Glen Coe, Schotland

Glen Coe Wie in Glen Coe aankomt voelt en ziet direct dat dit een erg bijzonder gebied is. De sfeer die er hangt is magisch, bijna buitenaards, te noemen. Vroeger lag hier een vulkaan, maar tegenwoordig is het een adembenemend mooie vallei. De vallei is genoemd naar de rivier de Coe, die door dit gebied stroomt. De laaghangende bewolking en mist die vaak in dit gebied hangen, dragen bij aan de mysterieuze sfeer. Niet voor niks is Glen Coe filmlocatie geweest voor onder andere een James Bond-film en een paar Harry Potter-films. De eerste aanblik van de vallei zul je de rest van je leven niet meer vergeten.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Route van Glasgow naar Inverness

Dwars door Glen Coe loopt de belangrijke autoweg A82. Deze weg brengt je van Glasgow naar Inverness. Het is werkelijk waar een adembenemende route om te rijden. De gehele rit in de vallei zit vol met schitterende uitzichten. Langs de weg vind je meerdere parkeerplaatsen, vanaf waar je even kunt genieten van het mooie uitzicht. Ook is het aan te raden om onderweg een of meerdere wandelingen te maken, om echt de schoonheid van dit gebied op je in te laten werken. Als je ervoor kiest om een roadtrip te maken vanaf Glasgow naar Inverness, rijd je niet alleen door Glen Coe. Je zult ook meteen kennis maken met andere schitterende natuurgebieden van de Schotse Hooglanden. Zeker een aanrader!

De A82 door Glen Coe

Bezoekerscentrum Glencoe

Het dorpje Glencoe is een perfecte uitvalsbasis als je Glen Coe wilt bezoeken. In dit dorpje vind je alle voorzieningen die je nodig hebt. Ook kun je hier een bezoekerscentrum bezoeken. In het bezoekerscentrum ontdek je de mooiste wandelroutes, leer je welke wilde dieren er in de vallei leven en kunnen ze je adviseren over de mooiste bezienswaardigheden. Bekijk ook zeker de korte film The Glen Revealed, waarin je mee zult worden genomen op een reis door miljoenen jaren geschiedenis. Het verhaal bij deze film is ingesproken door Rory McCann, bekend als Sandor ‘The Hound’ Clegane uit Game of Thrones. Het bezoekerscentrum ligt handig gesitueerd langs de A82, waardoor je deze ook tijdens een autorondreis eenvoudig kunt bezoeken.

Glencoe is een perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan Glen Coe

Wandeltochten

De beste manier om Glen Coe te ontdekken is door middel van wandeltochten. Er lopen veel verschillende wandelpaden door het gebied, waardoor er voor iedereen wel een geschikt pad te vinden is. Voor beginners of gezinnen met jonge kinderen zijn de An Torr-paden aan te raden. Deze routes lopen door de bossen van het centrale deel van de vallei. Vervolgens zul je bezienswaardigheden zoals Signal Rock of het idyllische Clachaig Burn tegenkomen. De wandelingen duren in totaal ongeveer een uur en zijn te beginnen op de hoofdparkeerplaats langs de A82. Een andere relatief eenvoudige wandeling leidt naar Coire Gabhail, ook wel bekend als de Verborgen vallei. In dit deel van het gebied was het kasteel van de bekende MacDonalds-clan verborgen. De route duurt ongeveer twee tot drie uur en je zult onderweg onder andere de indrukwekkende bergen de Drie Zusters zien. Mensen die iets meer uitdaging in een wandeling zoeken, kunnen ervoor kiezen om een van de hoge bergen van het gebied te beklimmen. Als je nog niet zo’n ervaren bergbeklimmer bent is de beklimming van de Buachaille Etive Beag een goede uitdaging. Om de top te bereiken zul je zo’n vijf à zes uur kwijt zijn, maar het is een redelijk eenvoudig pad om te volgen. Dit maakt de beklimming makkelijker dan bijvoorbeeld het beklimmen van de naburige berg Buachaille Etive Mòr. Voor welke beklimming je ook kiest, je inspanningen zullen op de top beloond worden met een adembenemend en onvergetelijk uitzicht over de wijde omgeving.

De beste manier om Glen Coe te ontdekken is door middel van wandeltochten Zonsopkomst in Glen Coe

Vervoer

De beste manier om Glen Coe te bezoeken is met de auto. De A82 brengt je eenvoudig naar de mooiste plaatsen in de vallei. Als je jouw roadtrip combineert met een paar wandeltochten, of misschien zelfs wel met een bergbeklimming, weet je zeker dat je ten volste van al het natuurschoon kunt genieten. Er worden in het gebied in het hoogseizoen ook verschillende Land Rover Safari’s aangeboden. Ga met een gids op stap en ontdek plekken van de vallei waar je anders nooit zult komen. Er zijn tochten van anderhalf of drie uur, waarin je alles zult leren over de geschiedenis, flora en fauna van het unieke gebied.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!