Borlänge, Dalarna

Zweden Borlänge heeft diverse culturele bezienswaardigheden om te ontdekken zoals Stora Tuna Kyrke en het Museum Ornasstugan. Maar bezoek vooral de indrukwekkende kopermijn Falu Grave in het nabijgelegen Falun. Ben je toevallig in juni in Zweden? Vier dan de midzomernacht mee bij het gezellige Tunabygdens Gammelgård, elk jaar weer een belevenis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

2047 Science Center

Test je zintuigen, ontdek hoe techniek invloed heeft op ons leven en hoe belangrijk water en zonlicht zijn. Het wetenschapsmuseum 2047 Science Center laat je in allerlei ruimtes experimenteren met de wetenschap en technologie. Verken en ontdek op een interactieve manier natuurkunde, energiebronnen, wiskunde en het menselijk lichaam.

2047 Science Center

Stora Tuna Kyrka

Doordat deze bedekt is met een koperplaat, valt de 86 meter hoge torenspits van de Stora Tuna Kyrka direct op. Het is een prachtige kerk met witgekalkte muren en een dak van authentiek leisteen. Stap even binnen en laat je verrassen door het triomfkruis, dat centraal in het gangpad staat. De preekstoel uit 1757 is voorzien van Bijbelse motieven en sierlijk beeldhouwwerk.

Stora Tuna Kyrka

Tunabygdens Gammelgård

Op de westelijke oever van de rivier de Dalälven ligt Tunabygdens Gammelgård, één van de oudste boerderijen in Zweden. Jaarlijks vinden hier de midzomervieringen, erediensten in de buitenlucht, kerstmarkten, dansavonden en zelfs huwelijksfeesten plaats. Neem plaats in het café van de authentieke boerderij en geniet van een heerlijke Zweedse wafel of maak een wandeling door de weelderige groene oase langs de rivier.

Tunabygdens Gammelgård

Museum Ornasstugan

Dit is een historische plek met een geweldig verhaal uit de 16 eeuw. Gustav Eriksson Vasa verborg zich op Ornasstugan, toen hij op de vlucht was voor de Deense vakbondskoning Kristian II. De tentoonstelling in het museum toont het verhaal van Gustav, hoe hij de opstand leidde en uiteindelijk de Zweedse troon besteeg. De inwoners van Borlänge vertellen je graag meer over dit eeuwenoude verhaal.

Museum Ornasstugan

Gyllbergen Natuurreservat

Dit hooggelegen gebied bestaat uit dennenbossen, moerassen en diepe valleien die doorsneden worden door rivieren. Het Gyllbergen Natuurreservat is een gebied zonder aangelegde wegen. Je kunt de prachtige flora en fauna dan ook alleen ontdekken door een wandeltocht te maken. Een bezoek aan de Dragbergsgatan, een 10 meter diepe kloof, is absoluut de moeite waard.

Gyllbergen Natuurreservat

Omgeving

Falu Grave Kopermijn

Trek een warme jas aan bij het bezoek aan de kopermijn Falu Grave in Falun. Ontdek de eeuwenoude geschiedenis van deze diepste mijn in Zweden, waar jarenlang zwavel, zink en lood werd gedolven. De mijn, de pittoreske mijnwerkershuizen en de stad staan op de werelderfgoedlijst UNESCO. De naastgelegen verffabriek is bekend om de Falu Rödfarg, de rode verf waar veel huizen en schuren mee werden geverfd.

Falu Grave Kopermijn

Torsångs Kyrka

Breng beslist een bezoek aan de oudste kerk van Dalarna: de Torsångs Kyrka. Deze ligt in het nabijgelegen gelijknamige plaatsje. Binnen prijkt een middeleeuws glas-in-lood-raam en een rijkversierde preekstoel uit 1624. De klokkentoren naast de kerk doet door zijn vorm denken aan twee gevouwen handen. De grote en kleine bel stammen beide uit de 16e eeuw, waardoor de klokkenzuil waarschijnlijk de oudste in Dalarna is.

Torsangs Kyrka
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!