Conwy, Wales

Conwy Pal aan de noordkant van het bergachtige Snowdonia National Park ligt het schilderachtige kustplaatsje Conwy. De middeleeuwse stadsmuren zijn prachtig bewaard gebleven. Ondertussen waakt Conway Castle over het plaatsje. Deze imposante dertiende-eeuwse burcht kun je onmogelijk missen. Wandel over de oude hangbrug, langs historische huizen, waaronder Quay House: het kleinste huis. De nabijgelegen Bodnant Garden is zonder twijfel een van de mooiste Britse tuinen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Conwy Castle

Conwy is de trotse eigenaar van een van de grootste kastelen van Wales. De imposante burcht uit de dertiende eeuw is een heuse blikvanger. Loop via de wenteltrappen naar boven en verder langs de kantelen voor een adembenemend uitzicht. In de verte rijzen de ruige bergen van ationaal park Snowdonia op. Onder je liggen de haven, de smalle straatjes en de stadsmuren. Het kasteel en de muren zijn UNESCO Werelderfgoed, net als nog drie andere kastelen aan zee: dat van Caernarfon, Harlech en Beaumaris.

Conwy Castle Conwy

Middeleeuwse muren

De middeleeuwse muren van Conwy behoren tot de best bewaarde ter wereld. Castle Conwy vormt samen met de muren een 1,3 kilometer lange ring rond de stad. Je kunt een wandeling maken over de oude stadsmuren. Onderweg kom je langs 21 torens en 3 stadspoorten. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten over de stad, Conwy Castle en Snowdonia National Park.

Middeleeuwse muren Conwy

Hangbrug van Conwy

Naast Conwy Castle ligt een eeuwenoude hangbrug. De brug werd in 1826 ontworpen door Thomas Telford en het was een van de eerste hangbruggen ter wereld. Om hier plaats voor te maken moesten delen van het kasteel worden gesloopt. De hangbrug ligt tussen de Conwy Railway Bridge uit 1848 en een moderne verkeersbrug uit de twintigste eeuw. De route A55 liep er oorspronkelijk overheen, maar tegenwoordig is de brug alleen nog te voet of per fiets toegankelijk.

Hangbrug Conwy

Quay House

Aan de kade, tegen de stadsmuren aangebouwd, staat Quay House. Met zijn drie bij nog geen twee meter is dit het kleinste huis van Groot-Brittannië. Het wordt al sinds de zestiende eeuw bewoond en zou eigenlijk gesloopt worden. Toen de eigenaar bewees dat dit het kleinste huis van Groot-Brittannië was, belandde het in de jaren vijftig in het Guinness Book of Records. Je kunt het iconische huis met rode gevel niet missen. Als het open is voor publiek, word je verwelkomd door iemand in Welshe klederdracht.

Quay House Conwy

Aberconwy House & Plas Mawr

Samen met Plas Mawr is het Aberconwy House een van de twee overgebleven koopmanshuizen. Het dateert uit begin van de veertiende eeuw en is daarmee het oudste geregistreerde woonhuis van Wales. Omdat Engelse kooplieden niet binnen de stadsmuren mochten verblijven, gebruikten ze Aberconwy House als onderkomen. Plas Mawr werd in de zestiende eeuw gebouwd door Robert Wynn. Als je goed oplet zie je overal in het huis zijn initialen, R.W., opduiken. Door de eeuwen heen was het huis een gerechtsgebouw, school en kunstgalerie. De kamers zijn in hun glorie hersteld, net als de tuinen.

Aberconwy House Conwy

Antiekwinkel Drew Pritchard

Ben je antiekliefhebber en fan van het programma Salvage Hunters? Dan gaat er bij de naam Drew Pritchard vast een lampje branden. De antiekdealer uit de tv-serie heeft een antiekwinkel aan High Street 9-13 in Conwy. Neem een kijkje in deze winkel en misschien weet je iets moois te bemachtigen om mee te nemen naar huis.

Antiekwinkel Drew Pritchard Conwy

Omgeving

Snowdonia Nationaal Park

De grillige rotsen, bossen en meren van het epische landschap Snowdonia National Park liggen praktisch om de hoek. In een half uur rijd je naar Betws-y-Coed, het oostelijke bezoekerscentrum van het park. Alles draait hier om mythen en legenden. Trotseer de flanken van de 1085 meter hoge Mount Snowdon, waar Koning Arthur de reus Rhitta zou hebben verslagen. Of bezoek het meer Llyn Llydaw, waar het magische zwaard Excalibur op de bodem zou liggen. Of je nu van wandelen, fietsen, het Keltische verleden of prachtige vergezichten houdt: in Snowdonia zit je goed!

Snowdonia Nationaal Park

Bodnant Garden

Romantici kunnen hier hun hart ophalen. Bodnant Garden is uitgeroepen tot een van de mooiste Britse tuinen en is eigendom van de National Trust. Je vindt ze op een kwartier rijden. De tuinen zijn aangelegd in verschillende terrassen en dé attractie is The Laburnum Arch, een 55 meter lang pad, dat in het voorjaar verandert in een tunnel van gele gouden regen. Stop voor een kop thee in The Dell, een tea room in de vallei bij het klaterende geluid van de rivier de Hiraethly.

Bodnant Garden

Llandudno

De gezellige badplaats aan de noordkust van Wales ligt op een kwartier rijden. Slenter over de brede boulevard en wandel naar het nabij gelegen Penrhyn Bay. Loop je de andere kant op dan kom je bij de pier van Llandudno en heb je uitzicht over de Great Orme. Je kunt ook twee musea in Llandudno bezoeken: het Llandudno Museum en de Home Front Experience. Voor een kijkje in de oude kopermijnen, kun je een bezoekje brengen aan de Great Orme Mines.

Llandudno

Anglesey

Dertig kilometer richting het westen ligt het eiland Anglesey. Dit is de plek waar Sint Valentijn (Saint Dwynwen) van Wales begraven ligt en is daarom geliefd bij stelletjes. Wist je dat Prince William en Kate hier kort na hun huwelijk gewoond hebben. Het is ook populair bij schilders en fotografen die de fraaie kustlijn en uitzichten graag vastleggen in hun werk. Het eiland is met Wales verbonden door twee bruggen. Je kunt er ook heen vliegen, het heeft namelijk een eigen luchthaventje en er gaat een ferry van en naar Ierland.

Anglesey
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!