Perth, Schotland

Perth Bij de naam Perth denk je misschien eerder aan Australië dan aan Schotland, maar ook het Schotse Perth is zeker het bezoeken waard. Gelegen aan de oevers van de rivier de Tay bevindt zich deze zeer diverse stad. Dankzij een lange geschiedenis heeft de stad cultureel gezien veel interessants te bieden. Een paleis en meerdere kastelen en kathedralen zijn hier te bezichtigen. En vergeet de interessante musea en schitterende tuinen niet. De stad en omgeving lenen zich perfect voor prachtige wandelingen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Perth

De kathedraal van Perth is opgedragen aan Sint Ninian. Het imposante gebouw is prachtig om te zien en zeker een bezoekje waard. Het ligt in het centrum van Perth, op een paar minuten lopen van andere bezienswaardigheden. Een bezoek aan deze kerk kan dus ook niet ontbreken als je in Perth bent.

Kathedraal van Perth

Scone Paleis

Treed in de voetstappen van talloze koningen tijdens je bezoek aan dit grote, imposante paleis. Een unieke collectie ivoor, porselein en Franse meubels staan je te wachten. Neem de tijd om alle vertrekken van het paleis op je eigen tempo te bekijken. En vergeet ook niet om tijd uit te trekken voor een wandeling over het uitgestrekte terrein. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven. Op het terrein kunnen ze lekker rondrennen tussen het groen en spelen in de avonturenspeeltuin. Ook zijn er regelmatig evenementen waarbij de geschiedenis tot leven komt. In de winter is het paleis niet open, hoewel er op vrijdag, zaterdag en zondag dan wel vrije toegang is tot het terrein en de speeltuinen.

Scone Paleis

Paardenracebaan

Ten noorden van het Scone paleis ligt de bekende racebaan van Perth. Liefhebbers van paardensport moeten hier zeker een bezoek aan brengen. Gelegen in een prachtige omgeving kun je getuige zijn van races van hoge kwaliteit. Daarnaast worden er op het terrein ook regelmatig andere evenementen georganiseerd.

De paardenracebaan van Perth

Perth museum en kunstgalerie

Maak een reis door de geschiedenis van Perth in dit leerzame museum. Leer alles over het ontstaan van de stad, maar ook over de natuur en wilde dieren die hier wonen. Ook bezichtig je hier diverse kunstwerken en kijk je je ogen uit tijdens de wisselende tentoonstellingen die ze te bieden hebben. De toegang tot het museum is gratis, maar let wel op dat het op zondag en maandag gesloten is.

Perth museum en kunstgalerie: Credit Visit Scotland - Kenny Lam

Black Watch Museum

‘The Black Watch’ is een van de eliteonderdelen van het Britse leger. Ze bestaan sinds 1739 en hebben sindsdien een rol gespeeld tijdens veel grote historische gebeurtenissen. Van het waken over de Schotse Hooglanden tot deelname aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog, deze divisie heeft het allemaal meegemaakt. In het Black Watch museum komt deze lange, indrukwekkende geschiedenis tot leven. Zodra je aankomt bij het schitterende kasteel in het centrum van Perth, weet je dat dit een onvergetelijke ervaring gaat worden.

Breng een bezoek aan het Black Watch Museum

Kinnoull Hill Woodland Park

Je hoeft vanuit het centrum van Perth alleen maar de rivier over te steken en je arriveert in een oase van rust. Vanaf de Kinnoull heuvel in het park heb je een adembenemend uitzicht over de gehele omgeving. Je kunt hier heerlijk wandelen en het park heeft genoeg fijne plekjes om te picknicken. Er zijn vier officiële wandelroutes te volgen, die variëren van een eenvoudige wandeling waar je ongeveer een half uur over zult doen, tot lastigere routes over de hellingen van de heuvel waar je wel zo’n drieënhalf uur mee bezig bent. Welke route je ook kiest, je bent verzekerd van een prachtige wandeling.

Kinnoull Hill

Branklyn tuinen

Naast het Kinnoull Hill Woodland Park liggen deze prachtige tuinen. De tuinen zijn geopend van 1 april tot en met 31 oktober en er is altijd wel iets speciaals te ontdekken. In de zomer zijn de magnolia’s en de paarse Japanse esdoorn schitterend. In de herfst zul je je verbazen over de geur die de katsuraboom verspreidt. Je kunt hier de meest bijzondere en zeldzame planten bewonderen. Laat je betoveren door alle kleuren en geuren van de indrukwekkende collectie tijdens een wandeling door deze schitterende bezienswaardigheid.

Branklyn tuinen

Quarrymill Woodland Park

Ten zuiden van het Scone paleis vind je dit schitterende stukje natuur. In het bospark zijn vier verschillende wandelroutes te kiezen, waarvan er twee geschikt zijn voor rolstoelen. Drie van de vier wandelingen zijn rond de 1 kilometer lang en zullen ongeveer een half uur in beslag nemen. De vierde duurt ongeveer een kwartier, maar gaat wel over iets ruwer terrein. Sta stil op de uitkijkpunten om van de adembenemende omgeving te genieten en kies een rustig plekje uit voor een heerlijke picknick. In het midden van het park vind je de oude steenhoeve, waar vroeger veel zandsteen gemijnd is voor de bouw van huizen in de omgeving. Een mooi stukje geschiedenis, omgeven door prachtige natuur.

Sint Johnkerk

In het centrum van Perth staat deze prachtige kerk. De unieke torenspits trekt meteen de aandacht en is een van de herkenningspunten van de stad. Het interieur van de kerk is schitterend. Sta even stil bij de verschillende ramen, die een deel van de geschiedenis van de stad en de kerk vertellen. De vijftiende-eeuwse kroonluchter is hoogstwaarschijnlijk in Holland gemaakt. Neem de tijd om de vele details van de kerk op je in te laten werken.

Sint Johnkerk

Vervoer

In het centrum van Perth kun je je prima wandelend verplaatsen. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand vanaf het centrum. Maar ook zijn er vaak genoeg parkeerplaatsen in de buurt, dus als je liever met de auto gaat is dat ook zeker mogelijk.

Ballon!