Brecon Beacons Nationaal Park, Wales

Brecon Beacons Nationaal Park Heidevelden, verborgen watervallen, weiden met schapen en kloven vol varens sieren het landschap van Brecon Beacons National Park. Dit natuurpark in het zuiden van Wales bestaat uit vier bergketens. Vooral Central Beacons is een walhalla voor wandelaars. In dit dromerige landschap vind je ook pittoreske huisjes, kastelen, forten en menhirs. Er is zo weinig lichtvervuiling dat Brecon Beacons tot eerste Dark Sky Reserve van het Verenigd Koninkrijk is uitgeroepen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Brecon

Aan de oevers van de rivier de Usk ligt het historische marktstadje Brecon: het toeristische centrum van Brecon Beacons National Park. Maar ook in het stadje zelf is genoeg te zien. Bezoek de middeleeuwse Saint Mary’s Church, de oorspronkelijke stadsmuren Brecon Town Walls en het Regimental Museum of The Royal Welsh. Het Brecknock Museum geeft je een kijkje in de geschiedenis en het leven in dit gebied, de Brecknockshire. Behalve het museum is er ook een kunstgalerie ondergebracht. Iets buiten Brecon ligt Libanus, waar het Brecon Beacons Visitor Centre staat.

Brecon

Wandelen in Central Beacons

Wales is een walhalla voor wandelaars en dan vooral Central Beacons. In Libanus kun je in het officiële bezoekerscentrum terecht voor de mooiste routes. Beklim bijvoorbeeld Pen y Fan, dat met z’n 886 meter hoogte de hoogste bergtop is van Zuid-Wales. Vier routes brengen je naar de top waar je een weids uitzicht wacht. De eenvoudigste route begint bij Storey Arms Outdoor Centre (zes kilometer heen en terug) en is geschikt voor kinderen. The horseshoe ridge walk is wat pittiger. Deze wandelroute (veertien kilometer heen en terug) brengt je ook langs andere toppen, zoals de Corn Du en Cribyn.

Bergop Pen y Fan Brecon Beacons Nationaal Park

Boeken en middeleeuwse ruïnes in de Black Mountains

Het oosten van Brecon Beacons National Park wordt gevormd door de Black Mountains. In het noordelijkste puntje op de grens van Brecon Beacons en Herefordshire ligt boekenstadje Hay-on-Wye. In de 20 boekwinkels vind je tweedehands en specialistische boeken. Ook staat hier het middeleeuwse Hay Castle. Hay-on-Wye ligt bovendien aan twee lange afstandsroutes: de Wye Valley Walk en het Offa’s Dyke Path, een National Trail. In het uiterste oosten van de Black Mountains staat de 900 jaar oude ruïne van Llanthony Abbey dat ooit een van de mooiste middeleeuwse gebouwen van Wales was. Iets verder richting het zuiden ligt de Usk Valley waar Sugerloaf Mountain uitkijkt over het marktstadje Abergavenny.

Hay-on-Wye Brecon Beacons Nationaal Park

Watervallen en grotten in Black Mountain Range

De Black Mountain Range in het westen van Brecon Beacons strekt zich uit tussen het stadje Brecon en Llandovery en richting het zuiden inclusief Waterfall Country. Geniet er van spetterende watervallen rond de dorpjes Pontneddfechan, Penderyn en Ystradfellte. Vanuit Pontneddfechan kun je een watervalroute lopen (19,3 kilometer heen en terug). Trek daarvoor wel zo’n zeven uur uit. Ook de moeite waard zijn de vele grotten in dit gebied. Zoals Dan yr Ogof in het National Showcaves Centre for Wales. Dit zeventien kilometer lange grottenstelsel ligt op zo’n acht kilometer ten noorden van Ystradgynlais.

National Showcaves Centre Brecon Beacons Nationaal Park

Fforest Fawr

Iets verder landinwaarts vind je Fforest Fawr. Voorheen droeg dit gebied de naam Great Forest of Brecknock. Eeuwenlang was dit koninklijk jachtgebied. Tegenwoordig staat het op de Wereldergoedlijst als UNESCO Global Geopark. Het miljoenen jaar oude landschap werd gevormd door ijs en bestaat uit een uitgestrekt gebied vol bossen, heidevelden, meren en rivieren. Er zijn verschillende wandelingen uitgestippeld door het gebied, je kunt korte wandelingen maken van een paar kilometer of maak langere wandelingen die meer uitdaging bieden.

Fforest Fawr Brecon Beacons Nationaal Park

Klimmen en canyoning

Behalve wandelen en fietsen kun je in Brecon Beacons ook rotsklimmen, kayakken en canyoning. In een speciaal pak dobber je in het water, laat je je meevoeren door watervallen en glijd en spring je van rotsen. Er worden speciale rotsklim- en canyoning-tours georganiseerd. Ook voor avontuurlijke activiteiten ben je in het Brecon Beacons Nationaal Park dus aan het juiste adres!

Canyoning Brecon Beacons Nationaal Park

Omgeving

Blaenavon

Het industriële landschap van Blaenavon staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit gebied ten zuidoosten van Brecon Beacons stond in het teken van zware industrie en kolenmijnen. Nog geen honderd jaar geleden was men hier in de greep van het zwarte goud. Daarvan krijg je een goed beeld in het Big Pit National Coal Museum, waar je 90 meter diep af kunt dalen in de mijnschachten. Daarnaast kun je er ook een ritje maken in een oude stoomtrein over de 3,5 kilometer lange Pontypool and Blaenavon Railway.

Blaenavon Brecon Beacons Nationaal Park
Ballon!