Reisinfo Dalarna, Zweden

Beleef het echte Zweden tijdens een rondreis door Dalarna, met een camper of de (huur)auto. Dalarna is een regio vol bossen, meren, moerassen en hoogvlaktes. Ideaal voor natuur- en wandelliefhebbers. Midden tussen deze uitgestrekte schoonheid liggen pittoreske dorpen met kenmerkende rood-witte huizen.

Nationaal park Fulufjället, Zweden
Dalarna-paardje uit de regio Dalarna

Wist je dat de oudste knäckebrötfabriek in Dalarna staat en dat het houten Dalapaardje uit deze regio komt? Deze twee iconen kom je ongetwijfeld tegen op je rondreis door het Zweedse Dalarna. Om precies te zijn moet je hiervoor bij het Siljanmeer zijn. Dit is een van de grootste meren van het land en een mekka voor visliefhebbers (om te vissen of om te eten). Stap in een kajak of een bootje om dit schitterende meer te verkennen. In de omliggende dorpjes maak je kennis met Zweedse tradities. In Leksand proef je alle soorten knäckebrot, Mora is de finish van de legendarische langlaufrace Vasalopet en het houten Dalapaardje komt uit Nusnäs. Neem een kijkje in een van de werkplaatsen en neem een houten paardje als souvenir mee naar huis.

Dalarna ligt noordelijk genoeg om hier in juni de Middernachtzon te kunnen beleven. De Zweden weten precies hoe je hier een gezellig feest van kunt maken. Zou je graag een beer in het wild willen spotten? Er leven er genoeg in Dalarna, maar de natuur is zo uitgestrekt dat je er zelden een tegen zult komen. Bij Idre Fjäll worden berensafari's georganiseerd. Dat vergroot je kansen aanzienlijk. De gids weet de goede plekjes wel te vinden.

Een echt pareltje is Nationaal park Fulufjället, gelegen tegen de Noorse grens. Natuurlijk kun je hier prachtig wandelen, de routes naar de hoge Njupeskär-waterval en de oeroude boom Old Tjikko zijn populair, maar ook zeker de moeite waard. Wie weet spot je de zeldzame giervalk tijdens een van je wandelingen. En houd je ogen open voor elanden en rendieren.

Iets verder naar het noorden ligt het stadje Grövelsjön, een wandelparadijs met een heel bijzondere wandeling. In de zomermaanden kun je met de boot naar Noorwegen, om vanaf daar weer terug te wandelen.

Rondreizen door Zweden

Onze website barst van de mooie rondreizen in Zweden. In het routevoorbeeld hieronder zie je al dat je meteen de manier van reizen en het aantal dagen aan kunt passen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Voorbeeldreis: Eilanden en meren van Zweden

Wist jij dat Zweden een kustlijn heeft met tienduizenden eilanden? Tijdens deze bijzondere camperrondreis bomvol eilanden en meren in Zuid-Zweden en Denemarken, staan er meerdere op het programma. Per huurcamper reis je via de unieke archipel van Göteborg naar de grote meren Väter en Vänern in het hart van Zuid-Zweden. Uitgestrekte naaldbossen, landelijke dorpen en pittoreske havenstadjes wisselen elkaar af tijdens deze unieke camperroute. Hoogtepunten zijn de eilanden Gotland en Öland in Zweden en Møn in Denemarken, maar ook de kuststadjes Västervik en Ystad zijn echte aanraders.

Mon DenemarkenVästervikRotskust bij de archipel van GöteborgBlue Lagoon Gotland
Ballon!