Tenby, Wales

Tenby De Welshe naam voor Tenby is ‘Dinbych-y-pysgod’, wat zoiets betekent als ‘het fort van de vissen’. Als je het plaatsje aan de zuidkust van Pembroke Coast National Park ziet liggen snap je waarom. De kleurige huisjes en uitgestrekt zandstrand maken Tenby tot een populaire bestemming. Stap op de boot richting het eiland Caldey of wandel bij eb naar St. Catherine’s Island. Tenby ligt langs de lange afstandsroute Pembrokeshire Coast Path en is dus dé plek voor wandelaars!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pembrokeshire Coast Path

Dit bijna 300 kilometer lange meerdaagse wandelpad strekt zich uit van St. Dogmaels in het noorden tot Amroth in het zuiden. Onderweg wandel je langs de grillige kustlijn en word je verrast door stille baaien en een indrukwekkende natuur. Je hoeft natuurlijk niet de hele route te lopen, een dagetappe of een klein stukje zijn ook al schitterend. Eens fietsen in plaats van wandelen? Rond Tenby liggen ook tientallen mountainbikepaden.

Pembrokeshire Coast Path Tenby

St. Catherine's Island

Bij eb loop je zo naar St. Catherine’s Island. Dit rotsachtige getijdeneilandje ligt pal voor de kust. Op het eiland staat een fort dat je kunt bezoeken tijdens een rondleiding. Vanaf het fort heb je de mooiste uitzichten over de kustlijn en Tenby. Leuk weetje: het fort deed in een aflevering van de tv-serie Sherlock dienst als de gevangenis van Sherrinford.

St. Catherines Island Tenby

Caldey Island

Vanuit de haven van Tenby vertrekken boottochten naar Caldey Island. Het is slechts twintig minuten varen en dan kom je aan bij Priory Beach, een prachtig beginpunt om het eiland te ontdekken. Op het voornamelijk katholieke eiland staat een eeuwenoud klooster. Al meer dan duizend jaar leven Cisterciënzer monniken in Caldey Abbey. In de zomermaanden kun je het klooster bezoeken. In het postkantoor krijg je een kijkje in de geschiedenis van Caldey en loop door het dorp om parfum, chocola en koekjes te kopen die gemaakt zijn op het eiland.

Caldey Island Tenby

Middeleeuws Tenby

Stap terug in de tijd en ontdek in het Tudor Merchant House hoe het leven van een koopman er uit zag in de vijftiende eeuw. Dwaal door het stadje en bewonder de middeleeuwse stadswallen met de toegangspoort: de Five Arches Gate. In het Tenby Museum & Art Gallery kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad en de omgeving. Ook de vijftiende-eeuwse St. Mary’s Church is en leuke bezienswaardigheid om even binnen te stappen.

Tudor Merchant House Tenby

Stranden

Tenby is een van de beste badplaatsen van Wales met prachtige stranden. Strijk neer op het gouden zand van Tenby Harbour Beach met de pastelkeurige gebouwen op de achtergrond. Als het wat kouder is, is dit ook een heerlijke plek om even uit te waaien. Er zijn nog drie andere stranden dus keus genoeg. Ga naar het kleine Castle Beach, een levendig strand dat vooral populair is bij gezinnen. Het ruimste strand van Tenby is South Beach. North Beach is een breed strandn met prachtige uitzichten vanaf de kliffen. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten te doen zoals kanoën, zeilen en waterskiën.

Strand Tenby

Omgeving

Manorbier Castle

Op de rand van de kliffen, acht kilometer ten zuiden van Tenby, staat dit imposante Normandische kasteel uit de elfde eeuw. Je kunt het bijna niet missen. Alleen al de locatie is geweldig. Met het dorp op de achtergrond kijkt Manorbier Castle uit over het strand van Manorbier. In dit kasteel valt veel te ontdekken: de grote zaal, de kapel, de torens en de tuinen aangelegd door Daphne Shackleton. Regelmatig klinkt er live muziek en worden er workshops georganiseerd. In deze romantische setting kun je zelfs trouwen!

Manorbier Castle

Stackpole Estate

Op een half uur rijden ligt het mooie kustgebied Stackpole Estate dat eigendom is van de National Trust. Het landgoed bestaat uit beboste valleien, zandstranden en veel wandelpaden. Het landhuis, Stackpole Court, kun je ook bezoeken. Vanaf Stackpole Court lopen er verschillende wandelpaden die je kunt volgen. Ongeveer 200 jaar geleden zijn de beroemde Bosherston meren aangelegd, deze zijn uitgegroeid tot de leefomgeving van otters, watervogels en libellen. Langs dertien kilometer aan kustlijn wisselen zandduinen, kleine baaien en kliffen elkaar af. Een prachtig strand is Barafundle, gelegen tussen kalkstenen kliffen. Deze afgelegen baai is alleen te bereiken vanaf Stackpole Quay, het pad over de kliffen heeft aan beide uiteinden steile trappen.

Stackpole Estate

Green Bridge & Stacks

Nog iets verder naar het westen kom je bij de Green Bridge, een natuurlijke brug bij de kliffen. Uit het water rijzen twee grote pilaren op, de Elegug Stacks. Het is een indrukwekkend stuk kust en zeker de moeite waard om langs te gaan. Omdat ze op militair terrein liggen is het niet altijd toegankelijk voor bezoekers. Voor exacte openingstijden kun je terecht bij het Pembroke Visitor Center in Pembroke.

Green Bridge

Colby Woodland Garden

In een verborgen vallei, op ongeveer twintig minuten rijden, ligt Colby Woodland Garden. Het bos, de weilanden en ommuurde tuinen zijn bezaaid met rododendrons, wilde bloemen en magnolia’s. Het bos is bedekt met boshyacinten, gevolgd door rododendrons, camelia's en azalea's. In de zomer staan de hortensia's volop in bloei. Er worden dagelijks activiteiten gehouden en er is een winkel, theesalon, plantenverkoop en tweedehands boekenwinkel.

Colby Woodland Garden
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!