Inverness, Schotland

Inverness Inverness is vooral bekend als uitvalsbasis voor een zoektocht naar het monster van Loch Ness. De stad ligt aan de monding van de rivier de Ness en het water stroomt door het centrum. Ga tijdens je bezoek aan de zogenoemde hoofdstad van de Schotse Hooglanden niet alleen op zoek naar het welbekende mythische monster, maar neem ook de tijd voor de bijzondere stad. Van de Victoriaanse markt en het imposante kasteel tot aan interessante musea en prachtige natuur; Inverness heeft leuke bezienswaardigheden. Geniet van de Schotse sfeer!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Victorian Market

In het centrum van Inverness vind je deze overdekte markt in een prachtig Victoriaans gebouw. Cafés, kappers en de schattigste winkeltjes wisselen elkaar af. Verwonder je in een winkel vol doedelzakken, koop de lekkerste taartjes of kijk je ogen uit in een tweedehands boekwinkel. Deze markt is de perfecte plek om een leuk souvenir te bemachtigen.

Inverness bezienswaardigheden markt

Inverness Castle

Op een heuvel boven de stad torent het indrukwekkende kasteel van Inverness boven alles uit. Het kasteel dateert uit 1847 en is opgetrokken uit roze zandsteen. De vele torens en grote ramen maken het een sprookjesachtig geheel. Het kasteel zelf is helaas niet van binnen te bezichtigen, omdat hier overheidsinstellingen in huizen. Maar het uitzicht over de stad vanuit de kasteeltuinen is fenomenaal. Tegen betaling kun je ook het uitkijkplatform in een toren bezoeken, van waaruit het uitzicht nog adembenemender is.

Kasteel Inverness

Inverness Cathedral

Tegenover het kasteel, aan de overkant van de rivier, ligt de kathedraal van Inverness. Dit is ook al zo’n schitterend en imposant gebouw. De kathedraal is opgedragen aan Sint Andreas. De rode zandstenen torens van deze gotische kathedraal zijn prachtig om te zien. Zelfs de binnenkant is mooi.

Bezienswaardigheid Kathedraal van Inverness

Inverness Museum & Art Gallery

Ontdek hier alles over de unieke cultuur en geschiedenis van de Schotse Hooglanden. Aanschouw het ontstaan van de Hooglanden, leer alles over middeleeuws Inverness en kijk je ogen uit bij de schitterende collectie zilverwerk. Leer een paar Gallische woorden spreken, trek een achttiende-eeuwse kilt aan en speel oude spelletjes. Daarnaast zijn er nog tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken. Let wel op, het museum is op zondag en maandag gesloten.

Bezoek het Inverness Museum en Kunstgalerie

Ness Islands

Wil je even ontsnappen uit het stadscentrum? Dan is een wandeling naar de Ness-eilanden zeker aan te raden. De eilandjes liggen middenin de rivier en zijn te bereiken via idyllische Victoriaanse bruggetjes. Tijdens een wandeling van en naar de eilanden kom je nog een paar bezienswaardigheden tegen. Een daarvan is Whin Park. Dit park heeft een grote speeltuin, je kunt er minigolf spelen of een boottochtje maken. Ook de Botanische tuinen, met een enorme hoeveelheid planten en cactussen, zijn een prima extra stop tijdens je wandeling.

Ness eilanden

Omgeving

Culloden Battlefield

Op ongeveer een kwartier rijden van Inverness ligt het bekende Culloden-slagveld. Dit is een ontzettend belangrijke plek uit de Schotse geschiedenis. Je kunt nu zelf over de frontlinies lopen, waar in 1716 de laatste slag gevochten werd tussen de Jacobieten en Huis Hannover. Ook zie je er diverse monumenten voor de gevallenen en kun je in een bezoekerscentrum de slag zelf herbeleven.

Culloden slagveld

Loch Ness

Of je nou gelooft in het bestaan van 'Nessie' of niet, een bezoek aan Loch Ness mag toch eigenlijk niet ontbreken. Het ligt op zo’n half uur rijden vanuit Inverness en is uiteraard ook prima per boot te bezoeken. Langs de oever van het meer staat het Urquhart-kasteel. Je kunt hier door de eeuwenoude ruïnes lopen en de torens beklimmen. Er zijn verschillende boottochtjes te boeken die een schitterende vaartocht over Loch Ness combineren met een bezoek aan dit kasteel. Ga op zoek naar het mythische monster of geniet gewoon van de adembenemende natuur die de Schotse Hooglanden te bieden hebben.

Urguhart Kasteel, Loch Ness

Distilleerderij

De Schotse Hooglanden staan bekend om hun whisky en een bezoek aan een echte whiskystokerij is dan ook zeker een aanrader. Rondom Inverness zijn verschillende stokerijen te vinden. Kies voor een taxi of neem de trein als je van plan bent om deze heerlijke drank niet aan je neus voorbij te laten gaan.

Stokerijen rondom Inverness

Vervoer

In het stadscentrum van Inverness zijn de bezienswaardigheden prima te voet te bezoeken. Een wandeling door de slingerende straatjes is zelfs aan te raden. In het centrum zijn enkele parkeerplaatsen te vinden. De rivier leent zich perfect voor boottochtjes en op verschillende plekken in de stad zijn fietsen te huur.

Ballon!