Luleå, Zweeds Lapland

Luleå, Zweden De zonnigste stad op het vasteland van Zweden: dat is Luleå. Ook een echte universiteitsstad waar genoeg te doen is. Breng een bezoek aan de meest noordelijke kathedraal van Zweden of bekijk de historie van de regio Norrbotten in het gelijknamige museum. Vergeet ook zeker niet de oorspronkelijke locatie van de stad te bezoeken in het oude Gammelstad en vaar of kajak naar een van de vele eilandjes voor de kust.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Eilandjes voor de kust

Voor de kust van Luleå liggen meer dan duizend grote en kleinere eilandjes. De meeste hiervan zijn bewoond en ideaal om te bezoeken per boot vanuit Luleå of zelf met de kajak. Op sommige grote eilanden zijn nog traditionele houten huisjes te vinden. Daarnaast zijn de eilanden ideaal voor een mooie wandeling door de natuur of over het strand. De populairste eilanden zijn Småskär, Kluntarna, Junkön en Brändöskär.

Eilandjes voor de kust, Luleå

Middernachtzon

Ben je in de maand juni in Luleå, dan maak je een wel heel bijzonder natuurfenomeen mee. In deze maand gaat de zon niet onder en beleef je de middernachtzon. Het leuke hieraan is dat veel activiteiten ook nog tot laat in de avond te doen zijn, of zelfs 's nachts. Maak een mooie wandeling door de stad of door de prachtige natuur in de omgeving. Vaar naar een van de vele eilandjes voor de kust van Luleå en geniet rond middernacht van dit bijzondere fenomeen.

Middernachtzon, Luleå

Kathedraal Luleå

Met een prachtige ligging in het centrum staat deze rode kathedraal van de stad. Het gebouw heeft voornamelijk een neogotische stijl nadat er een grote brand in de stad had gewoed. Het is niet alleen de meest noordelijke kathedraal van Zweden, maar ook de jongste van het land. Gebouwd in de neogotische stijl nadat er een grote brand in de stad had gewoed.

Kathedraal Luleå, Luleå

Norrbottens Museum

Luleå ligt in de regio Norbotten. Dit museum neemt je mee naar de geschiedenis van deze regio. Ook is er een prachtige verzameling aan informatie en objecten te zien over de Sámi cultuur. Al eeuwen lang leeft de inheemse bevolking in Zweeds Lapland, oftewel Sápmi. De toegang is gratis.

Norrbottens Museum, Luleå

Teknikens Hus museum

Een interactief museum in het noorden van het centrum. Ga experimenteren met water en lucht, kom meer te weten over de mijn- en staalfabrieken en maak je eigen papier met de papiermachine. In dit museum vind je alles wat met experimenten en techniek te maken heeft. Ook is er een planetarium waar je leert over de sterren en het heelal.

Teknikens Hus museum, Luleå

Omgeving

Gammelstad

Op ongeveer tien minuten rijden van Luleå ligt de kerkstad Gammelstad. Het is een echte historische stad met een stenen kerk uit de vijftiende eeuw en meer dan 400 oude houten huisjes. Geen wonder dat dit stadje op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wandel door het dorpje en krijg een goed beeld van hoe men vroeger in dit gebied leefde. Het huidige Gammelstad was het oorspronkelijke centrum van Luleå, voordat Luleå in de zeventiende eeuw naar de huidige plek verplaatste. Neem een rondleiding en laat je hier meer over vertellen.

Gammelstad, Luleå

Natuurgebied Gammelstadsviken

Tussen Luleå en Gammelstad ligt het prachtige natuurgebied Gammelstadsviken. Wandel langs de uitgestrekte moerassen en laat je verrassen door de vele vogels in dit gebied. Een leuke route van ongeveer acht kilometer is van Gammelstad naar Luleå.

Natuurgebied Gammelstadsviken, Luleå

Natuurreservaat Bälingeberget

Nog een mooi natuurgebied in de buurt van Luleå is het Bälingeberget. Het wordt gezien als een van de meest schilderachtige plekjes van deze omgeving. De IJstijd heeft haar sporen nagelaten in het gevarieerde landschap. Er zijn bijna 200 verschillende plantensoorten te vinden. Vanaf de parkeerplaats van het park starten al vele wandelingen. Wandel bijvoorbeeld naar de top van de berg en geniet van een schitterend uitzicht over Luleå en omgeving.

Natuurreservaat Bälingeberget, Luleå
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!