Fulufjället National Park, Dalarna

Zweden Nationaal park Fulufjället ligt in midden Zweden op zo'n 1000 meter hoogte. Het is een prachtig zandsteenplateau rond de berg Fulufjället. De hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär Vattenfall, ligt in dit park. In het voorjaar veroorzaakt het vele smeltwater een oorverdovend lawaai. Naast de hoogste waterval kun je ook de oudste boom bezoeken, Old Tjikko, een spar van 9000 jaar oud.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum Naturum

Stap binnen bij bezoekerscentrum Naturum, bij de hoofdingang van het park. Laat je hier informeren over de wandelmogelijkheden, rondleidingen en activiteiten. Vanaf het terras van het restaurant heb je een prachtig, weids uitzicht over de omgeving van de Njupeskär-kloof. Vanaf hier loopt een wandelpad van circa 2 kilometer naar de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär Vattenfall. Het bezoekerscentrum is het startpunt voor meerdere wandeltochten en in de winter voor tochten met een sneeuwscooter.

Bezoekerscentrum Naturum

Njupeskär Vattenfall

Door de grote hoeveelheid smeltwater komt deze waterval in het voorjaar met een donderend geraas naar beneden. Met een vrije val van zo'n 70 meter is de Njupeskär Vattenfal één van de hoogste watervallen van Zweden. Onderaan de waterval groeien bijzondere korstmossen in de mist, die ontstaat door de grote hoeveelheid water die naar beneden valt.

Njupeskär Vattenfall

Old Tjikko

Old Tjikko heeft al veel seizoenen met grote warmte, schaarste van water en koude periodes (beschermd door de sneeuw) overleefd. De oude spar is meer dan 9000 jaar oud en strijdt om de titel van oudste boom ter wereld. Als je hem ziet zou je dit niet zeggen, want het is een relatief iel boompje van zo'n 600 jaar oud. Het zijn de uitlopers op de bodem die zo oud zijn.

Old Tjikko

Wandelen

Het natuurgebied van Fulufjällets Nationalpark biedt een uitgebreide keuze aan wandelpaden. Van een dagtocht tot een meerdaagse wandeltocht, waarbij je kunt overnachten in een van de hutten. Geniet van de prachtige natuur en geef je ogen de kost. Wie weet spot je de werelds grootste valk, de zeldzame Giervalk of ga mee met een ervaren gids op vogelexcursie. Het moerasgebied en meer van Rösjö is misschien niet heel makkelijk te bereiken, maar het is een waar vogelparadijs. Je kunt in vijf kilometer het meer rond wandelen.

Wandelen

Winter in Fulufjället

Bezoek je het gebied in de winter? Huur dan sneeuwschoenen voor een heerlijke wandeling of een sneeuwscooter voor een tocht naar het meer Rösjö. Wist je dat je hier kunt ijsvissen? Wil je een echt bijzondere uitdaging? Ga ijsklimmen onder leiding van een instructeur en beklim de bevroren Njupeskär waterval.

Winter in Fulufjället
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!