Isle of Lewis and Harris, Schotland

Isle of Lewis and Harris De eilanden van Schotland zijn een van de best bewaarde geheimen van Groot-Brittannië. Het lijkt alsof je in een totaal andere wereld stapt tijdens je bezoek aan Lewis and Harris, gelegen voor de noordwestkust van Schotland. Laat je verrassen door hagelwitte stranden, adembenemende ruige landschappen en een unieke cultuur. Lewis and Harris vormen een eiland in de Buiten-Hebriden archipel. Lewis is het noordelijke deel, Harris het zuidelijke deel. Het noorden van Lewis is vlak, bijna desolaat en in het westen vind je de meest interessante historische hoogtepunten in een afwisselend landschap. Harris is bergachtig met de mooiste verlaten zandstranden en wordt ook wel de parel van de Buiten-Hebriden genoemd. Belangrijk om te weten: winkels, benzinestations, cafés en bezienswaardigheden zijn op zondag gesloten.

Lewis

Stornoway

De hoofdstad van Lewis and Harris is Stornoway, een gezellige stad aan de oostkust vol leuke winkels, restaurants en cafés. Houd je van cultuur? Dan ben je op de juiste plek, want Stornoway staat bekend om de kunst, muziek, literatuur en laat je kennis maken met de tradities van het eiland. Bezoek bijvoorbeeld het kunstcentrum van An Lanntair.

Stornoway haven

Eilean Museum & Lews Castle

Twee andere leuke bezienswaardigheden rond Stornoway zijn dit kasteel en museum. Wandel rond het kasteel en dompel je onder in kunst, foto’s en video’s over de cultuur van de Buiten-Hebriden en het leven van de eilandbewoners. Beroemd zijn de zes ‘Lewis’-schaakstukken, gevonden in 1831 en gemaakt van ivoor. Er wordt gezegd dat de schaakstenen uit Noorwegen komen.

Kasteel Lews

The Blackhouse, Arnol

In de plaats Arnol, op een half uur rijden ten noordwesten van Stornoway, ervaar je hoe het was om in een ‘Blackhouse’ te wonen. Een ‘Blackhouse’, gebouwd van turf, werd zowel door mensen als koeien bewoond. Iedereen woonde dus onder n dak. Het huis is gebouwd in 1885 en bewoond gebleven tot 1964. Het is alsof je door een levend museum loopt. Nog altijd wordt iedere ochtend het vuur aangemaakt, zodat je die typische geur van turf ruikt. Neem ook een kijkje in een wit huis, deze huizen vervingen de ‘Blackhouses’ in de loop der tijd.

Blackhouse, Arnol

Calanais Standing Stones

Als je vanaf Arnol een half uurtje de kustweg naar beneden volgt, kom je bij de steencirkel van Calanais. Dit is de grootste steencirkel van de Hebriden en na Stonehenge de grootste en wellicht ook wel de meest indrukwekkende van Groot-Brittannië. Het is nog altijd een mysterie voor archeologen wat de bedoeling was van deze Standing Stones. Vanaf de steencirkel heb je een prachtig uitzicht over de bergen en Loch Roag. In het bezoekerscentrum word je op een interactieve manier rondgeleid. Kijk voor de openingstijden even op de website.

Steencirkel van Calanais

Harris

Rhenigidale

De aantrekkelijke kleine nederzetting Rhenigidale is zeker de moeite waard om te bezoeken. Vanuit Stornoway rijd je er in ongeveer vijftig minuten naartoe. Het ligt aan de oostkust van Harris, bij Loch Seaforth. Vroeger kon je hier alleen te voet of per boot komen, maar sinds 1989 is er ook een weg naartoe. Tijdens je bezoek aan Rhenigidale denk je wellicht dat je in de Alpen bent. Het mooiste is de afdaling naar de nederzetting. De omgeving is ruig en het uitzicht adembenemend. Er is een interessante mythe over de eerste inwoners. Zij zaten namelijk achter de zeilboten aan en verdronken de zeilers als ze een bepaalde vraag niet konden beantwoorden. Bekijk de pittoreske witte huisjes, wandel naar de kleine haven of geniet van de stilte en de prachtige natuur.

Loch Seaforth

Isle of Harris Distillery

Op een klein uurtje rijden van Stornoway kun je je onderdompelen in de wereld van gin en whisky. Er zijn niet veel eilanden ter wereld met een eigen gin en whisky, maar op Lewis and Harris leer je tijdens een rondleiding en proeverij van de vakmannen hoe de ‘Isle of Harris Gin’ en de ‘Hearach Whisky’ gedistilleerd worden. Voor beide dranken wordt uitgegaan van de geschiedenis en de elementen van de natuur van het eiland, een unieke traditie. De distilleerderij is te bezoeken tussen maart en oktober. Op zondag gesloten. Bel vooraf als je deel wilt nemen aan de rondleiding, +44 (0)1859 502212.

Leer hoe de Hearach Whisky wordt gedistilleerd

Harris Tweed

Neem vlakbij ook een kijkje in de haven van Tarbert en bij Harris Tweed - The Isle of Harris Shop. Naast de bekende jassen worden er allerlei andere producten van wol verkocht, zoals tassen, sjaals, sokken en petten. Daarnaast kun je meer te weten komen over de geschiedenis en tradities van de familie Campbell, eigenaren van de Harris Tweed.

Harris Tweed

Luskentyre Beach

Er zijn veel prachtige zandstranden op het eiland, maar je bezoek is niet compleet als je niet op het strand van Luskentyre bent geweest. Maak een wandeling en geniet van het mooiste witte zandstrand, azuurblauwe water en uitzicht. Vergeet niet om foto’s te maken, dit plekje wil je vastleggen. Het strand ligt op circa twintig minuten van de Distillery en Harris Tweed.

Luskentyre

Omgeving

St. Kilda

Ga op een boottocht naar St. Kilda, een vulkanische eilandengroep. St. Kilda staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hier zijn de torenhoge zeekliffen een zeer belangrijke broedplaats voor een miljoen zeevogels. In 1930 moesten de inwoners vanwege armoede en honger de eilanden verlaten. Bezoek een verlaten dorp om een beeld te krijgen van vroeger. Als je van plan bent om St. Kilda te bezoeken, neem dan even de website door voor praktische informatie: www.nts.org.uk/visit/places/st-kilda.

St. Kilda

Vervoer

Auto

Je bereikt Lewis and Harris met de veerboot vanaf het havenstadje Ullapool. Een tocht van ruim twee uur. Je komt aan in Stornoway, waarvandaan je het eiland kunt gaan verkennen.

Openbaar vervoer

Mocht je een keer met de bus willen dan kan dat. Van maandag t/m zaterdag rijden er bussen vanuit Stornoway naar diverse hoogtepunten op het eiland.

Ballon!