Arvidsjaur, Zweeds Lapland

Arvidsjaur Zweden Midden in Zweeds Lapland ligt het mooie stadje Arvidsjaur met haar 4500 inwoners. Maak mooie wandeltochten in de zomer, ontdek hoe de Sámi vroeger (en nu) leefden in Lappstaden en bewandel het cultureel pad bij het geschiedenismuseum om meer te weten te komen over Arvidsjaur. Ook aan winterse activiteiten is hier geen gebrek. Ski of langlauf de berg af, geef gas op een sneeuwscooter of verken de natuur met een hondensledetocht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lappstaden

Lappstaden behoort ongetwijfeld tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Arvidsjaur. In de zeventiende eeuw werden in de noordelijke landen voor het eerst kerken gebouwd. Kerkdiensten werden verplicht gesteld dus bouwden de Sámi hutten om de lange afstand naar de kerken te overbruggen. Bekijk in het centrum van Arvidsjaur de grootste verzameling Sámi hutten, allemaal in particulier bezit. Ervaar de geschiedenis van Lappstaden uit de eerste hand, de lokale bevolking geeft dagelijks rondleidingen. Je kunt ook zelf rondneuzen op het terrein en in de hutten kijken. Wie weet je kom iemand in traditionele kleding tegen of iemand die sieraden aan het maken is.

Lappstaden Arvidsjaur

Arctic Glas

Wil je een bijzonder en handgemaakt souvenir meenemen naar huis? Breng dan eens een bezoekje aan Arctic Glas, net buiten Arvidsjaur. Duizenden glasartikelen worden hier omgetoverd tot kunstwerken. De dessins en ontwerpen worden allemaal zelf bedacht. Het dansende noorderlicht, de voetstappen van de beer, een visser bij het mergmeer, je vindt het allemaal terug op het prachtige glaswerk.

Arctic Glas Arvidsjaur

Wandelen

Met een groot aantal wandelgebieden en wandelmogelijkheden, maak je het zo gek als je zelf wilt. Vlak bij de stad starten al enkele mooie wandelingen. Het kerkpad (Kyrkstigen) loopt in een lus bij het centrum en geeft je een prachtig uitzicht over de vijvers en het moeras. Of verken de wandelpaden van het natuurreservaat Vittjåkk-Akkanålke. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling van Arvidsjaur naar de top van Vittjåkks.

Vittjakks Arvidsjaur

Hembygdsmuseet Gamla Prästgården

In het westelijke deel van de stad ligt het plaatselijke geschiedenismuseum, op de plaats waar Arvidsjaur voor het eerst werd opgericht. Het gebied rondom Gamla Prästgården is tegenwoordig een oud monumentengebied waar overblijfselen uit de oudheid worden ontdekt en bewaard. In het geschiedenismuseum bevindt zich een verzameling eeuwenoude voorwerpen en luister je naar verhalen over het vroegere leven in Arvidsjaur. Bij het museum is ook het oude kerkplein, een oude wapensmederij en zelfs het oudste huis van Arvidsjaur. Leer ook meer over de geschiedenis door over het culturele pad Prästtjärnsstigen te wandelen, er staan informatieborden op de route.

Hembygdsmuseet, geschiedenismuseum, Arvidsjaur

Winteractiviteiten

Ook in de winter is er in Arvidsjaur genoeg te beleven. Ga skiën, snowboarden, langlaufen of maak een sneeuwengel in de verse sneeuw. Ben je toe aan iets meer adrenaline? Ga er op uit met een sneeuwscooter en begeef je vol gas door de witte sneeuw. Ook een hondensledetocht kun je hier van je bucketlist afstrepen. Maak kennis met deze mooie dieren en verken de prachtige omgeving op deze unieke manier. In de bossen heb je ook nog kans om elanden te spotten. Ga op moose safari en wie weet sta jij oog in oog met een eland.

Winteractiviteit Arvidsjaur

Omgeving

Grodkällan

Vergeet je laarzen niet aan te trekken als je de Grodkällan bezoekt. Deze grote bron ligt namelijk midden in de moerassen van Sleng, in de buurt van Lomträsk. Het is een drie meter diepe bron en lijkt net uit een sprookje te komen. Het water staat onder erg hoge druk, waardoor je het water kunt zien koken vanaf de bodem van de bron. In de lente zijn de kleuren van de omgeving het mooist. De turquoise kleur van het water staat dan in fel contrast met de omliggende wetlands. Zwevende kleideeltjes en lichtgroene, draderige algen zijn waarschijnlijk de veroorzakers van de turquoise kleur. De wandeling naar de bron duurt ongeveer tien minuten.

Grodkallan Arvidsjaur
Ballon!