Cardiff, Wales

Cardiff, Wales De natuur van Wales heeft weliswaar grote aantrekkingskracht, maar sla de hoofdstad Cardiff ook zeker niet over! Het kasteel van Cardiff, een gigantisch complex dat wordt omringd door een mooi stadspark, is een absolute must-see. Snuif daarna de cultuur op in het nationaal museum, of ga winkelen in de victoriaanse arcades. Een rugbywedstrijd is ook een goede manier om de sfeer te proeven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Cardiff

Dit is de bekendste bezienswaardigheid van Cardiff. Het grote kasteel staat middenin het centrum en is een absolute must-see. De stijl is het beste te omschrijven als 'Victoriaanse en gotische fantasie'. Een gids leidt je langs kamers in het kasteel die allemaal een bijzonder thema hebben, zoals de 'mannenkamer' en de 'Arabische kamer' met marmeren muren. Op het kasteelterrein vind je bovendien een Romeins fort uit de elfde eeuw, ondergrondse tunnels en een klokkentoren. Over de muren kun je wandelen. Ben je uitgekeken in het kasteel van Cardiff? Loop bij het verlaten ervan dan nog even langs de dierenmuur. Deze heeft mooie beeldhouwwerken van dieren zoals een wolf, beer en zeeleeuw.

Kasteel van Cardiff

Bute Park

Met een grootte die vergelijkbaar is met 75 voetbalvelden, kun je dit stadspark tijdens een stedentrip Cardiff niet missen. Bute Park is letterlijk 'het groene hart' van Cardiff. Het mooie park grenst aan het kasteel van Cardiff. Daardoor kun je tijdens een wandeling regelmatig een glimp van het indrukwekkende kasteel opvangen; een fotogeniek plaatje! Bij goed weer zul je zowel locals als toeristen zien wandelen, relaxen en picknicken in het gras.

Bute Park, Cardiff

Nationaal museum

Voor een portie cultuur tijdens je vakantie ben je in dit museum aan het juiste adres. Het nationaal museum combineert de geschiedenis van Wales met kunstwerken en natuurhistorische collecties. Behoorlijk wat variatie dus! Zo bekijk je hier eerst een haai, dinosaurus en een gigantisch skelet van een bultrugwalvis om vervolgens door te lopen naar de schilderijencollectie met werken van onder andere Monet. Een bezoek aan het museum is gratis. Wel kan er voor bepaalde exposities een toeslag gelden.

Nationaal museum, Cardiff

Cardiff Arcades

Ga je in het buitenland graag op zoek naar lokale boetiekjes? Dan kun je je hart ophalen in de Cardiff Arcades. Dit zijn overdekte winkelstraten in Victoriaanse stijl. Je vindt ze grofweg tussen het treinstation en het kasteel van Cardiff. Achter de etalages zitten geen bekende winkelketens maar lokale boetiekjes, speciaalzaken en lunchrooms. Het is erg leuk om hier rond te struinen en zeker niet alleen als het buiten slecht weer is! Drie bekende arcades zijn Morgan Arcade, Castle Arcade en Royal Arcade. Die laatstgenoemde bestaat al sinds 1858 en is daarmee het oudste winkelcentrum van de stad.

Cardiff Arcades, Cardiff

Taff Trail

Wil je iets actiefs ondernemen tijdens je stedentrip in Cardiff? Verken dan (een stukje van) de Taff Trail. De volledige route loopt van Bute Park tot aan het natuurgebied Brecon Beacons, maar je kunt natuurlijk ook een kleiner deel dan de totale lengte van 88 kilometer afleggen. Fiets of wandel bijvoorbeeld vanuit het centrum richting Cardiff Bay. Het is in Cardiff heel makkelijk om een fiets te huren. Houd hiervoor de verhuurpunten van Next Bikes in de gaten, die je op veel plekken in de stad vindt.

Taff Trail, Cardiff

Cardiff Bay

Dit is het oude havengebied rondom de baai van Cardiff. Vroeger was dit de drukste steenkolenhaven ter wereld; nu is het een van de leukste buurten van de stad. Het is tevens dé plek waar de inwoners van Cardiff bij goed weer zelf graag naartoe gaan. Je vindt er Mermaid Quay, met volop keuze uit leuke restaurants, een bioscoop, een oude Noorse kerk en het Millennium Centre met bijzondere architectuur. Een leuke manier om er vanuit het centrum heen te gaan is met de watertaxi. Deze vertrekt vanaf de steiger in Bute Park en brengt je in een klein halfuurtje over de rivier de Taff naar deze hotspot.

Cardiff Bay, Wales

Principality stadion

Dat rugby de belangrijkste sport van Wales is, kun je goed merken in het Principality stadion. De wedstrijden die in dit stadion aan de rivier de Taff worden gespeeld, zijn een feest voor de inwoners van de stad. Het is zeker leuk om een keer een rugbywedstrijd mee te maken en de sfeer te proeven die er hangt. Je kunt ook een rondleiding door het stadion boeken.

Principality stadion, rugby, Cardiff, Wales

Omgeving

Kasteel Coch

Op twintig minuten rijden van het stadscentrum van Cardiff staat het vroegere zomerverblijf van de markiezen van Bute in een bosrijk landschap. Hoewel het een compact kasteel is en je daardoor niet lang nodig hebt om alles te zien, is een bezoek zeker een aanrader. Het interieur van het kasteel, dat je gerust als extravagant en 'over the top' kunt omschrijven, is namelijk erg goed bewaard gebleven.

Kasteel Coch, Cardiff, Wales

Openluchtmuseum St. Fagans

Benieuwd naar de traditionele Welshe manier van leven? Hiervan krijg je een goede indruk in het St. Fagans National Museum of History. Het openluchtmuseum heeft zo’n veertig historische gebouwen die vanuit verschillende locaties in Wales hiernaar toe zijn gebracht. Naast de oude gebouwen zijn er ook demonstraties van traditionele ambachten. Zo kun je binnenkijken bij een werkende smederij, klompenmaker, diverse molens en een pottenbakker. De toegang tot het openluchtmuseum zelf is gratis, maar parkeren is wel tegen betaling. De rit vanuit het centrum van Cardiff duurt zo’n twintig minuten.

Openluchtmuseum St. Fagans, Wales

Caerphilly kasteel

Een waar verdedigingswerk, dat was het kasteel van Caerphilly in de dertiende eeuw. Het heeft verdedigingstorens, enorme kasteelmuren en een slotgracht dat je gerust een meer kunt noemen. In de Middeleeuwen was dit een van de grootste kastelen van West-Europa. Vandaag de dag is Caerphilly het grootste kasteel van Wales. Ondanks de bedoeling als verdedigingswerk te fungeren, heeft het kasteel weinig actie gezien. Daardoor kun je het indrukwekkende bouwwerk als bezoeker nog in volle glorie bekijken. Het ligt op een halfuur rijden van Cardiff in het stadje Caerphilly.

Caerphilly kasteel, Wales

Rhondda vallei

Tot laat in de twintigste eeuw was de Rhondda vallei een belangrijk steenkoolgebied. Op het economische hoogtepunt waren er meer dan vijftig kolenmijnen actief. Dit terwijl het gebied nog geen dertig kilometer lang is. Voormalige mijnwerkers geven in het Rhondda Heritage Park rondleidingen door de oude mijnschachten, waardoor je een inkijkje in het mijnwerkersleven krijgt. Je vindt het mijncomplex op een halfuur rijden van Cardiff.

Rhondda vallei, Wales
Ballon!