Kiruna, Zweden

Kiruna, Zweden Kiruna, een bijzondere stad op twee verschillende plekken. De huidige stad dreigt in de toekomst in de afgrond te storten door de voortdurende mijnbouw onder het stadje. Daarom wordt drie kilometer verderop een nieuwe stad opgericht. Ontdek zeker meer over de geschiedenis van dit mijnstadje, maar trek er ook op uit in de prachtige natuur. Kiruna is niet voor niets een populaire bestemming voor allerlei outdooractiviteiten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

LKAB ijzerertsmijn

Als je meer te weten wil komen over de mijnindustrie in Kiruna, bezoek dan de LKAB's ijzerertsmijn. Dit is 's werelds grootste ondergrondse ijzerertsmijn en gaat tot maar liefst twee meter diepte. Bekijk hoe de erts ver onder de grond gedolven wordt door machines en zelfrijdende treinen. Met een bus daal je de mijntunnel in om het zelf te ervaren. Bijzonder is dat de inwoners van Kiruna al jarenlang weten dat de stad op instorten staat vanwege de mijn. Daarom wordt nu drie kilometer verderop een nieuwe stad gebouwd, welke grotendeels betaald wordt door het mijnbedrijf. De historische kerk wordt verplaatst, de rest van de stad wordt waarschijnlijk afgebroken.

LKABs ijzerertsmijn, Kiruna

Kiruna City Hall

Het eerste gebouw in het verplaatste stadscentrum van Kiruna is de Kiruna City Hall. Door middel van een ontwerpwedstrijd is het nieuwe stadhuis gebouwd. Het winnende concept is een eerbetoon aan de geschiedenis van de stad. De naam van het stadhuis is 'The Crystal' met een verwijzing naar de hoekige geometrie van de ijzermineralen. Naast kantoorruimtes en vergaderruimtes zijn er ook openbare tentoonstellingen.

Kiruna City Hall, Kiruna

Kiruna kerk

De kerk heeft de vorm van een gigantische hut (Sami kåta) midden in het stadje. De Kiruna kerk is een van de grootste houten gebouwen van Zweden. Bijzonder is dat het meeste licht boven door de ramen naar binnen komt, omdat de onderste ramen van gekleurd glas zijn. Ondanks de grootte voelt de kerk warm en knus aan. De bedoeling is om deze kerk te verplaatsen naar de nieuwe stad ongeveer drie kilometer verderop.

Kiruna kerk, Kiruna

Middernachtzon en noorderlicht

Een bijzonder natuurfenomeen in de zomer is de middernachtzon. Van mei tot juli is het in Kiruna 24 uur per dag licht. Vanaf de stadsberg Luossavaara is het uitzicht tijdens de middernachtzon bijzonder. In de winter wil iedereen natuurlijk het dansende noorderlicht van hun bucketlist afstrepen. Op ongeveer een uur rijden van Kiruna staat het Aurora Sky Station in Nationaal Park Abisko. Men zegt dat dit de beste plek ter wereld is voor het spotten van zowel het magische Aurora Borealis als de middernachtzon.

Middernachtzon, Kiruna

Omgeving

Nationaal Park Abisko

Op ongeveer een uur rijden van Kiruna ligt het Nationaal Park Abisko. Het park heeft een gevarieerd landschap: van beboste valleien en een overvloed aan bloemen op de berg Nuolja tot aan de wilde Abiskojåkka rivier. Start hier de bekende wandelroute Kungsleden. Bewonder in de zomer de middernachtzon en in de winter het noorderlicht. Het Aurora Sky Station staat zelfs bekend als 's werelds beste plek om het noorderlicht te spotten.

Abisko Nationaal Park, Kiruna

Nutti Sámi Siida

In het Zweedse Lapland woont het inheemse Sámi volk. Zweeds Lapland wordt dan ook wel Sápmi, het land van de Sámi genoemd. Het belangrijkste levensonderhoud van dit nomadische volk is nog altijd het hoeden van rendieren. Wil je meer weten over de historie en de cultuur van de Sámi? Kom dan naar de Nutti Sámi Siida in het dorp Saarivuoma (gelegen in Jukkasjärvi) op ongeveer een half uurtje rijden van Kiruna. Bekijk buitententoonstellingen, ervaar hoe de rendieren gehouden worden en ga zelfs mee op een sledetocht met rendieren. Proef ook traditionele Sámi-gerechten, vaak gekookt op open vuur in een mooie lavvu tent.

Nutti Sámi Siida, Kiruna

Ice Hotel

In het dorp Jukkasjärvi is naast de Nutti Sámi Siida, ook het beroemde Ice Hotel te vinden. Dit ijshotel is het gehele jaar geopend. Boek een rondleiding of de echte avonturiers boeken een overnachting. Je moet wel een beetje opgewassen zijn tegen kou want alle kamers hebben een constante temperatuur van -5 graden Celsius. Wakker worden op een bed van ijs en je warm houden door een rendierhuid op het matras. Het is sinds 2017 mogelijk om het hele jaar door het ijshotel te bezoeken door een gekoeld bijgebouw.

ICE Hotel, Kiruna
Ballon!