Isle of North and South Uist, Schotland

South Uist North en South Uist zijn eilanden aan de westkust van Schotland. Samen met onder andere Isle of Lewis and Harris behoren de eilanden tot de Buiten-Hebriden. North Uist is afwisselend met glooiende heuvels en ongerepte stranden (vooral in het noorden en westen). Er leven otters, zeehonden en vele zeldzame vogelsoorten. North Uist is bovendien bezaaid met meren die nationale faam genieten vanwege de forel. South Uist telt in het westen onafgebroken witte zandstranden en een prachtig wandelpad langs de kust; de Hebridean Way. De oostkust wordt gedomineerd door vier grote baaien (ook wel sea lochs genoemd) en is heuvelachtig en afgelegen. De eilanden North en South Uist zijn door middel van bruggen en dammen aan elkaar verbonden en worden vaak in één naam genoemd.

North Uist

Lochmaddy

Met de veerboot kom je aan vanuit Skye in Lochmaddy. Een mooi uitzicht met bergen verwelkomt je. De belangrijke bezienswaardigheid in dit plaatsje is Taigh Chearsabhag, een museum met winkel en café.

North Uist

Sculpture Trail

Verspreid over het eiland staan zeven kunstwerken van lokale kunstenaars. Ieder kunstwerk vertelt een verhaal over de omgeving. Voor de locatie kun je kijken op de website.

Sculpture Trail, North Uist

Barpa Langass

Volg de A867 vanuit Lochmaddy en na enkele minuten arriveer je bij Barpa Langass. Deze vijfduizend jaar oude grafkamer is naar verluid de begraafplaats van een leider uit de prehistorie; enkele duizenden jaren voor Christus. De grafkamer is vervallen; van de buitenkant zie je enkel een grote hoop stenen. Het is moeilijk om naar binnen te gaan, maar met een zaklamp kun je toch een blik door de opening werpen. Rijd weer een stukje over de weg en neem de afslag naar Pobull Fhinn, een vroegere steencirkel waarvan nog een enkel blok staat. Je hebt een prachtig uitzicht over het water.

Barpa Langass, North Uist

Trinity Temple

Deze ruïne vlak bij de plaats Carinish (tien minuutjes rijden van Barpa Langass) is vermoedelijk de oudste universiteit van Schotland. Hier zie je de overblijfselen van een klooster en een soort van collegezaal. Je ziet de ruimtes, muren, poorten en pilaren.

Trinity Temple, North Uist

Otter-safari

Ga op otter-safari, een van de populairste activiteiten in het oosten van het eiland. Het landschap wordt hier gekenmerkt door meren, baaien en kanalen. Het is een paradijs voor de otters, maar je hebt wel wat geduld nodig om ze uiteindelijk te kunnen zien. Bestudeer voordat je gaat de tijden van eb en vloed, want de otters zijn makkelijker te zien zo’n twee tot vier uur voordat het vloed wordt.

Ga op Otter Safari

Traigh Iar Beach

Iets meer dan een kwartier ten noordwesten van Lochmaddy ligt een mooi ongerepte wit strand met prachtige duinen. Leuk om te weten; wanneer het eb is kun je naar het eiland ‘Vallay’ lopen.

Traigh Iar, North Uist

RSPB Balranald Nature Reserve

Rijd vanaf het strand nog eens 25 minuten langs de kust richting zuidwesten en je doorkruist het natuurreservaat. De ruige kust, zandduinen en moerasland vormen het thuis van duizenden vogels. Ga op zoek naar zeearenden en maak een wandeling door de velden met de mooiste wilde bloemen. Begin je bezoek in het Visitor Center.

Balranald Nature Reserve Uist

Sollas Golf Course

Deze golfbaan op Noord-Uist heeft uitzicht over de Atlantische Oceaan. Golfen op de eilanden van de Buiten-Hebriden is een ware belevenis. Hier liggen namelijk de mooiste golfbanen van Groot-Brittanië en er wordt zelfs gezegd dat ze tot de meest spectaculaire ter wereld behoren.

Golfen op de eilanden van de Buiten-Hebriden

Berneray Island

Een bijzonder uitstapje maken in North Uist? Dit prachtige karakteristieke eiland ligt ten noorden van North Uist. Je kunt er komen via de weg. Vroeger was Berneray onderdeel van Harris. Strijk hier neer voor een lunch of diner in de vissershaven en smul van de krab of kreeft (de gerechten zijn seizoensgebonden). Wandel langs het strand, neem een kijkje bij de zeehondenkolonie (Seal Viewing Point) en bezoek de Nurses Cottage voor een inkijkje in de geschiedens van het eiland. Deze bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

Berneray Eiland

South Uist

Loch Druidibeg

Dit natuurreservaat in het noorden van South Uist moet je echt op je lijstje zetten. Vanuit Lochmaddy rijd je er in ongeveer 40 minuten naartoe. Hier vind je een variatie van meren, moerassen en een riviermonding. Het natuurreservaat staat bekend als een van de beste plekken voor het zien van zeldzame dieren in hun natuurlijke omgeving. Ga op zoek naar kwartels, ganzen, de tureluur, de kievit en natuurlijk otters. De wandeling van acht kilometer door het reservaat is ook zeker de moeite waard.

Loch Druidibeg Natuurreservaat

Kildonan Museum

Als je zin en tijd hebt om je te verdiepen in de geschiedenis en cultuur van Uist door middel van kunstwerken, moet je hier naartoe. In het museum vind je meer dan tienduizend kunstwerken die gerelateerd zijn aan de geschiedenis van South Uist. Het is circa een kwartier rijden van Loch Druidibeg naar het museum.

Bezoek het Kildonan museum

Cladh Hallan

Rijd weer een kwartier naar het zuiden vanaf het Kildonan Museum en je komt op een zeer bijzondere plek! Dit is namelijk de enige plek in Groot-Brittannië waar ooit mummies gevonden zijn. Ze overleden waarschijnlijk in 1600 en 1300 voor Christus, maar werden pas in 1120 voor Christus begraven. Onderzoekers denken dat de mummies voor religieuze doeleinden gebruikt zijn. In totaal stonden er op deze plek zeven ronde huizen, waarvan er drie opgegraven zijn. De ronde huizen waren gebouwd van steen met een rieten dak. De vloeren liggen net onder de grond.

Cladh Hallan

Vervoer

Veerboot

Vanuit Uig op Skye kun je de veerboot nemen naar Lochmaddy, in het noorden van Uist. De overtocht duurt ongeveer een uur en veertig minuten. Naar het zuiden van Uist kun je varen vanaf Oban en Mallaig op het vasteland. Je komt dan aan in Lochboisdale. Je bent dan wel wat langer onderweg, drie uur vanuit Mallaig en vijf uur vanaf Oban. Tevens is het mogelijk om vanaf Harris naar het noorden van Uist te gaan, dat is een tocht van ongeveer een uur. Misschien is een hopscotch-ticket voordelig. Kijk op www.calmac.co.uk. Hiermee kun je de diverse eilanden van de archipel per veerboot verkennen.

Auto

Je kunt met de auto overal komen op Uist.

Ballon!