Het Siljan-meer, Dalarna

Siljan Meer De Zweedse cultuur en tradities vind je volop rond het Siljan-meer in de omringende plaatsen. Het beroemde rode dalapaardje wordt hier gemaakt en de eerste knäckebrödfabriek ligt in Leksand. Gewoon ontspannen aan het water? Strijk neer op een van de strandjes en geniet van de vergezichten of maak een heerlijk tocht over het meer met een rondvaartboot.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nusnäs

Een reusachtig exemplaar van het Dalapaardje bij een tentoonstelling in New York, zorgde ervoor dat het symbool van de provincie Dalarna wereldberoemd werd. Van oorsprong werden de paardjes gemaakt door houthakkers tijdens hun verblijf in de bossen. Bij thuiskomst werden de paardjes als speelgoed aan hun kinderen gegeven. Bekijk het productieproces van dichtbij, in een van de werkplaatsen en ontdek hoe een eenvoudig houten paardje uitgroeide tot een wereldwijd bekend souvenir.

Nusnäs

Rättvik

Maak een tussenstop in Rättvik en wandel over de langgerekte pier van ruim 600 meter. De pier werd in het verleden gebruikt als aanlegplaats voor kerkboten. Hiermee staken de inwoners het water over om naar de kerk te gaan. Aan de rand van Rättvik kun je nog zo'n kerkboot bekijken. Wil je gezellig samen rodelen? Bezoek dan de enige parallelrodelbaan en zoef de 725 meter lange baan naast elkaar af.

Rättvik

Leksand

Knäckebröd en Zweden zijn in één adem te noemen. In Leksand staat de allereerste knäckebrödfabriek van het land. In de naastgelegen winkels kun je de verschillende soorten knäckebröd proeven. Wanneer je Leksand tijdens het midzomerfestival bezoekt, dan tref je hier een grote meiboom aan in het centrum van de stad.

Leksand

Mora

Mora is de finish van de legendarische langlaufwedstrijd, de Vasaloppet. Als eerbetoon aan een belangrijk historisch moment staat deze finish permanent in de stad. Vraag de passerende inwoners en zij zullen je het verhaal van de Zweedse koning Gustav Vasa enthousiast vertellen. Hij maakte deze legendarische, barre tocht op ski's in de zestiende eeuw, in zijn strijd voor onafhankelijkheid van de Denen.

Mora

Omgeving

Orsa wildlifepark

Het wildlifepark in hartje Dalarna bij Orsa biedt de dieren een natuurlijke leefomgeving. Via loopbruggen en wandelpaden heb je uitzicht over het park en kun je onder andere bruine beren, sneeuwluipaarden, wolven en lynxen van dichtbij zien. Het roofdierenpark heeft voor de ijsberen 's werelds grootste verblijf aangelegd.

Orsa Rovdjurspark

Falu Grave Kopermijn

Falun ligt ten oosten van het Siljan-meer en is het thuis van de Falu Grave. In deze diepe mijn werden eeuwenlang zwavel, zink en lood gedolven. De mijn, de pittoreske mijnwerkershuizen en de stad staan op de werelderfgoedlijst UNESCO. Neem wel een warme jas mee voor je bezoek, want ondergronds is het fris. In de naastgelegen verffabriek werd de rode verf, Falu Rödfarg, gemaakt, de typische kleur van veel huizen en schuren in Zweden.

Falu Grave Kopermijn
Ballon!