is een speeltuin.

Riverside Museum, Glasgow

Celtic Park en Ibrox Stadium

Vanaf het Volkspaleis is het een half uur lopen naar Celtic Park. Dit voetbalstadion biedt plaats aan 60.857 toeschouwers en is de thuisbasis van voetbalclub Celtic. Laat je betoveren door de schoonheid van het stadion. Boek vooral een stadiontour. Je leert alles over de geschiedenis van de club. Onderweg zie je de kleedkamer van het thuisteam, neem je plaats in de dug-out en is er ruimte om foto’s te maken. Houd er rekening mee dat bij voorbereiding voor een wedstrijd sommige delen niet beschikbaar zijn. De grootsheid van deze club is zelfs voor mensen die niet van voetbal houden een geweldige ervaring. Kijk op de website voor de tijden van de tours. Maak de voetbalbeleving compleet en reis af naar Glasgow Rangers. Dit is de aartsrivaal van Celtic. Deze club ligt in de wijk Ibrox. Het Ibrox Stadium heeft 50.947 zitplaatsen. Ook hier is een stadiontour mogelijk. Sla vooral de indrukwekkende prijzenkamer niet over.

Celtic Park en Ibrox Stadium, Glasgow

Omgeving

Ayrshire & Arran

Rijd vanaf het centrum van Glasgow naar Ayrshire, een gebied aan de westkust van Schotland. Stop onderweg even bij Troon Beach en geniet van heerlijke friet met vis. Vervolgens rijd je door naar Ardrossan. Kijk hier je je ogen uit en geniet je van de schitterende zandkust. Proef hier vooral de lokale specialiteit: het rund-, varkens-, of lamsvlees met ‘tatties’ (aardappels). Pak vervolgens de veerboot naar het eiland Arran. Hier dompel je je onder in het eilandleven, ontdek je mooie vergezichten en geniet je van lekker eten en drinken. Wanneer je vol zit met energie is Goatfell iets wat je niet mag overslaan. Het is de hoogste berg van het eiland. De top heeft een hoogte van meer dan 850 meter boven zeeniveau. Neem vooral je verrekijker mee, want hier spot je rode eekhoorns, herten, steenarenden, otters, zeehonden, reuzenhaaien en nog veel meer diersoorten. Aan het eind van de dag geniet je geniet van een borrel. Aanrader is een rondleiding bij de distilleerderij van Arran. Leer alles over het distilleerproces van Malt Whisky en de likeur Arran Gold. Boek dit uitje vooral vooraf om verrassingen te voorkomen.

Arran Island

Vervoer

Metro en bus

Glasgow is niet extreem groot en dus goed per voet te verkennen. Toch liggen sommige bezienswaardigheden wat buiten het centrum. Dan is openbaar vervoer een goede uitkomst. Er zijn bussen, maar dit is soms verwarrend met aansluitingen op de spoorwegen en metro. Het metrosysteem is eenvoudig met twee begrijpelijke routes. Dit is de beste manier om te reizen tussen het centrum en het West End.

Auto

In het centrum zelf is een auto niet nodig. Het openbaar vervoer is makkelijker. Parkeer je auto vooral bij een P+R bij metrostations buiten het centrum van de stad. Vanaf Shields Road Park and Ride, Bridge Street Park and Ride en Kelvinbridge Park and Ride pak je eenvoudig de metro naar het centrum. Kijk voor meer informatie op http://www.parkandride.net/glasgow/

Ballon!