Isle of Islay, Schotland

Isle of Islay Het Schotse eiland Islay staat vooral bekend om haar wereldberoemde whisky en grote aanbod aan distilleerderijen, maar biedt nog veel meer. Ontdek de enorme verscheidenheid aan dieren, proef de zeevruchten en kijk je ogen uit bij de kustlandschappen. Voor de liefhebbers van geschiedenis zijn er verschillende indrukwekkende musea. Wanneer je het eiland van top tot teen hebt verkend, pak je simpelweg de boot naar buureiland Jura.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Port Ellen

Port Ellen is de belangrijkste haven van Islay. Wanneer je hier per boot aankomt, kun je niet om de Carraig Fhada-vuurtoren heen. Deze toren staat aan de westelijke kant van de baai en is gebouwd in 1832. Port Ellen zelf is een charmant dorp bestaande uit mooie witgekalkte terrassen. Plof met een drankje neer in een stoel en kijk uit op het goudkleurige zand van de baai. In Port Ellen staan drie whisky distilleerderijen die allemaal toegankelijk zijn voor publiek. Sla een glaasje whisky hier niet over. Whisky van dit eiland wordt gezien als de meest smaakvolle whisky ter wereld.

Port Ellen

RSPB Loch Gruinart-reservaat

Liefhebbers van vogels opgelet, want dit wil je niet missen. In het Loch Gruinart-reservaat geniet je van verschillende soorten bijzondere vogels. Verken de paden en loop vooral binnen bij het bezoekerscentrum. Geniet in dit reservaat van onder andere de watersnip, kievit, tureluur en wulp. In het najaar geniet je van duizenden brand- en witkopganzen uit Groenland. Van april tot oktober zijn er wekelijks wandelingen met een gids. Je kunt ook zelf de Woodland- of Mosorland-paden bewandelen. In de zomer zie je kievitskuikens in de velden. Houd ook de kust in de gaten. Hier verschijnen otters en zeehonden. Honden mogen mee op de paden van Woodland en Moorland, maar let extra goed op. In de schuilplaats zijn ze niet toegestaan. Voor actuele openingstijden, wandelingen en toegangsprijzen kijk je op de website. Ook is op deze website een goed overzicht vinden van welke diersoorten je in welke periode kunt aanschouwen.

RSPB Loch Gruinart-reservaat

Bowmore

Bowmore is de belangrijkste stad van het eiland en ligt aan de oevers van Loch Indaal. Vanaf Port Ellen pak je de bus en binnen een half uur sta je in Bowmore. De stad is beroemd vanwege de hier in 1779 opgerichte distilleerderij. Het is de oudste distilleerderij van het eiland. Ga hier heen voor een rondleiding, maar sla het bezoekerscentrum zeker niet over. Ook heeft deze stad een ronde kerk. Het verhaal gaat dat deze zo ontworpen is om boze geesten geen kans te geven zich in hoeken te verbergen. Wanneer je zin hebt om even lekker rond te struinen, loop je vanaf de kerk richting de haven. Aan de hoofdstraat vind je vele winkels en restaurants. Ook is er een postkantoor, supermarkt en bank aanwezig

De oudste distilleerderij van het eiland

Museum van Islay

Vanaf Bowmore is het zo’n half uurtje met het openbaar vervoer naar het Museum van Islay. Met de auto is het een kleine twintig minuten. Dit museum ligt in Port Charlotte en vertelt jou alles over het eiland. Hier liggen duizenden foto’s en ongeveer 3.000 objecten. Ook is er een winkel aanwezig waar je boeken, kaarten, souvenirs en speelgoed kunt kopen. Extra bijzonder is de Gordon Booth bibliotheek. Op aanvraag kun je hier rondneuzen in een collectie van boeken, papier en opnames vol met informatie over het eiland. Voor openingstijden en toegangsprijzen kijk je op de website.

Bezoek het museum van Islay

Ruïnes van Finlaggan

Vanaf Bowmore is het een kwartier rijden naar de ruïnes van Finlaggan. Vanaf Bowmore rijden bussen naar Port Askaig. Deze stoppen bij een kruispunt, waarna je binnen vijftien minuten door een groene vallei naar het meer loopt. Een loopbrug leid je naar het grootste eiland in het meer waar vroeger een kasteel heeft gestsaan. Deze plek was de uitvalsbasis van de Heren van het eiland. Hier staan borden die een goede beschrijving geven van de overblijfselen. Begin in het bezoekerscentrum. Daar wordt informatie gegeven over de geschiedenis en archeologie van deze plek.

Ruïnes van Finlaggan

Omgeving

Jura

Vanaf Port Askaig gaan er op regelmatige basis elke dag veerboten naar Port Feolin op Jura. De tocht duurt slechts vijf minuten. Bekijk de Corryvreckan Whirlpool, de derde grootste van Europa, of beklim The Paps of Jura. De bus is hier je grootste vriend, want deze brengt je overal naartoe op het eiland. Spot op dit eiland herten, otters, zeehonden, dwergvinvissen en zeldzame zeearenden. Zelf zin om een hengel uit te gooien? Dat kan in de lochs en rivieren. Misschien sla je wel een wilde vis aan de haak.

The Paps of Jura

Vervoer

Vanuit Kennacraig vertrekt er dagelijks een veerboot naar het eiland. Eenmaal per week vertrekt er een veerboot vanuit Oban. Op het eiland zelf rijden op regelmatige basis bussen.

Ballon!