Isle of Skye, Schotland

Isle of Skye Het adembenemende Isle of Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden voor de westkust van Schotland. Met zijn steile kliffen, spitse bergtoppen, sprookjesachtige landschappen en overweldigende uitzichten is Skye een waar paradijs voor natuurliefhebbers. De prachtige natuur van Skye is een veelgebruikte filmlocatie: vooral de ruige pieken van The Storr en de imposante bergketen Quiraing zijn favoriet onder filmmakers. Op Skye kom je ogen tekort: ontdek het charmante havenstadje Portree, wandel door de Red Hills, bewonder Kasteel Dunvegan en struin over Coral Beach.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Trotternish (noordenoosten)

Trotternish Peninsula Loop

Het noordoostelijke schiereiland van Isle of Skye is een populaire plek voor dagtochten. Over het schiereiland loopt een prachtige, tachtig kilometer lange autoroute van en naar het stadje Portree en langs een aantal adembenemende plekken. De eerste bezienswaardigheden die hieronder staan liggen allemaal op Trotternish: Storr, Kilt Rock, Mealt Falls en Quiraing.

Trotternish Peninsula Loop op Isle of Skye Schotland

Portree

De grootste plaats op het eiland is Portree. Het charmante havenstadje met circa vierduizend inwoners ligt aan de oostkant van het eiland. Je vindt er een aantal sfeervolle pubs, heerlijke visrestaurants en schattige winkeltjes. Rijd het dorp door naar Staffin Road: vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de gekleurde huisjes aan het water. Vanaf Portree vertrekken meerdere bussen die de dorpen op het eiland met elkaar verbinden. Tevens vertrekt hier de bus richting het vasteland.

Portree, Isle of Skye

The Storr

In een kwartier rijd je van Portree naar de indrukwekkende spitse pieken van The Storr, een rotsachtige heuvel gevormd door oude aardverschuivingen. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Skye is de piek The Old Man of Storr. Stop vlak voordat je The Storr bereikt, even bij het meer Loch Leathan: vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de pieken. Vanaf de parkeerplaats The Storr kun je een mooie wandeling maken van 4,5 kilometer. De wandeling duurt circa twee uur en is van gemiddelde moeilijkheidsgraad: het pad is duidelijk aangegeven en is vooral op het einde redelijk stijl. Als je de kans hebt, begin dan vroeg op de dag aan de tocht: het kan er in de zomermaanden namelijk erg druk zijn.

The Storr bezienswaardigheid Isle of Skye

Kilt Rock en Mealt Falls

Op een kwartier rijden van The Storr vind je een prachtig uitzichtpunt over de klif Kilt Rock en de zestig meter hoge Mealt-waterval. Kilt Rock en de Baai van Bearreraig – vlak bij The Storr – zijn twee belangrijke archeologische vindplaatsen op het eiland: nog altijd worden er resten van dinosauriërs en gefossiliseerde voetsporen gevonden. De fossielen zijn te zien in het kleine museum Staffin Dinosaur in het nabijgelegen plaatsje Staffin.

Kilt Rock en Mealt Fall op Isle of Skye

Quiraing

De prachtige bergketen Quiraing is een waar walhalla voor natuurfotografen en wandelaars. Het is tevens een van de bekendste bezienswaardigheden van Island of Skye. En terecht: met zijn steile kliffen en geweldige uitzichten is dit een van de mooiste plekken op het eiland. Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied. Een van de bekendste routes is een zeven kilometer lange wandeling langs de kliffen met adembenemende uitkijkpunten. De wandeling start en eindigt bij de parkeerplaats Quiraing, duurt circa twee uur en wordt bestempeld als moeilijk. Bij mistig of regenachtig weer wordt deze wandeling afgeraden. Een miniatuurversie van het prachtige Quiraing-landschap vind je bij Fairy Glen, op circa een half uur rijden. Je kunt hier een korte en makkelijke wandeling van twee kilometer maken door het sprookjesachtige gebied.

Westen

Quiraing bezienswaardigheid Isle of Skye

Dunvegan Castle & Gardens

Sinds de dertiende eeuw is Kasteel Dunvegan de hoofdzetel van Clan MacLeod. Vroeger was MacLeod een van de machtigste clans op het eiland, samen met Clan MacDonald. Nog steeds bewoont een deel van de familie het kasteel. Van april tot oktober zijn het kasteel en de prachtige slottuinen opengesteld voor publiek. In het aangrenzende Dunvegan-meer spot je met een beetje geluk een stel zeehonden of zeeotters. Combineer je bezoek aan het kasteel met een wandeling langs Koraalstrand (Coral Beach). Vanaf het plaatsje Claigan – op slechts tien minuten rijden van het kasteel – loop je in een klein halfuur via een gemakkelijke route naar het strand. Dunvegan Castle ligt op een half uurtje rijden ten westen van Portree.

Kasteel Dunvegan

Neist Point Lighthouse

Als je nog een half uur verder naar het westen rijdt vanaf Dunvegan Castle, bereik je het uiterste westelijke puntje van Isle of Skye. Het rotsachtige schiereilandje Neist Point is een van de meest ruige plekken op Skye. Wandel in circa vijfenveertig minuten via een prachtige route naar de vuurtoren. Bij mistig of regenachtig weer wordt deze wandeling echter afgeraden, aangezien het pad langs steile kliffen loopt. Als je geluk hebt kun je in de zomermaanden walvissen voorbij zien zwemmen.

Zuiden

Neist Point vuurtoren

Cuillin Hills

In het zuiden van Isle of Skye ligt een moeilijker te bereiken en minder frequent bezocht gebied: de Cuilin Hills. De lagere bergen vormen samen de Red Cuillin – ook wel Red Hills genoemd – en de hoogste toppen behoren tot de Black Cuillin. De hoogste berg is de 992 meter hoge Sgurr Alasdair. De Red Hills zijn een favoriete plek onder sportieve en getrainde wandelaars. Op de website isleofskye.com vind je uitgebreide informatie over de wandelmogelijkheden. Een mooie tocht door het gebied is een zes kilometer lange wandeling die circa drie uur duurt en begint en eindigt bij Loch Coruisk. Je bereikt het gebied per boot vanaf het plaatsje Elgol, op een uur rijden ten zuiden van Portree. Daarnaast kun je ook een prachtige zeekajaktocht maken van Elgol naar Loch Coruisk.

Bergkam Cuillin

Fairy Pools

Aan de voet van de bergkam Cuillin bezoek je een bekende bezienswaardigheid van Skye: de Fairy Pools. Idyllische beekjes en watervalletjes, glinsterend blauw water en een prachtig uitzicht over de omliggende bergen: wie deze plek bezoekt, bevindt zich in een waar sprookjesland. Maak een wandeling van 2,5 kilometer langs de poelen en watervallen. Trek goede wandelschoenen aan, want het kan glad zijn op de route. De wandeling is van gemiddelde moeilijkheidsgraad en start vanaf de parkeerplaats.

Fairy Pools Isle of Skye bezienswaardigheden

Whiskydistilleerderij Talisker

Wie aan Schotland denkt, denkt al gauw aan whisky. In het plaatsje Carbost (een half uur van Portree) bezoek je de oudste nog werkzame distilleerderij van het eiland, waar de Schotse single malt island whisky wordt gestookt. In de Talisker-distilleerderij vinden regelmatig rondleidingen plaats en je kunt er uiteraard heerlijke whisky proeven. Op slechts vijftien minuten rijden ligt de Taliskerbaai: de vaak vurige zonsondergangen zijn hier werkelijk prachtig. Ook de baai zelf is absoluut een bezoekje waard.

Bezienswaardigheden Isle of Sky Talisker

Omgeving

Raasay

Ten oosten van Isle of Skye ligt nog een ander mooi eiland. Vanaf het plaatsje Sconser ben je binnen een half uur met de veerboot op het eiland Raasay. De pont komt aan in Inverarish: de grootste plaats op het eiland. Het prachtige, kalme Raasay is de ideale plek voor een dagtripje. Wandel door het idyllische landschap, kajak op zee, bezoek de ruïnes van Brochel Castle en geniet van de ontspannen sfeer die het eiland ademt.

Raasay

Eilean Donan

Op een kwartiertje rijden van de Skye Brug – de brug die het Isle of Skye verbindt met het vasteland – bezoek je een prachtig dertiende-eeuws kasteel, gelegen op een klein getijdeneiland. Een stenen loopbrug verbindt het kasteel met het vasteland. Het is absoluut de moeite waard om hier even te stoppen op weg naar Skye: het kasteel ligt namelijk aan de A87, de weg die tevens over de brug naar het eiland loopt.

Skye brug

Bergpas Bealach na Ba

Op circa een uur rijden van de Skye Brug, op het schiereiland Applecross, vind je een van de meest indrukwekkende en tevens een van de meest uitdagende bergpassen van Schotland. De route over de pas Bealach na Ba wordt gezien als een van de mooiste delen van de bekende Noordkust 500 route – ook wel NC500 genoemd. Een 830 kilometer lange, schilderachtige route langs de noordkust van Schotland, met als begin- en eindpunt Kasteel Inverness. De eenbaansweg over Bealach na Ba slingert via scherpe haarspeldbochten naar boven: de weg is niet bedoeld voor onervaren rijders. Wie de rit maakt, kan op een heldere dag genieten van adembenemende uitzichten: vanaf bepaalde punten kun je Skye zien liggen.

Bergpas Bealach na Ba

Vervoer

Skye Brug

De Skye Brug, waar de tweebaansweg A87 overheen loopt, verbindt het eiland met het vasteland. De brug heeft tevens een voetpad en een fietspad. De brug is tegenwoordig tolvrij.

Per veerboot

Het eiland is tevens per veerboot te bereiken. Neem de pont van Mallaig op het vasteland naar Armadale of kies voor de Skye Ferry. De pont vertrekt vanaf Glenelg en komt aan in Kylerhea op Skye.

Met de auto

Het eiland is goed begaanbaar met de auto. Aan de oostkust van het eiland loopt de tweebaansweg A87. De meeste andere wegen zijn eenbaanswegen met stophavens. Op het eiland rijdt men – net als in de rest van Schotland – aan de linkerkant van de weg.

Met de bus of trein

Isle of Skye heeft een prima busnetwerk. De dorpen op het eiland worden met elkaar verbonden door verschillende busverbindingen. De bussen die het eiland met het vasteland en de dorpen onderling verbinden hebben als begin- en eindpunt meestal Portree. Wil je met de trein verder reizen, dan zul je eerst met de bus het eiland moeten verlaten. Vanuit Kyle en Lochalsh op het vasteland vertrekt een trein naar Inverness. Volgens velen is dit een prachtige route om af te leggen.

Geschiedenis

Al sinds het stenen tijdperk wordt Skye bewoond. Ieren, Noorse Vikingen, Schotse clans: door de eeuwen heen vestigden verschillende volkeren zich op het eiland die hun eigen gewoontes, religies, talen en bouwstijlen meebrachten. Deze rijke geschiedenis zie je nog steeds terug: op verschillende plekken vind je ruïnes van oude dorpjes, forten, kastelen en kerken. Op een enkele plek kun je zelfs nog resten terugvinden van oude brochs: ronde, stenen torens uit het ijzertijdperk waarvan de functie nog altijd onbekend is. Ook in de plaatsnamen zie je een mix van talen terug, zo is het plaatsje Kyleakin vernoemd naar de Noorse koning Haakon IV die regeerde in de tijd van de Vikingen. Tot op heden is het ook niet geheel duidelijk wat Isle of Skye precies betekent en in welke taal – Engels, Noors of Schots-Gaelisch – het zijn oorsprong vindt. Een van de mogelijke betekenissen is 'gevleugeld eiland', afgeleid van het Gaelische 'eilean sgiath'.

Sinds de dertiende eeuw hoort het eiland bij Schotland. In deze tijd kwamen Schotse clans aan de macht op Skye: de machtigste waren de MacLeods en de MacDonalds, die beiden imposante kastelen bouwden. Nog steeds wordt Kasteel Dunvegan van Clan MacLeod bewoond door leden van de familie. Vanaf halverwege de zestiende eeuw leefden de clans in vrede op het eiland, op bevel van de Schotse koning James VI.

Tijdens de achttiende en negentiende eeuw nam de armoede onder de bevolking, die grotendeels bestond uit boeren, extreem toe. Grote hongersnoden en ontvolkingsbewegingen zorgden ervoor dat de populatie van het eiland flink afnam. Rond de zeventiende en begin achttiende eeuw woonden er circa vijftigduizend mensen op het eiland: tegenwoordig zijn dat er nog maar tienduizend, waarvan een derde nog Schots-Gaelisch spreekt.

Ballon!