Loch Lomond, Schotland

Loch Lomond In het hart van Trossachs Nationaal Park ligt het 71 vierkante kilometer grote Loch Lomond. Dit ontzettend grote meer is uitermate geschikt voor rondvaarten, watersporten en vissen. De ligging in het Nationaal Park is fenomenaal: een indrukwekkend berglandschap vormt het achtergronddecor van het meer.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Trossachs Nationaal Park

Loch Lomond ligt in het hart van Loch Lomond & The Trossachs National Park. Het park is bijna 1.900 vierkante kilometer groot. De grote diversiteit in flora en fauna maakt het een walhalla voor natuurliefhebbers. Het park wordt doorkruist door wandelpaden, in verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Maar ook fietspaden zijn er volop te vinden. De kleine dorpjes laten je kennismaken met de lokale bevolking en cultuur.

Trossachs Nationaal Park

West Highland Way

Schotlands eerste lange-afstandspad werd in 1980 geopend en geldt tegenwoordig als een van de bekendste wandelroutes door de Schotse Hooglanden. In totaal is deze route meer dan honderdvijftig kilometer lang, maar je hoeft de West Highland Way natuurlijk niet volledig te lopen om te genieten van de pracht die het pad te bieden heeft. Een gedeelte voert langs de oostoever van Loch Lomond.

West Highland Way

Watersport

Het enorme oppervlakte van Loch Lomond maakt het uitermate geschikt om watersporten op te beoefenen. Kies je voor een kajak, kano, jetski of boot? Of ga je liever windsurfen of wakeboarden? Rondom het meer zijn verschillende verhuurders voor alle benodigdheden te vinden.

Loch Lomond

Vissen

Niet alleen watersporters, maar ook vissers kunnen hun hart ophalen bij Loch Lomond. Het water wordt bewoond door een grote diversiteit aan vissen. Voordat je je hengel uit mag gooien, moet je wel zorgen voor de juiste vergunningen. Gelukkig zijn er in de buurt van het meer verschillende winkels waar deze te verkrijgen zijn. Lees de regels goed door, kies een mooie plek uit en het genieten kan beginnen. Misschien sla je het broertje van het Monster van Loch Ness wel aan de haak.

Vissersbootjes op Loch Lomond

Rondvaarten

Wat is nou een betere manier om van het meer te genieten dan met een ontspannen boottochtje? Vanuit Balloch kun je een korte cruise boeken, waarmee je een gedeelte van het zuiden van het meer zult ontdekken. Ook tochten van meerdere uren zijn mogelijk. Of maak de ervaring extra bijzonder en romantisch door voor een tocht tijdens zonsondergang te gaan. Ook het noorden van het meer is per boot te bezoeken. Vanaf de westelijke oever vertrekken verschillende cruises. Als je een cruise te rustig vindt, is het ook mogelijk om met een speedboot het meer te verkennen.

Laat je rondvaren over Loch Lomond

Waterbus

Behalve cruises varen er ook diverse waterbussen over Loch Lomond. De waterbus vertrekt vanaf verschillende pieren en volgt uiteenlopende routes. Kijk van tevoren goed waar je heen wilt, stap op de waterbus en geniet van de reis.

Er varen ook waterbussen over Loch Lomond

Loch Lomond Shores

Aan de zuidelijke oever van het meer ligt het grote winkelcentrum Loch Lomond Shores. Bezoek het centrum voor lokale specialiteiten, maar ook voor grote internationale merken. En je kunt hier meer dan alleen winkelen: boek hier je boottocht of huur een fiets. Voor haaien en otters bezoek je het SEA LIFE Aquarium, voor roofvogels het Bird of Prey Centre. Tijdens de indrukwekkende shows vliegen de vogels laag over je hoofd.

SEA LIFE, Loch Lomond Shores

Balloch Kasteel

Op de zuidoostkust van Loch Lomond ligt dit kasteel op een schitterend landgoed. Het landgoed bestaat uit bossen, speeltuinen, parken, idyllische tuinen, weides en kustlijn. Sinds de bouw van het kasteel in 1800 is er weinig aan het ontwerp veranderd. Tijdens een bezoek aan het feeëndal krijg je het gevoel alsof je zo in een sprookje bent gestapt. Ontdek alle verborgen plekjes tijdens een wandel- of fietstocht over het landgoed.

Balloch Kasteel, Loch Lomond

Bergbeklimmen

Rondom Loch Lomond ligt een schitterend berggebied. Voor de ervaren wandelaars en bergbeklimmers is het dan ook zeker een aanrader om een van de bergen te trotseren en te genieten van het adembenemende uitzicht vanaf de top. Ben Lomond wordt gezien als een van de iets eenvoudigere wandelingen. Maar ook vanaf een iets lager punt op de berg heb je al een fenomenaal uitzicht. Er zijn wandelroutes te vinden voor alle verschillende moeilijkheidsgraden en ook de lengte van de wandelingen verschilt. Kies een pad dat bij je past en kijk onderweg je ogen uit.

Ben Lomond

Feeënwandelpad

Als sinds het begin der tijden wonen er volgens de mythes Schotse feeën langs de oevers van Loch Lomond. In het schitterende dorpje Luss kun je beginnen aan je magische zoektocht naar deze mythische wezentjes. Bij Loch Lomond Adventures, gelegen op de parkeerplaats in Luss, kun je een kaart krijgen. Onderweg moet je puzzels oplossen, ontdek je de pittoreske feeënhuisjes en de leukste feeën. Maar pas op voor de gemene trollen! Doe een paar vleugels op je rug, trek je wandelschoenen of regenlaarzen aan en ga op ontdekkingstocht. De perfecte manier om met kinderen de idyllische omgeving rondom Luss en Loch Lomond te ontdekken. Let wel op dat het met een kinderwagen niet handig is, aangezien de ondergrond modderig en ongelijk kan zijn.

Luss
Ballon!