Isle of Arran, Schotland

Isle of Arran Isle of Arran ligt aan de westkust van Schotland en is het op zes na grootste eiland van Schotland. Het wordt niet voor niets Schotland in het klein genoemd. Deze naam heeft Arran te danken aan de tweedeling in natuur die vergelijkbaar is met de Schotse Hooglanden en Laaglanden. In het noorden van Arran vind je hoge bergtoppen en ruige natuur terwijl het zuiden gekenmerkt wordt door glooiende, groene heuvels en schilderachtige valleien. Op dit eiland vind je alles wat het prachtige Schotland te bieden heeft. Je kunt hier naar hartenlust wandelen, flaneren over verlaten stranden en op ontdekkingstocht gaan naar oude kastelen en prehistorische steencirkels. Houd je ogen ook open voor klein wildlife en maak kennis met de lokale Arran Whisky.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Brodick

Met ongeveer 600 inwoners is dit de grootste plaats op het eiland. De grootste ferry terminal ligt ook in dit plaatsje, dus de meeste bezoekers zullen in Brodick aankomen. Buiten een klein centrum met leuke winkels en heerlijke eettentjes, is Arran ook het thuis van het Heritage museum waar archeologische vondsten zijn tentoongesteld en je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het eiland. In het noorden van Brodick ligt ook nog een golfbaan en de bierbrouwerij van Arran waar je een rondleiding kunt krijgen en een lokaal biertje kunt proeven.

Brodick, Isle of Arran

Brodick kasteel en tuinen

De belangrijkste bezienswaardigheden van Brodick zijn het Brodick kasteel en de bijbehorende tuinen. Het kasteel heeft een lange geschiedenis achter de rug waarbij het meerdere eigenaren heeft gehad. Sinds 1957 is het overgedragen aan de National Trust of Scotland en tegenwoordig zijn het kasteel en de omgeving een interactieve bezienswaardigheid voor jong en oud. Als bezoeker word je op een interactieve manier meegenomen door het kasteel, de geschiedenis en de mensen die er vroeger woonden. Buiten het kasteel vind je weelderige tuinen en het country park met kilometers aan wandelpaden die je door de bossen en langs watervalletjes en poelen brengen. Daarnaast is er een Isle Be Wild avonturenpark voor kinderen waar ze al hun energie kwijt kunnen.

Kasteel Brodick

De steencirkels van Moss Farm en Machrie Moor

Een interessant stukje geschiedenis vind je in het westen van het eiland. Hier zijn veel archeologische restanten en graven te vinden van circa 11.000 tot 3.000 voor Christus. Over de precieze herkomst van Moss Farm Stone Circle is wat onduidelijkheid, omdat er weinig archeologisch onderzoek is gedaan. Naar verluid is het een cirkel van grote stenen en was het oorspronkelijk een begraafplaats. Verderop vind je de Machrie Moor steencirkels die door de afmetingen nog indrukwekkender zijn en doen denken aan het beroemde Stonehenge in Engeland. Er zijn nog zes rechtopstaande stenen overgebleven, waarvan sommigen meer dan vijf meter hoog zijn.

Isle of Arran

Goat Fell

Met een hoogte van 874 meter is Goat Fell de hoogste berg van Arran. Via een goed gemarkeerd wandelpad kun je de top in een paar uur bereiken. Trek wel goede wandelschoenen aan, want het is een stevige wandeling naar boven waarbij het laatste gedeelte over de granieten rotsen gaat. Eenmaal op de top word je met een prachtig panoramisch uitzicht beloond.

Goat Fell berg

Eas a' Chrannaig waterval en de Giant Graves

De Eas a' Chrannaig waterval, ook wel bekend als de Glenashdale waterval, is te bereiken vanuit het plaatsje Whiting Bay aan de oostkust van Arran. Een mooie wandeling door de bossen brengt je uiteindelijk naar een uitkijkplatform waarbij je een goed zicht hebt op de dubbele waterval. Je kunt er voor kiezen om dezelfde weg terug te wandelen of je maakt een rondje om ook nog de Giants' Graves te bezoeken. Het verhaal gaat dat reuzen steencirkels op het eiland hebben gebouwd en hun slachtoffers in deze enorme stenen hebben begraven.

Waterval Isle of Arran

Eas mor waterval

In het zuiden bij Kildonan kun je via een mooie boswandeling naar de afgelegen waterval Eas Mor. Bijzonder aan de wandeling is dat je langs een bibliotheek komt die in een houten hutje midden in het bos staat. Loop hier dus zeker even naar binnen.

Waterval Isle of Arran

Lochranza kasteel

Lochranza, het meeste noordelijke stadje van het eiland ligt, omringd door groene heuvels, in een inham van de zee. Op een smalle landtong middenin het water staat de ruïne van het Lochranza kasteel dat oorspronkelijk in de dertiende eeuw is gebouwd. Door deze bijzondere locatie is het kasteel vanuit meerdere punten in het stadje te zien. Er leven veel rode herten in de omgeving van Lochranza dus misschien heb je het geluk om er eentje te spotten.

Lochranza kasteel

Lochranza distilleerderij

De whisky liefhebbers onder ons kunnen een bezoekje brengen aan de distilleerderij in Lochranza. Hier worden namelijk de bekende Arran single malt en de Arran Gold gemaakt. Na een rondleiding heb je natuurlijk kans om zelf een glaasje te proeven.

Whisky distilleerderij, Lochranza

Omgeving

Holy Isle

Vlak voor de oostkust ligt het kleine en spirituele Holy Isle wat via een boottocht vanaf het dorp Lamlash te bereiken is. Dit eilandje wordt beheerd door boeddhistische monniken en staat volledig in het teken van spiritualiteit. In het noorden van het eiland is het Centre for World Peace and Health een plek waar cursussen en retraites gegeven worden. In het zuiden is- een voor bezoekers gesloten- retraite waar monniken aan deelnemen. Op de rest van het eiland draait het ook om spiritualiteit, rust en respect voor de natuur. Zo zijn er gedeeltes speciaal ingericht voor dieren en vogels, is er een natuurbehoud programma, een heilige bron, een grot waar een monnik in de zesde eeuw verbleef en een ruïne van een klooster uit de dertiende eeuw. Bezoek dit eiland voor een dag of boek vooraf een van de cursussen of workshops.

Holy Isle
Ballon!